The Beast in the Cave – szubjektív vélemény

Feltöltve: 2016/04/24
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a következő sorok a saját szubjektív véleményemet tükrözik. Kérlek, ezt tarts szem előtt és természetesen kíváncsi vagyok a te véleményedre és meglátásodra is, a The Black Aether facebook oldalán, vagy a H.P. Lovecraft – Kerekasztal csoportban. Spoilerre számíthatsz!

A The Beast in the Cave történetben, a Mammoth-barlang labirintusrendszerében eltévedt férfi megpróbáltatását követheted végig, aki leszakadt a túracsoporttól. A főszereplő, akiről csupán annyi derül ki, hogy „egészséges és életerejének teljében lévő ember”, több mint egy óra magányos kóborlás után ébred rá arra a tényre, hogy véglegesen eltévedt a barlangban, amit régebben tüdőbajosok használtak, természetes gyógymódként. A tuberkulózisos betegek a barlang tiszta levegőjétől, és állandó hőmérsékletétől remélték a gyógyulást, ám a barlang nem a gyógyulást, hanem a halált hozta el azok számára, akik túl sok időt töltöttek a földalatti kolóniákban.

Indre Lelertaviciute: The Beast

Számomra eléggé fura módon a főszereplő, kialvó fáklyája halványodó fényében nem magától a rátelepedő sötétségtől és az abba önkéntelenül is belegondolt rettenettől kezd el félni, hanem attól, hogy éhen fog halni. Lovecraft talán ezzel a racionális gondolkodásmóddal akarta kifejezni, hogy főhőse józanésszel gondolkodó, felvilágosult ember, aki nem „dől be” a közönséges rémtörténeteknek és kísértethistóriáknak, hideg fejjel tudja mérlegelni a lehetőségeit. Erre utal az is, hogy mikor a barlang sötétjébe eresztett kiáltásokra válaszul közeledő lépteket hall és kicsit talán túlságosan is hamar ráébred arra, hogy ezek a lépések nem embertől származnak, nem fut el, nem próbál elmenekülni, ahogy ezt mondhatni elvárná az olvasó, hanem felveszi a harcot a közeledő ismeretlen élőlénnyel. A döntésben az is közrejátszik, hogy amíg a szörnyeteg közeledik, a főhős azon töpreng, még ha el is menekül, akkor sem jut közelebb a megmeneküléshez, mert még vár rá a hosszadalmas és rettenetes éhhalál.

A történet eddig elég lassú tempót diktált, viszont a várakozási idő alatt – amíg a férfi harcra készen várja a szörny közeledtét, és próbálja elképzelni mivel fogja szembetalálni magát -, a feszültség hirtelen és rohamos tempóban kezd el növekedni.

Agyamban a nyomás már félelmetessé vált.

Itt már felüti a fejét a félelem is, ami megmutatkozik, mivel a főszereplő már kezd rémképeket látni, ahogyan szemét erőlteti a sötétben és látni véli a barlanglakót: „Eltorzult képzeletem rejtőző és visszataszító körvonalakat idézett fel”. Ez a feszültség azonban nem tart sokáig, elég hamar „kifut”, mert a szörnyeteget eltalálja az első feléje dobott mészkő, a második pedig már teljes bizonysággal le is teríti és mikor a férfi ráébred, hogy ellenfelét csak megsebesítette, de nem ölte meg, egyszerűen elkezd futni abba az irányba ahonnét jött.

Egy nagyon rövid megmeneküléssel a végéhez közelít a történet, de nem lenne csavar a dologban, ha a főhős és a túravezető nem menne vissza, hogy megnézzék mi is volt az a teremtmény, amit a mészkő eltalált. Számomra itt jött el az a perc, mikor kezdtem érezni azt a Lovecraftre jellemző hangulati zsenialitást, ami a későbbiekben meghatározó lett novelláiban. A teljes terjedelem egynegyedét kitevő részben felsejlenek azok a hangulati elemek, amik előrevetítik a hamarosan megnyilvánuló történést, ami miatt az egész eddigi szokványos történet a barlangban eltévedt túrázóról, átértelmeződik rémtörténetté és arra késztet, hogy újra elolvasd, mert ott rejtőzik a sorok közt a kimondatlan igazság, amire eddig nem is gondoltál. Az elfeledett tüdőbajos kolónia öröksége.

Meg se moccantam, mereven álltam, elszörnyedt szemeimet magam elé a földre szegezve. A félelemmel vegyes bámulat, a részvét és a tisztelet együtt hatott, a hangok miatt, melyek a borzalmas igazságot jelentették számunkra.

Klisésnek tűnhet a helyszín – véleményem szerint az is -, hisz megannyiszor használta Lovecraft a barlangokat, elfeledett sírboltokat és főleg a pincéket történeteinek helyszínéül. A „Természetfeletti rettenet az irodalomban” esszéjében Lovecraft nem felejti el megjegyezni minden alkalommal, mikor az általa bemutatott író, kliséket, legtöbbször az öreg kísértet kastélyt használja történetében. Ugyan akkor nem szabad elfelejteni, hogy a The Beast in the Cave történetet egy 13 éves gyerek kezdte el írni és még nem töltötte be a 15-öt, mikor befejezte.

Ha ezt a szempontot is figyelembe veszed, márpedig figyelembe kell venni, akkor még az is megbocsátható lett volna neki, ha ő is egy kísértetkastély pincéjébe helyezi főhősét. Minden esetre én őszintén elégedett lettem volna magammal, ha 14 éves koromban ilyen történetet tudtam volna írni.

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...