A The Black Aether új tematikája

Feltöltve: 2016/04/28
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Többször említettem már a The Black Aether indulásának első percétől kezdve, hogy töménytelen olyan hír, rövid információ jelenik meg az internet forgatagában, ami köthető – vagy erősen megkérdőjelezhető okból kötik – Lovecrafthez. Mindig is mondtam, hogy ezek nagy többsége csupán internetes zaj, visszacsatolások, oda nem illő hashtegek halmaza, illetve a popkult hatása, ami a szombaton megjelenő első próba podcast témája is. Sajnos azt kell mondjam, ez a tendencia egyre nő és egyre kevesebb az olyan értékes anyag, amiről valóban érdemes hírt adni.

Az utóbbi időszakban úgy éreztem – bár a visszajelzések erre nem tértek ki -, hogy néhány alkalommal én magam is belefutottam abba a hibába, hogy olyan hírt tettem közzé, ami nem biztos, hogy teljesen passzol az oldal koncepciójába, a Lovecrafti örökség méltó kezelésébe. Néha túlságosan is átcsúszott a mérleg nyelve a Cthulhu-mítosz és az egyéb hozzá tartozó popkult elemek oldalára, és ezt az egyensúlyt mindenképen vissza kell állítani.

Ezért úgy döntöttem az oldal működését felosztom, egy-egy adott témára koncentráló napokra. Így szét lehet választani a töménytelen mennyiségű anyagot és az is megtalálja a számítását, aki külön akarja kezelni a Lovecrafti, weird irodalmi és a Cthulhu-mítosz/popkult témákat. Nagyobb figyelem fog összpontosulni a közösség inspirálására, és a hazai alkotók támogatására, segítésére. (Tervezett támogatásról és segítségről egy későbbi bejegyzésben fogok részletesen beszámolni)

A tematika

Egy ideje már mondhatni hagyomány az oldalon, hogy minden nap 9:00 órakor, egy képpel indul a nap. Azt talán kevesen tudják, hogy az adott hónapban megjelenő képek, mind egy olyan fikcióhoz, vershez kapcsolódnak, amiket Lovecraft abban a hónapban fejezett be, vagy abban a hónapban jelentek meg először nyomtatásban. Ez a hagyomány meg is marad, bár őszintén megmondom, nem egyszer gondban voltam, mikor nem az egyik „felkapott” történetről kellet képet keresnem, a The Outsider például elég nagy fejtörést okozott.

Hétfő – Lovecraft, weird irodalom és Cthulhu-mítosz

Jellemzően a hétvégén megjelent hírekből készül válogatás, mind a két témakört átfogó anyag. Aktuális hír egy filmről, könyvről, képregényről, kiadványról, eseményről. Ezen a napon jellemzően a Facebook oldalon jelennek meg hírek, a honlapon csak speciális esetben, kiemelt anyagok kapnak helyet.

Kedd – Lovecraft, weird irodalom és Galéria

Általános hírek, amik köthetők Lovecrafthez és a weird irodalomhoz, továbbá zenei anyagok, album ajánlók, javaslatok inspirációnak alkotáshoz. Minden kedden egy új galéria kerül feltöltésre a honlapon. Festők, grafikusok, szobrászok. Nagyon fontosnak tartom a vizuális inspirációt is, ezért is van külön galéria rész a honlapon. Mostanra már tetemes mennyiségű művész alkotása található meg az oldalon, de ez koránt sem teljes, hisz a forrás szinte kifogyhatatlan, és szerencsére naponta találni új, feltörekvő tehetségeket.

Szerda – Lovecraft, weird irodalom és Cthulhu-mítosz

Ugyan az, mint a hétfői nap, mind a két témakört átfogó anyag. Aktuális hír egy filmről, könyvről, képregényről, kiadványról, eseményről. Ezen a napon jellemzően a Facebook oldalon jelennek meg hírek, a honlapon csak speciális esetben, kiemelt anyagok kapnak helyet.

Csütörtök – Szünnap és ügyelet

Kénytelen voltam bevezetni, mert a Black Aether magazin, a podcast és az előkészületben lévő irodalmi kezdeményezés együtt már túl sok időbe és energiába kerül. Még úgy sem áll rendelkezésre elegendő idő, hogy Vidra Gyula elsőként csatlakozott a The Black Aetherhez és tetemes mennyiségű feladatot vesz le a vállamról. (Már többször mondtam, ez a lehetőség, mindenki előtt nyitva áll)

Az ügyelet csupán arra vonatkozik, ha felbukkan egy kiemelten fontos hír, amiről mindenképen be kell számolni.

Péntek – Geek nap

Minden olyan játékos és „geek” hír, ami kapcsolódik Lovecrafthez. Szerepjátékok, videojátékok, társasok, kártyajátékok, szobrok, festmények, origami, flipper, darts… ez tényleg egy lazább gyűjtő nap lesz, ami a passzol a péntekhez.

Szombat – Lovecraft, weird irodalom és inspiráció

Az egyik legfontosabb nap, mivel ez a nap teljes egészében arra van szánva, hogy inspiráljon és ösztönözzön. Merj belevágni te is az alkotásba, vagy újra állj neki, ha valami eltérített az útról. Olyan anyagok fognak ezen a napon megjelenni a honlapon, amik mind az említett célt szolgálják.

  • Interjúk írókkal, költőkkel, festőkkel, fordítókkal, szobrászokkal, grafikusokkal, fejlesztőkkel akik Lovecrafthez hűen alkottak maradandót.
  • Cikkek, beszámolók, esszék. Olyan témák, témaötletek körüljárása, elemzése, amik hasznosak lehetnek alkotás szempontjából és remélhetőleg inspirálóan fognak hatni.
  • Az írásos anyagokon kívűl az aktuális havi podcast is, mindig szombaton fog megjelenni, amiben olyan témáról beszélgetünk, ami érdekes és fontos lehet.

Vasárnap – Lovecarft, weird irodalom és film elemzés, bemutató

A film és az irodalom hetente fogja váltani egymást. Minden vasárnap egy adott alkotást fogunk bemutatni, saját szubjektív véleményünk alapján. Két írás fog megjelenni vasárnaponként, az első technikai információkat, érdekességeket, előtörténeteket fog tartalmazni az aznapi kiszemeltről, a második írás pedig maga az elemzés, bemutató lesz.

Összefoglaló

Sokszor mondtam, de nem elégszer, hogy a The Black Aether nyitva áll mindenki előtt. Ha kicsit is kedvet érzel az íráshoz, vagy esetleg van kész anyagod, akkor ne habozz jelentkezni.

A fenti változtatások, ahogy már említettem, azért fognak megvalósulni, hogy az is megtalálja a számítását, aki csak futólag érdeklődik Lovecraft és a hozzá köthető egyéb témák iránt, és az is, akit komolyabban érdekel a téma, magának érzi azt a gondolatot, hogy Lovecraft írásainak a megfelelő helyre kell kerülniük minden polcon.

A legfontosabb cél, hogy H. P. Lovecraft öröksége úgy kapja meg a neki megjáró tiszteletet, hogy abból ne maradjon ki az a zseniális írói eszencia, amit ránk hagyott. Ehhez mindannyian hozzá tudunk járulni azzal, ha inspiráljuk és Lovecrafthez méltó alkotásra ösztönözzük egymást.

Tomasics József

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...