H. P. Lovecraft Film Festival and CthulhuCon 2016

Feltöltve: 2016/05/13
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Április 29. és május 1. közt rendezték meg a Los Angeles-i San Pedroban a hetedik H.P. Lovecraft Filmfestival and CthulhuCon-t, a Warner Grand Theatreben, és annak a környékén. Az esemény Andrew Migliore kezdeményezése, aki Lovecraft és más hasonszőrű szerzők független, amatőr, avagy professzionális filmesek által elkészített adaptációit kívánja népszerűsíteni, bemutatni, a fesztivál keretein belül. A rendezvényen ezeken kívül dedikálások, felolvasások, kerekasztal beszélgetések, zenei és egyéb előadások szokták várni az odalátogatókat. Andrew Migliore célja hogy Lovecraftot jobban elismerjék, és a műveit hitelesebb módon dolgozzák fel filmben, és televízióban. Lássuk milyen programok, filmek, és standok várták ez alkalommal a rajongókat!

 

Péntek

A pénteki napon 15:30-kor kezdődött a LoveCraft Wines Speakeasy Party, a mozitól nem messze lévő Off the Wine! borászatban, ahol a Kickstarter kampányban 100$ feletti adakozókat várták a megnyitás előtti órákban, borkóstolással, felolvasásokkal, zenével, és egy marionett Lovecraft figurával, ami verseket olvasott fel, Adam Bolivar, író, és bábufaragó segítségével.

Résztvevők: Adam Bolivar, Joe Pulver, Ashley Dioses, K. A. Opperman, Cody Goodfellow

18:00 órától megkezdődik a beléptetés a Warner Grand Theatre területére, ahol a Kickstarter adományozók átvehetik az ajándékaikat is. Negyed óra múlva, elkezdődik a hivatalos megnyitó, Cody Goodfellow, és Leeman Kessler által. Előbbi a The Esoteric Order of Dagon püspöke, utóbbi pedig egy Lovecraft megszemélyesítő, és övé az Ask Lovecraft web videó sorozat. A háttérben Paul Komoda grafikáit vetítették ki, amiket Joseph S. Pulver, könyvéhez, a The Yellow bEasthez készített. Ezután kerekasztal beszélgetés volt, a készülőben lévő Monsterland című rövidfilm válogatásról, ami olyan alkotásokat is tartalmazni fog, amik a fesztiválon is szerepeltek. John Skipp bestseller író, és Andrew Kasch rendező tartották a bemutatót, és válaszoltak a nézők kérdéseire. Színpadon egy hatalmas Cthulhu fej is díszelgett.

Ezután két filmet vetítenek le, 19:30-kor a Black Mountain Side-ot, és 21:30-kor a The Mist-et, és ezzel aznapra mozi be is zárta a kapuit, de persze még nem kellett senkinek sem haza menni, ugyanis 23:45-kor a közelben lévő San Pedro Brewing Company kocsmában kvíz játék kezdődött, Lovecrafttal kapcsolatban. A játékot Frank H. Woodward vezette, aki a 2008-as Lovecraft: Fear of the Unknown című dokumentum filmet írta és rendezte. (megj.: A magyar felirat fordítása folyamatban van, te is csatlakozhatsz az oldalon keresztül a fordítókhoz – szerk.)

Black Mountain Side
Rendezte: Nick Szostakiwskyj. CA, 99 perc, 2013
Szereplők: Shane Twerdun, Michael Dickson, Carl Toftfelt, Marc Anthony Williams, Andrew Moxham, Timothy Lyle, Steve Bradley, Nathaniel Gordon

A film egy csapat régészről szól, akik egy több tízezer éves, különös építményt találnak a Kanada hófödte északi részén, a vadonban. A külvilággal való kommunikációjuk megszűnik, és az elszigeteltség okozta félelem miatt elkezdenek egyre paranoiásabbak lenni, hogy valaki, vagy valami olálkodik utánuk.

The Mist.
Rendezte: Frank Darabont. US, 126 perc.
Szereplők: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones, William Sadler

A Köd című filmet Stephen King írta, amiben egy szupermarketre félelmetes köd borul, hogy eleméssze azt, aki megpróbál kimenni az épületből. A vetítés érdekessége, hogy fekete-fehérben mutatták be, ahogy a rendező eredetileg elképzelte.

 

Szombat

A szombati nap sem azonnal a moziban kezdődik, délelőtt, 11:45-kor a Grand Vision Annexben szerzői felolvasás vette kezdetét, miután mindenki kipihente az előző esti kocsmai elme bírkózást. A program 13:45-ig tartott, ami közben délben, a Warner Grand Theatre is újra megnyitotta a kapuit, ahol 12:30-kor Sean Patrick O'Reailly bemutatta a közelgő animációs filmjét, a Howard Lovecraft And The Frozen Kingdomot,(The Black Aether beszámoló) minek írója, és rendezője egyben. A történetben a gyermek Lovecraft a főszereplő, aki az anyjával él, és miután felfedezi a Nekronomikont, az beszippantja egy fagyos, veszélyes világba, ami hemzseg a szörnyektől. A produkció atyja válaszol a közönségben felmerülő kérdésekre.

A felolvasás résztvevői: Leslie S. Klinger, Joseph S. Pulver, S. P. Miskowski, Michael Griffin, Nathan Carson, Ian Welke, Toren Atkinson

14:00 órától egy két órás The Colour Out of Space egyszemélyes dráma előadás kezdődött, amit a The Offending Shadows Theatre Company mutatott be, amiben Graham Skipper adja elő a klasszikus Lovecraft történetet. A színész korábban eljátszotta már Herbert Westet is, a Reanimátor musical változatában, amit Stuart Gordon rendezett. Ezt követte egy egy órás kerek asztal beszélgetés, a kortárs kozmikus horror témájában, majd művészek beszélgettek a fantasztikumról, és a bizarról, hogyan jelenik meg képregényekben, könyvborítókon, filmekben, és a szépművészetben.

Résztvevő írók: Joseph S. Pulver, Nathan Carson, Scott Connors, Ross E. Lockhart, Cody Goodfellow, Leslie S. Klinger, S. P. Miskowski, Mike Davis

Résztvevő művészek: Lee Joyner, Paul Komoda, Mike Dubisch, Nick Gucker, Pete von Sholly

16:15-kor kezdődik az első másfél órás rövid filmes blokk, majd a második blokk 19:15-kor kezdődik. A két vetítés sorozat között vacsora szünet, hiszen hosszú lesz még az éjszaka. Este kilenckor a filmek készítőivel egy fél órás kerekasztal beszélgetés, ahol a közönség bátran kérdezhetett tőlük, végül a pedig a díjátadás. A svéd Knock! nyerte el a legjobb forgatókönyv díját, a közönség, és a zsűri pedig a Pickmann's Model című mexikói animációs filmet szerette a legjobban, így ők is hazavihettek két arany Cthulhu szobrocskát. Az este folyamán bemutatott rövid filmekről rövidke ismertetők lentebb.

21:30-tól a kabaré és burleszk uralkodott, kezdve a The Dunwich Horror Picture Show-al, ahol a The Dunwich Horror (The Black Aether beszámoló) című hetvenes évekbeli filmet mutatták be, miközben a Club Pangæa társulat szatirizálta, parodizálta a jeleneteket, a Cassadine zenei aláfestésére, akik élőben játszották el a film zenéjét. Ezután a fáradhatatlan nézők, még három rövid filmet kaptak az éjszakai vetítésen. Elsőként az Izzy Lee féle kétes célzattal készült Innsmouth-ot, amiben egy nyomozónőt egy titokzatos, és bizarr haláleset a címadó városba vezeti, ahol nem éppen halvérű nőkkel találkozik. Aztán persze lehet azzá változnak! Ki tudja?! A Fuck Buddies húsz percben meséli el, mit tehet egy lány és egy fiú, akiket egy különös, nem evilági erő, egymással való szexre kényszerít, az akaratuk ellenére. Maradhatnak ezek után barátok? Végezetül a Scary Little Fuckers egy bájos karácsonyi történet, ahol egy alkoholista apa, a tinédzser fiának haza visz egy apró, de annál rútabb szörnyeteget, aki káoszt, és zűrzavart csinál a szentestéből. Ha valakinek még nem volt elég egy estére a bizarrból, a vetítések után a Peepshow Menagerie erotikus burleszk előadásával szórakoztathatta magát.

 

Vasárnap

Vasárnap az egész rendezvény átköltözött a Crafted at the Port of Los Angeles piacra, ahol 10:00-kor közös reggelivel, és Cody Goodfellow miséjével kezdődött a nap. 11:30-tól 18.30-ig mindenki kipróbálhatja a jelenlévő társasjátékokat, és előzetes egyeztetés után a szerepjátékokat. A Chaosium bemutatta a Call of Cthulhu hetedik kiadását, Aaron Vanek pedig a Cathulhu-t, amiben egy macska bőrébe bújva lehet felfedezni a lovekraftiánus szörnyűségeket. Ezalatt a kreatívabbak, ceruzát, ecsetet, agyagot foghatnak, és kiélhetik művészi hajlamaikat a "Pickman's Apprentice" sarokban, illetve Mike Dubisch festő leckéket adott.

 

A rendezvényen megjelent kiállítókról, és standokról

A 01 Publishing, és a Words Horde kiadók eredeti, kortárs szerzőknek ad lehetőséget, hogy könyvben, hangoskönyvben, vagy e-könyv formában bemutatkozhassanak, az igényes, intelligens közönségnek, akik unják a mainstream anyagot. A Dim Shores mikrokiadó inkább a bibliofilek táborának kedvez, főleg azoknak, akik a sötétebb irodalmat preferálják. Kiadványaik alacsony példányszámúak, illusztráltak. A Horror Writers Association, és a Chaosium Inc. is képviselteti magát. Nem csak kiadókkal, de szerzőkkel is találkozhatott az ember a standokon, K.A. Opperman és Ashley Dioses weird költők nem csak árulták, és aláírták műveiket, de kérésre fel is olvastak belőlük. Sean Hoade is felbukkant a műveivel, illetve M. Amanuensis Sharkchild zenész és író, illetve a Gravescabs plüss figurák feltalálója. Természetesen a jóból a The H.P. Lovecraft Historical Society sem maradhatott ki, ők filmeket, és hangjátékokat készítenek Lovecraft műveiből. Itt a saját kiadványaikat, és egyéb holmikat árultak.

Akik a ruházkodni, vagy más cthuolmikat szerettek volna, azok is megtalálhatták a számításukat, az Arkham Bazaar és a Sigh Co. pólókat, kellékeket, kitűzöget, ékszereket, játékokat, bögréket, és mindenféle hasznos, vagy haszontalan cuccokat árultak, Lovecraft és a Mérhetetlenül Vének nevében. A Tentacle Penguin Ventures egyedi ékszereket, és grafikákat hoztak, amik a sci-fi, a horror, és az emo-punk vizuális világból táplálkoztak. A cosplayereket a Memory Box, és a Wyng'd Lyon várta, előbbi bőrholmikkal, utóbbi pedig steampunk cuccokkal.

Művészek is nagy számban képviseltették magukat, ezek közül talán az egyik legérdekesebb a Joyner Studio volt, amit Lee Royner alapított. A maszk és speciális effekt mester 1993 óta készíti szörnyeit, és olyan híres előadóknak csinált kellékeket mint Alice Cooper, vagy a Slipknot. Dolgozott a Star Trek sorozatok és filmeknél is, és természetesen csinált Lovecraft mellszobrot is. Royner a helyszínen demonstrálásképpen készített egy nagyobb Cthulhu szobrot is, és a tanítványait is elhozta, így a látogatók mindent megtudhattak, milyen egy effekt mesteri iskola, és láthatták az alkotásaikat is. A Cesar 237 horrorisztikus stúdió fotókat készít, és bizarr dekorációkat, ezek közül válogathattak az oda tévedők, illetve a fotózások részleteit ismerhették meg, ha valaki esetleg szeretne egy fotót magáról, amint gázmaszkos apácák riogatják őt, mik is a teendők, és mennyibe fáj. A Monstark grafikáit pólókon, zenekarok borítóin lehet viszont látni, illetve festményeit, extrémebb rendezvényeken, a Necro-Sapien Press pedig Justin White grafikus és illusztrátornak a cége, aki különböző képregényes találkozókra készít posztereket, és póló mintákat. Rick Kitagawa is jelen volt, festő, illusztrátor és mesélő is, aki pedig unta a sík felületen megjelenő rémségeket, az a Spinning the Clay Fantastichoz járulhatott, hogy horrorisztikus kerámiával, sárkányokkal, űrlényekkel, és egyéb szörnyekkel találkozhasson, agyagból.

Akik éhesek vagy szomjasok voltak, azoknak sem kellett az unalmas büfé koszton hízniuk, a Tamiza Treats kézműves pékség mindenféle finomságot hozott, a létező összes diétát képviselő számára. Glutén és tejmentesek étrenden élők, illetve vegánok is jól lakhattak. Sajnos, jelenleg nincs információ arról, volt-e Cthulhu forma pogácsa, de amint megtudunk valamit, azonnal értesítjük az olvasókat! Pékárú után jól jön egy kis szomjoltó, amiről Lovecraft Wines gondoskodott, a lovecrafti vidékek boraival, csinos címkével, és hangzatos nevekkel ellátva, a nem csak tudásra szomjas kultistáknak.

 

Bemutatásra került rövid filmek listája

Derleth's Brain
Rendezte: Reber Clark. US, 11 perc, 2015
Vajon miért készített August Derleth egy alternatív jelet a Véneknek?

The Gwyllion
Rendezte: Mike Bliss. UK, 7 perc, 2015
Utazók elvesznek a welshi vidéken, ahol valami gonosszal szembesülnek.

The Greater Evil
Rendezte: William R Coughlin. US, 8 perc, 2015
Lilith Delaney vallomása, aki Victor Balch, Republikánus elnök jelöltnek dolgozott, akinek egyre csak nőtt a népszerűsége, míg a nő meg nem ismerte a politikus igazi céljait.

Bundle of Nerves
Rendezte: Ryan Spindell. US, 6 perc, 2014
A willowbrooki rendőrség mindennapi munkájába tartozik, hogy nyálkás lélekszívó szörnyekkel küzdjenek, de vajon hogyan birkóznak meg az otthoni problémákkal?

At the Mountains of Madness
Rendezte: Valentina Feldman. US, 8 perc, 2016
Az Őrület hegyei rövid filmes feldolgozása. Két kutató a Miskatonic Egyetemről próbálja megtalálni az eltűnt felfedezők nyomait az Antarktiszon, és persze valami egészen mást is találnak…

Cat Killer
Rendezte: Jeff Dorer. US, 10 perc, 2015
A fekete-fehér, álomszerű film, ami a német expresszionisták és Poe stílusában készült, amiben egy feltaláló próbálja a ragadozók és prédák természetes ösztöneit megfordítani.

The Vector of Transmission
Rendezte: Martin Knox Long. 4 perc, 2015
Homázs a klasszikus horrorfilmeknek, amiben egy magányos tudós próbálja megérteni a parazita bogarakat.

Tesla vs Cthulhu: The Nightmare of Desolation Sound
Rendezte: Jeff Richards. CA, 7 perc, 2015
Tesla és társa az egyedüli túlélői egy tragikus felfedezőútnak, a brit kolumbiai vadonban. A Miskatonic Egyetemen jelentenék a történéseket, de lehet a veszély, még nem múlt el.

The Package
Rendezte: K.L. Young. 3 perc, 2016
A Braithwaite család mindig is misztikumtól és botrányoktól volt hangos, amiben Charles volt az egyedüli logikusan, és észérvekkel gondolkodó, egészen addig, amíg nem kap egy csomagot az eltűnt nagybácsikájától, ami kalandra, és félelmetes élményekre csábítja. Vagy mégsem?

Brine
Rendezte: Thomas Nicol.US, 11 perc, 2015
Robert egy évre eltűnt a tengeren, és most két világ közötti csapdában érzi magát.

Mr. Dentonn
Rendezte: Ivan Villamel. 9 perc, 2014
Laura, egy hideg téli estén az öccsének, Davidnek mesél egy történetet, egy idegenről, aki gyermekekre vadászik. Laura egy idő után úgy érzi, nincsenek egyedül a házban, talán a rémalak is ott lenne?

The Call
Rendezte: Alban Ravassard. FR, 17 perc, 2015
Benoît, 50 éves rendőr hadnagy képtelen feldolgozni a felesége Lise eltűnését. Mikor a nő újra felbukkan, még inkább maga alá kerül, és végül egy furcsa átalakuláson megy át…

Lure
Rendezte: Monsieur Soeur. US, 4 perc, 2015
Egy hírhedt geológus furcsa elméletei egy elszigetelt halásztóról, és annak történelméről.

Elle
Rendezte: Vincent Toujas. BE, 17, perc 2015
Jonathan és Maria, egy autós karambolnak a szemtanúi lesznek. Bár csak rövid ideje ismerik egymást, Jonathannak szembesülnie kell Maria furcsa társaságának, ami túlságosan régóta befolyásolja az életét.

The Trap
Rendezte: Dick Grunert. US, 6 perc, 2015
Egy férfi áthívja egy barátját egy éjszaka, hogy megmutass a neki a találmányát, egy csapdát, amivel űrlényeket lehet elkapni.

Zerch
Rendezte: J. Xavier Velasco. MX, 7 perc, 2015
Zerch megkéri a pasiját, Canot, hogy tegyen meg neki valami borzalmasat. Cano a szerelemtől ittasan, nem tudja miféle áldozatra készül.

Pickman's Model
Rendezte: Pablo Angeles. MX, 11 perc, 2014
A Pickman modelljének animációs változatában Thurber Phillips, fényképet akar készíteni a kedvenc, hátborzongató alkotásairól híres festőjéről, Richard Pickmanről, végül megismeri a művészetének titkait is.

In the Waves
Rendezte: Ying-Fang Shen. US, 5 perc, 2015
Egy gyermek születése inspirálta ezt a kísérleti animációt, amit tradicionális, és szokatlan eszközökkel egyszerre készített el a rendező, vízzel, papírral, és batikolással.

Knock!
Rendezte: Finn Deivert SW, 7 perc, 2016
Éjszaka az irodában rémálomba fordul, mikor egy reklámszöveg író rájön, nincs egyedül.

A cikkben lévő képek a szervezők, vagy a résztvevők oldalairól származnak

Vidra Gyula

Ne hagyd ki ezeket se!

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...