H. P. Lovecraft Film Festival Portland – első rész

Feltöltve: 2016/11/12
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Október második hétvégéjén, 7-e és 9-e között rendezték meg a huszonegyedik H. P. Lovecraft Film Festival-t, az oregoni Portland városában, a Hollywood Theaterben. A szintén Andrew Migliore és kompániája által rendezett San Pedro-i rendezvényről már korábban írtam, ezúttal is a közzétett programok anyagának segítségével tájékozódtam. Portlandban is rengeteg rövid és hosszabb filmmel, weird szerzővel és művésszel találkozhatott, aki elzarándokolt az év egyik legnagyobb azon rendezvényére, ahol a legsűrűbb a Cthulhu póló/négyzetméter koncentrátum!

Péntek

Mielőtt a fesztivál hivatalosan elkezdődött volna a Hollywood Theaterben, a város egyik legnagyobb játékszaküzlete, Guardian Games várta a látogatókat reggel tíztől, Lovecraft Cthulhu témájú játékokkal, elütni az időt egy kis épelmevesztéssel kombinált kockadobálással, esetleg kártyázással. Négy órától a Sam’s Hollywood Billiards-ban Lovecraft témájú koktélpartival kedveskedtek a Kickstarter támogatóknak, ahol a filmek készítőjével is találkozhattak azok, akik a VIP jegy megvásárlásával támogatták a fesztivál létrejöttét. A Kickstarter csomag vastagsága, a támogatás mértékétől függött. A vásárló különböző ajándékokat, találhatott a pakkban: posztert, pólót, kitüzőt, felvarrót, vagy akár feles poharat. Akik igazán mélyre nyúltak a zsebükben, azok az egzotikus Lan Su Chinese Garden-ben is teázhattak Stuart Gordonnal, sőt, a kínai negyedben, a Shanghai Tunnelnek nevezett régen kereskedelmi célokhoz kiépített, kísérteties földalatti alagutakat is meglátogathatták. Hét órától végre megnyíltak a kapuk a moziba, ahol logisztikáznia kellett annak aki a fesztivál minden részébe beleakart kóstolni, ugyanis párhuzamosan futott több film, esemény, és játék is, szerencsére ezek különböző időpontokban meg is ismétlődtek. A Chaousiumnál szerepjátékozni lehetett, a “The Dead Boarder” kampányt lehetett lejátszani 1-2 óra alatt, erre a rendezvény összes napján volt lehetőség, ha a nyomozó előre feliratkozott a játékra. A Guardian Games eladói nem maradtak az üzletben, a játékok kipróbálására a Hollywood Theaterben is lehetőséget adtak, no meg a megvásárlásukra is az egész hétvégén.

Akik nem csak játszani jöttek, azokat várták a “The Haunted Paintbrush” kerekasztal beszélgetés, ahol művészek beszélgettek a kozmikus horror és Lovecraft műveinek képi interpretálásáról. A téma kimeríthetetlen, és ők tárgyalták ki: Lee Moyer, aki a The Doom That Came To Atlantic City-t is illusztrálta, illetve megannyi a témához kapcsolható poszter, és ironikusabb grafika fűződik a nevéhez. John Donald Carlucci, aki a Kid Lovecraft képregény készítője, illetve ő is készített a H.P. Lovecraft filmfesztiválhoz posztert, és jó pár lovecrafti grafikát. Frank Walls több szerepjátékhoz, és társasjátékhoz készített illusztrációkat, és figurákat. Mike Dubisch több albumot is szentelt már a Lovecraft szörnyei által ihletett munkáinak, ilyen a bizarr-erotikus Wet Nurse is amit a Strange Aeons adott ki, ahová a szintén résztvevő, Disney-nek dolgozó Shelby Denham is rajzolt. Liv Rainey-Smith munkásságát nem csak Lovecraft rajongói követik, hanem az okkult, misztikus hatású fametszetek szerelmesei is. William Stout nem csak öregmotoros művész, de igazi kalandor, járt már működő vulkánban, és búvárkodott jég alatt, hogy inspirációt szerezzen, tanulmányozza a világot amit lefest, 2006-ban pedig a Frank Darabont féle The Mist szörnyeit is ő tervezte meg, aminek fekete-fehér verziója a San pedroi fesztiválon is bemutatásra került.

Az első rövidfilmes blokk negyed órával nyitás után kezdődik, a többi pedig fél tíz után, amiknek a végén a készítőktől kérdezhetett a bátor érdeklődő. A filmek listáját, itt lehet megtekinteni. A számunkra igazán releváns, az Ixtlan Works által készített From Beyond regionális premierje pedig az utolsó blokk végén, külön kiemelve kezdődött. Az alkotást S. T. Joshi is méltatta blogjában, szerinte az utóbbi évek egyik legjobb lovecrafti filmje. Az egész estés filmek fél nyolckor kezdődtek, a The Asphyx, és a The Creature Below, más címen a The Dark Below, továbbá este kilenc után nem sokkal a Downhill okozhatott éjszaka kellemetlen perceket.

Mielőtt a filmek véget értek volna, elkezdődött egy igen megosztónak hangzó kerekasztal beszélgetés, Stuart Gordonnal a főszerepben, ami az ő filmjeivel kapcsolatos, hogyan adaptálta Lovecraft történeteit vászonra, és a TV képernyőjére. Bár a megosztottságot lehet csak én képzelem bele, és az amerikai rajongók gond nélkül szemet hunynak Gordon sajátos adaptációi felett. (nem csak te – a szerk.)

A beszélgetés résztvevői: Stuart Gordon, akinek több Lovecraft történet felesleges vérben és mellekben bő filmváltozata szárad a lelkén. Andrew Migliore, a rendezvény főszervezője, aki John Strysik-el a Lurker in the Lobby: The Guide to the Cinema of H. P. Lovecraft  könyvet is írta. Sean Branney, a H.P. Lovecraft Historical Society egyik alapító tagja, filmjeiknek producere, és több misztikus témájú könyv írója. Jesse Bullington, regény és novella író, a Letters to Lovecraft és a Swords v. Cthulhu antológia kötetek szerkesztője. John Shirley Bram Stoker díjas író, zeneszerző és forgatókönyvíró, a Lovecrafttal kapcsolatos történetei a Lovecraft Alive válogatásban jelentek meg 2016 nyarán. William Stout már a grafikusok kerekasztalánál is ott volt, ezúttal mint film író, és dizájnereként szerepelt a beszélgetésben.

“The Efflorescence of Weird Poetry” címmel újabb beszélgetés kezdődött, ezúttal a költészet témájában, nem meglepő módon Lovecraft szemszögéből. Az esemény résztvevői: S.T. Joshi, több enciklopédia, és tanulmány írója, szerkesztője, Lovecraft életének és leveleinek tanulmányozója, akivel korábban már a Black Aether is interjút készített. Adam Bolivar, sötét költemények írója és marionett játékos. Jason V. Brock önmagát a sötét mágikus realistának tartja, író, szerkesztő, művész és filmkészítő. A fiatal Ashley Dioses is rémisztő költeményeket alkot, első könyve a témában remélhetőleg idén fog megjelenni a Hippocampus Press gondozásában. D. L. Myers költő, Lovecraft, Robert E. Howard és Clark Aston Smith poetizmusának követője, és műveik felolvasója. K. A. Opperman fantasy illetve horror író. A versei tradicionális stílusban készülnek, és 2015-ben jelent meg az első könyve, ami a költeményeit tartalmazza, a folytatás már készülőben.

Szombat

Másnap 10-től délig a rendezvényre meghívott írók árulták, és dedikálták a könyveiket, miközben ingyenes fánk, bágel, és kávé várta az idejében érkezőket. Déltől egy izgalmas program első felvonása, a  Pickman’s Apprentice kezdődött el, amiben a résztvevő művészek, a látogatók ötletei alapján készítettek el egy képet időre, és ők választották ki a győztes alkotást. A végeredményeket elárverezik, aminek a bevételéből egy helyi állatsegélyező szervezetet, az AnimalAid PDX-et támogatják. A verseny résztvevői: John Donald Carlucci, Liv Rainey-Smith, Shelby Denham, Mike Dubisch (aktuális bajnok) és Nick Gucker. Gucker önmagát bogársuttogónak és ezoterikus papírritkaság-gyűjtőként definiálja, horrorisztikus illusztrációkat, grafikákat készít, könyvek borítóira, fesztivál poszterekre, magazinokba, póló mintáknak, a 2012-es Pickman’s Apprentice győztese.

Az első vetítés szombaton 13:00-kor kezdődött, a Badass Monster Killer, amit úgy reklámoztak, mintha “Shaft találkozna Lovecrafttal”. A kevésbé explotation szagú filmek kedvelőit két másik terem várta, két csokornyi rövid filmmel, és továbbra is a lehetőséggel, hogy a nézők kérdezhettek az alkotóktól. 13:45-kor kezdődött a  Pickman’s Apprentice második felvonása, Lee Moyerrel, William Stouttal, Frank Wallsal és Heather Hudsonal (http://www.artofheatherhudson.com/). Utóbbi hölgyet még nem mutattam be, 1994 óta profi fantasy és kártyajáték illusztrátor. Tavaly a Kickstarter segítségével karácsonyi üdvözlőlapokat készített Cthulhu témában. Idén a King in Yellow lesz a lapok témája.

15:00 után nem sokkal, a H.P. Lovecraft Historical Society mutatott be élőben egy rádiójátékot a Dagon: War of Worlds-ot. Az esemény különlegessége, hogy ez volt az első alkalom, hogy a tagok élőben léptek fel egy ilyen dramatizált felolvasással. A történet az Árnyék Innsmouth felett folytatása. A felolvasás közbeni zenét, és hangeffekteket Reber Clark, és Troy Sterling Nies szolgáltatta. Résztvevők: Andrew Migliore és Sean Branney, akik korábban már megjelentek a Stuart Gordonnal való közös beszélgetésben, Andrew Leman a Historical Society alapító tagja, több mint 20 élő élő szerepjátékos kaland készítője, illetve írója és rendezője a csoportosulás filmjeinek. Reber Clark, a csoportosulás zeneszerzője, de készített filmet is, a Lovecraft Paragraphst 2009-ben. Troy Sterling Nies is zenész, de a hangeffektekért is ő felel. Több filmnél, rádiójátéknak és videojátéknál szerepel a neve mint résztvevő alkotó. Adam Scott Glancy, A Pagan Publishing kiadó vezetője. Ő szerepjátékos frontról erősít, a Delta Green RPG egyik szerzője, és több Cthulhu-mítosz antológia kiadója.

Fél négykor az animációs filmek rajongói talán kedvüket lelhették a Howard Lovecraft and the Frozen Kingdom-ban, ha gyermeki szívvel állhattak neki, de az IMDB pontozása alapján egy átlagos, felejthető alkotás született. Mindeközben döntőjéhez érkezett a  Pickman’s Apprentice, ahol az első két forduló győztesei csaptak össze ecsettel, ceruzával. Ezt követően a rendezvény díszvendége, John Shirley a műveiből olvasott fel, majd Stuart Gordon bemutatásával a From Beyond rendezői változatát vetítették, ami után kérdezni is lehetett Gordontól. Hét órától egy könnyedebb, de nem kifejezetten Lovecraft tematikájú beszélgetés a zenéről, Music of the Abyss címen. Résztvevők: Reber Clark és Troy Sterling Nies nem szorul magyarázatra, csak John Shirley, aki nem csak a Blue Öyster Cultnak írt dalszövegeket, de énekel a The Screaming Geezers punk zenekarban is. Rajtuk kívül szerepelt még a kerekasztal beszélgetésben Rhiannon Louve videojáték szöveg író, szerepjáték készítő, anime és Lovecraft rajongó, akinek bemutatkozásából lerí hogy vastagon geek arc, de sajnos nem derült ki az ő zenei vonatkozása, milyen funkciójában is jelent meg a programban.

Hét órától újabb premierekkel várta a filmrajongókat a moziterem, a Dead Tongues-al, és az The Unkindness of Ravens-el. Nyolc órakkor Jesse Bullington és Caleb Wilson olvastak fel a műveikből, majd William Stout beszélt a karrierjéről, az Antarktiszról, és Lovecraftról. Az utolsó program szombatra, a rövid filmek, a Down Hill és az Ixtlan féle From Beyondon kívül egy újabb beszélgetés, a “Weird Tales: Beyond H.P. Lovecraft”, ahol a Weird Tales magazin íróiról beszélgettek az alábbiak Ross E. Lockhart, a természetfeletti rajongója kiadással, antológia szerkesztéssel, és természetesen írással foglalkozik. Michael Griffin, nem csak író, de a Hypnos Recordings ambient zenei kiadó alapítója és tulajdonosa. Több gyűjteményben jelentek már meg művei, elsősorban novellista. Edward Morris, kozmikus horror szerző, akit már több díjra is jelölték. Wendy N. Wagner a Hugo díjas Lightspeed illetve Nightmare magazinok egyik szerkesztője.

Folytatás filmbemutatókkal november 19-én!

Vidra Gyula

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....