Festmények Lovecraft novelláiban

Feltöltve: 2015/11/06
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Mostanra elég sok Lovecraft-ihlette kép található az oldalon, ebben a cikkben viszont olyan képekről, illetve festőkről szeretnék írni, akik még Lovecraftot is megihlették vagy elborzasztották műveikkel. Bizonyára a legtöbb olvasó találkozott már olyan esettel, mikor a narrátor (vagy főszereplő), az elé táruló – általában szörnyűséges – látványt festők műveihez hasonlít. Nos, ezek a művészek nem az író kitalációi, mint Arkham városa, vagy a Miskatonic Egyetem, hanem nagyon is valóságosak voltak. Nem kell túl bonyolult logika, hogy kitaláljuk, az író saját szavait, éréseit szerette volna visszaadni a látvánnyal és a festményekkel kapcsolatban, a képek talán Lovecraft ihletői voltak, de legalábbis hatást gyakoroltak rá az adott mű írása közben.

A cikk nem szakértő által készített műelemzés, és néhol talán szubjektív is.
Az őrület hegyei
Egy hosszabb hangvételű mű. Az Antarktiszon kutató tudósok rálelnek a címben is szereplő Őrület Hegyeire, amely mely borzalmas látványával is félig az őrületbe kergeti őket, a titok pedig amit ott lelnek… de inkább nem spoilerezek.

Ebből a novellából Nicholas Roerichet (1874-1947) emelném ki. Orosz festő, aki Szentpéterváron illetve Párizsban tanult. Tájképeihez az ihletet ázsiai utazása során szerezte, többek közt Indiában, Tibetben és Szibériában is járt. Leginkább a Himalájához szokták hasonlítani hegyeit.

Talán a most bemutatott alkotók közül az ő képei a legkevésbé elborultak, lévén „csak” tájképek, ennek ellenére azért lehet érezni, miért az ő hegyeihez hasonlította Lovecraft az Őrület hegyeit: „Volt valami a tájban, amitől Nicholas Roerich különös és torokszorító ázsiai festményeire kellett gondolnom…”

Lovecraft egy 1934-ben írt levelében így beszél róla: ”Nicholas Roerich, az orosz festő, akinek hátborzongató tibeti tájképeiért olyan régóta rajongok.”
Pickman modellje
A különc, vagy inkább őrült festő megmutatja barátjának képeit, amik a szerencsétlen narrátort majdhogynem halálra rémisztik. Ebből a rövidebb novellából két festőt is bemutatok. A könyvben így ír róluk Lovecraft: „Van valami, amit azok a fickók észrevettek – valami, túl az életen -, amit velünk is képesek megláttatni egy pillanatra, Doré volt ilyen. Sime ilyen. A chicagói Angarola ilyen. És Pickman volt ilyen, ahogy előtte senki más, vagy adná az ég, ahogy többé senki sem.”

Elsőnek Gustave Dorét, (1832-1883) 19. századi francia festőt és szobrászt mutatnám be. Gyerekkorában kezdett rajzolni, első albuma 15 éves korában jelent meg. Rengeteg művet illusztrált, többek közt Dante Isteni színjátékát, a Bibliát, vagy épp la Fontaine meséit.

A képei, hát, betegek. Nem tudok rá jobb szót írni, normális ember ilyeneket nem rajzol. Azt hiszem igen jó alap ahhoz, hogy Pickman festményeit elképzeljük.

„Mostanság rémálmaim vannak a lehető legförtelmesebb alakokról, tele dolgokkal, amiket csak night-gaunt-oknak hívok (…) Le szoktam őket rajzolni miután felébredtem (talán ezek a látomások az Elvesztett Paradicsom egy Doré által illusztrált kiadásából erednek…” Így említette Lovecraft egy levelében. Nincs miért csodálkozni azon, hogy bárkinek is rémálmai vannak a képektől (főleg az érzelmileg elég megviselt és instabil Lovecraftnak), a képeken szinte mindig megjelenik a halál valamilyen bizarr, nyomasztó formában.

A következő művész Sidney Sime (1867-1941) angol származású festő, aki fantasztikus és szatirikus képeivel vált ismertté. Neve a Cthulhu hívása című, alapműnek számító könyvben is felmerül: „(…) egy hordára való leírhatatlan emberi torzszülött ugrált és vonaglott, akiknek külsejét csak egy Sime vagy egy Angarola ecsetje tudta volna visszaadni.” Egészen különös figurák jelennek meg a képein, emberek torz másai, akik (amik) már nem is egészen emberiek.

Legismertebb munkái talán Lord Dunsany: The Gods of Pegana című könyvének illusztrációi. Worplesdon-ban ma is található egy galériája.
A szín az űrből

Ahogy Arkham városa, ugyanúgy a környéke is – enyhén szólva – furcsa. Rengeteget pletykálnak a Különös Napokról, de nem sokan tudják, miről is jár a szájuk, és talán ez a szerencséjük. Azokon a napokon változott meg az egész táj, arra ösztönözve az ide érkező idegent, hogy Salvator Rosa tájképeihez hasonlítsa az elé táruló látványt.

A cikkben utolsónak hagyott festő Salvator Rosa (1615-1673) aki tájképeivel hívta fel magára Lovecraft figyelmét. „A vidék nagyon is emlékeztetett Salvator Rosa tájképeire, túlságosan sok hasonlóságot mutatott holmi rémtörténetet illusztráló fametszettel.” ahogy azt az Arkhambe érkező mérnök megfogalmazta. Tényleg van valami baljóslatú a sziklás hegyekben, a halott fákban és a sötétlő égboltban. A festményen szereplő emberek pedig (szerintem nagyon helyesen) elég apróra lettek rajzolva, így is láttatva, hogy tehetetlenek a rémséges tájjal szemben.

Források: Wikipédia, The H. P. Lovecraft Archive

Szerző: P.B.

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...