Call of Cthulhu RPG hetedik kiadás – Eperjesi András bemutatója

Feltöltve: 2016/08/19
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Azt hiszem magát a Cthulhu univerzumot, Lovecraftot nem kell bemutatnom, a Chaosium 35 éves üdvöskéje végül a 7. kiadását is megérte, bár az elmúlt néhány év majdnem a cég totális csődjét jelentette. A Chaosium 2012-ben indította el a 7. kiadás Kickstarter kampányát, amire jelentkeztem. Cirka 4 év kellett hozzá, hogy kézhez vehessük a csomagot, és még szerencse, hogy közben nem igazán volt érkezésem utána nézni, hogy mi volt a több éves késés oka. Hát bizony a korábbi menedzsment a Kickstarterrel kapcsolatban totálisan elszámolta magát, és irracionálisan alacsony gyártási és szállítási költségekkel számolt. A Kickstarter kampány több mint félmillió dolláros sikert ért el, de a pénz hamar elégett, az írók, grafikusok, stb. kifizetései elmaradtak. A menedzsmentet kirúgták, és az új csapatnak szinte nulláról kellett elkezdenie a munkát, szóval kisebbfajta csoda, hogy végül sikerrel jártak.

Egyébként a végtermékkel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy megérte a várakozást, mert szerintem fantasztikus minőségű lett, és igazán méltó örököse a népszerű univerzumnak. Szerintem Lovecraft mester csak pislogna, ha kézbe vehetné.

Külcsín

Egyelőre az alábbiak érkeztek meg:

A Játékosok könyve, a Mesélők könyve, Kalandmesteri Paraván (plusz még ez-az, erről majd később), Nameless Horrors néven egy 6 kalandból álló gyűjtemény, valamint egy művészeti album, amely új élettel tölti meg a nevezetesebb förmedvényeket, eléggé fel tudják szerintem dobni a hangulatot, a régebbi ceruzarajzok kellően elavultak lettek emelett. A fő könyveket tartalmazó karton elég masszív, szerintem sokáig fogja bírni, ami igazán jó hír egy ilyen drága kiadványnál.

Mesélők könyve

A borító ismerős lehet az 5. kiadás óta, a kiadvány keménykötésű, megfelelő erősséggel ragasztott, könyvjelzős, fényes papírra nyomott. Én szagolgatós vagyok, lehet hülyeség, de nekem fontos a könyvek illata, ennek bizony nagyon jó szaga van. Több mint 430 oldalas, egységes megjelenésű illusztrációkkal. Végül kifizették a designert is hálistennek, nagyon jó munkát végzett.

Az első fejezet a szokásos „miisazaszerepjáték” és példajáték témájú, a második bemutatja Lovecraftot és a mítoszt, a harmadik fejezet a karakteralkotásé. Az egész könyv segítséget nyújt a korábbi kiadásokkal való összevetéshez, ez nekem, aki nem vagyok mérnöki aggyal ellátva, bizony nagy segítség volt! A bemutatóm végén egy külön részben majd részletezem a változásokat, elöljáróban annyit, hogy szerintem abszolút korszerű rendszere van, könnyen tanulható. Annyi, hogy nem igazán lett egészségesebb benne harcolni, az elhalálozási ráta nem nagyon javult. A negyedik fejezet a képzettségeké, gazdagon megtűzdelve példákkal, elég egyértelmű az egész, az ötödik fejezet a játékrendszerről szól. A hatodik a harcé, halálos, Tommy Gun a barátotok. A hetedik rész a járműves üldözésekről szól, jó kis cucc, bár ennek többször neki kellett futnom, de nagy finom kis cinematikus jeleneteket lehet vele lezavarni. Az összes általam ismert rendszerből nekem eddig ez a legszimpatikusabb, máshol nem nagyon erőltettem a járművek közötti harcot, üldözést. Ebben viszont marhára tetszik, ahogy immerzíven és hangulatosan feldobhatja a mesét, amikor a biciklis néni elénk fordul, elrántjuk a kormányt és megyünk keresztül a susnyáson. Érdemes használni. A nyolcadikban bemutatják, hogy hogyan fog megszabadulni a nyomozó az épelméjétől. Rengeteg mánia fóbia, amnézia stb., komplett példatárral. Hát ez alapján kellőképpen színes lesz a nyomozók elmegyogyója. A kilencedik a mágia, ez nem igazán változott, de persze ez nem is baj.

Itt van egy kis szerkesztési nem-értem-miért-így, ugyanis a tizedik fejezet a játékvezetésről szól, utána viszont jön a tizenegyedik, ami a Mítosz könyveit mutatja be. Szerintem ez mehetett volna a mágia fejezet után, pláne, hogy utána meg jön a tizenkettedik, ami a varázslatokat taglalja.

A tizenharmadik kellően finom kis ereklyéket és istentelen túlvilági tárgyakat mutat be, önmagában is elegendő municíót adva a Mesélő kezébe néhány tucat kalandhoz.

A tizennegyedik egy segédlet a „harcolhatunk, de ugyan minek” attitűdhöz, a Mítosz szörnyetegeit mutatja be. Hát én nem erőltetném őket, szégyen a futás, de egészséges. Szerintem a külön Sandy Petersen-féle művészeti albumban szebbek, brutálisabbak, ijesztőbbek az illusztrációk. Ha abból mutat meg egy förmedvényt a Mesélő, szerintem a kutya nem fog leállni lövöldözni, szétrohannak annyi irányba, ahányan csak vannak. Egyébként a fejezet végén szépen le van írva, hogy az egyes irók által kibővített Mítosz alapján hogyan lehet kategorizálni a túlvilági lényeket, isteneket, iszonyatokat, ami segít eligazodni, és minden Mesélő a saját elképzelései alapján kiválaszthatja, hogy melyik Mítosz irány létezik az ő univerzumában.

A tizenötödik fejezetben további kalandok vannak. Ezekkel, a Nameless Horrors kiegészítővel, plusz még a Mesélői segédletben is elbújtattak két kalandot, valamint az Orient Expresszel együtt szerintem évekig el lehet lenni a játékkal saját ötletek nélkül, szóval lehetőség van benne dögivel.

A függelékekben több hasznos dolog mellett van egy kiváló összefoglaló, ami részletezi a 7. kiadás változásait, ebből puskáztam (lásd lejjebb).

Nyomozók kézikönyve

Továbbra is meseszép illusztrációkkal teli könyv, a játékosok kezébe nyomva elkészíthetik a saját karaktereiket. Ehhez rengeteg segítséget, példafoglalkozásokat kapnak, valamint egy remekül sikerült korszak leírást korabeli fotókkal, hogy bele tudják élni magukat a húszas évekbe. Itt találhatók a felszerelés listák, járművek, ruhák, korabeli hírek gyűjteménye, stb.

A mesélői paraván a harcra, őrületre és járművek közötti harcra, üldözésre fókuszál. Ha más is kell a mesélőnek, azt külön kell kimásolnia a könyvből, vagy használható a mellékelt referencia füzet, ami további táblázatokat tartalmaz. Hasznos cucc, benne van például a mesélői könyv indexe is, így nem kell annyit gyilkolni a kötetet.

Ahogy kibontom, mit találtam? Még egy füzetet két újabb kalanddal! Ez már tényleg a bőség zavara.

Kaptunk hozzá még három szép plakátot, amik bekeretezve kellőképpen megadják az alaphangulatot egy játéküléshez. Továbbá néhány, fényes papírra nyomtatott karakterlapot is mellékeltek – ezt a papírt nagyon nehéz ceruzával írni és radírozni -. Végül pár térkép volt még a csomagban, ami a kalandmodulokhoz jár, ezeket nem fotóztam le, mert lelőném velük a poént.

S. Petersen’s Guide to Lovecraftian Horrors

Kiváló művészeti kiadvány. A borítón látható szépséghez hasonló minőségű rajzokkal. Hát nem tudom, ha egy ilyen akármi jön a sikátorban, a sötétben, vagy megidézik a kultisták, nyomozó legyen a talpán, aki nem menekül hanyatt homlok. Eddig valahogy nem hatott meg a Tindalos kutyái koncepció… most már azért inkább kihagynám a nyomozómmal. Szíves figyelmetekbe ajánlom a bal alsó sarokban található méretarányos megjelenítést.

Szóval én azt gondolom, hogy ez a kötet mindenképpen értékes kiegészítője az alapkönyvnek, mintegy vérfrissítésként szolgálhat rutinosabb öreg motoros nyomozók esetén is.

Nameless Horrors

Ezt a kiadványt még nem tanulmányoztam át, a szokásos minőségű illusztrációkkal megtűzdelt kalandok vannak benne, biztos nem rosszak.

Rendszerkedjünk

Szerintem nagyon fontos, hogy a korábbi kiadványok kivétel nélkül használhatók a 7. kiadáshoz, ami nagyon felhasználóbarát hozzáállás. Tehát nem egy teljesen átformált új rendszerrel van dolgunk, hanem egy kiforrott felfrissítéssel. Szerintem előnyére váltak az újítások, különösen a járműves üldözés.

  • Az első újítás az, hogy a főjellemzők mostantól ugyanúgy 1-100 közötti skálára kerültek, így lett egységes a koncepció a képzettségekkel. Sima 5-tel szorzással konvertálható egy korábbi kiadású karakter. Előnye, hogy a fél és ötöd értékeket egyszerűbb nyilvántartani így. A korábbi kiadású főjellemző érték gyakorlatilag az egyötöd, tehát ezt fel kell szorozni 5-tel. Az új főjellemző értéknek a fele (sajnos lefele kerekítéssel) adja a feles értéket.
  • A Luck külön főjellemző lett, kivált a POW-ból. Az EDU főjellemző nem kizárólagosan definiálja a karakter műveltségét, alacsony érték mellett is lehet valaki magasan képzett bizonyos dolgokban. Az EDU is százalékos értéket kapott, ehhez külön konverziós tábla van a Függelékben.
  • Az öregedéssel kapcsolatban nagyjából minden változatlan, kivéve a mozgás értéke, továbbá a Build-et hozzá kell adni (a Build új jellemző).
  • A sebzésbónuszoknál annyi a változás, hogy az 1D4 ezentúl 1, és az 1D6 ezentúl 2 lett.
  • A HP számítás változott, a CON+SIZ összértéke osztva 10-zel, lefelé kerekítve. Ebből következik, hogy a legtöbb kombinációnál a HP értéke a korábbi kiadásokhoz képest a lefelé kerekítés miatt eggyel rosszabb lesz. Nem jó hír, ha repkednek a golyók meg csapkodnak a szörnyek….
  • Új érték a Build, amit a STR és SIZ főjellemzőkből kell számolni, a sebzéseknél és sebesüléseknél van jelentősége.
  • A mozgási érték a korábbi egységesről skálázhatóvá vált.
  • A képzettségek listája egyszerűsödött, például a különböző harci technikák egységesen verekedés lett, ergo gyorsabb a képzettségek fejlesztése. Egyes tudományos jártasságok beolvadtak a Science-be. A változásokra külön táblázat van.
  • Az Idea rollokat a Mesélő ezentúl titokban dobja a Nyomozók helyett, ami javítja az immerziót, nem lövi le a poénokat olyan könnyen egy-egy dobás miatt. Lehet izzadni, hogy mindenre rájöttek-e a nyomozók.
  • A resistance table megszűnt, helyette ellendobások vannak, ami szerintem kicsit korrektebb eljárás, legalább kapnak a nyomozók egy szalmaszálat, hogy van beleszólásuk, amikor lecsap a rettenet a sötét sarokból.
  • A Mítosz könyvek olvasása két részre lett bontva, van egy előzetes átfutása a könyvnek, tekercsnek stb., ami alapján kisebb károkat okoz az olvasó elméjében, mint a teljes, alapos átolvasás. Hasznos kis apróság.
  • A mérgek potenciálja három kategóriába lett konvertálva.

Új szabályként jelent meg a kockadobások „push”-olásának a lehetősége. Ez alapján még egy sanszot kérhetünk a Mesélőtől, de az szerencsésebb, ha ez a túltolás sikerül, különben…. Egyébként ez nem sima újradobás, mert komoly következményeket von maga után, ha nem sikerül. Újabb lehetőséget biztosít ez a szabály az immerzióra, kockázat nélkül ugyanis nincs nyereség.

Összefoglalva, a 7. kiadás finomhangolás és korszerűsítés lett, bővebb immerziós municiót biztosít a Mesélő kezében.

Anyagiak

A teljes kiadványskála beszerzése kisebb fajta vagyonba kerül. A Kickstarteres verzió nettó bukó lett a cégnek, ezért, bár négy évet vártam a cuccra, mégis lényegesen olcsóbb volt, mint ha most akarnám megrendelni. Mivel gyűjtő vagyok, örömmel nézegetem a polcomon, nem bántam meg.

Viszont a magyar valóság miatt megpróbáltam összeállítani egy skálát, amiben fontossági sorrendbe soroltam a könyveket, azért, hogy segítsek a döntésben, hogy mit érdemes beszerezni, ha az egész kifizetése egyben túl megterhelő. Minden elérhető pdf-ben, epub formátumban, de ezek játék közben nagyjából használhatatlanok lesznek, mert a rengeteg illusztráció miatt egy év, mire lapozni lehet bennük. Hacsak nem direkt paksi bekötésű izom PC-d van, de akkor meg úgyis telik a könyvekre.

A sorrend:

  1. Mesélők könyve
  2. Orient Express kaland doboz (ez brutál drága, de ellát kb. két évre kalandokkal)
  3. S. Petersen Field Guide to Lovecraftian Horrors (nagyon ott vannak az illusztrációk, igazi vérfrissítésként szolgálnak)
  4. Nameless Horrors (újabb 6 kalandmodul, ha nincs saját ötleted)
  5. Nyomozók kézikönyve (az összes szabály, ami a karakteralkotáshoz kell, itt csak megismétlésre kerül, ergo nélkülözhető, a tárgyleírások, 20-as évek hangulati bemutatója kiguglizható, wikipediázható stb.)
  6. Mesélői paraván (én szeretem, ha van, de lehetne sokkal részletesebb. Csak három tábla, lehetne négy is, több cuccal)
  7. A többi prop szerintem csak digitálisan kapható külön

Az új kiadás méltó örököse az elődeinek, és a Mítosznak. Nem hiszem, hogy belátható időn belül jönne a 8. kiadás, mert egy kiforrott, érett rendszert készítettek. Továbbá ha jól emlékszem, ezt fogják felhasználni a közelgő Basic Roleplaying új kiadásánál is, azaz egy jó darabig ez a kiadás be lesz betonozva. Nem beszélve arról, hogy a projekt során minden nehézségük ellenére nagyon odatették magukat a készítők, a külcsínt elég nehéz lesz legközelebb überelni, szerinem nem is akarják. Meg ez nem egy ájfón, hogy minden évben valami kamuval rávegyenek az újabb verzió megvételére. Szóval, szerintem nem bánja meg senki, aki beszerzi, jó eséllyel örök darab lesz.

Eperjesi András aka Epi

Ne hagyd ki ezeket se!

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...