TBA Hírhét 2017/01/09 – 17/01/15

Feltöltve: 2017/01/16
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

01.09.

– Tomás Hijo Kicsktarter kampánya már befejeződött a múlt héten, ezért benevezni már nem lehet, de mindenképpen figyelemreméltó a projekt. A tervezett 3.500 euro helyett laza 18.720 euro pénz jött össze, ami nem is csoda, mert Hijo alkotásai zseniálisak. Amúgy is nagy kedvenceim a fametszetek, de a NICTONOMICON Bestiario sobre Lovecraft / Lovecraft bestiary darabjai kivételes darabok. Érdemes végignézni a time lapse videót is.

– Egy kis ízelítő az Avatar Press márciusi őrületéből. Öt darab borítókép Alan More Providence képregényeihez.

– Lovecraft eZine Megapack. Mike Davis egy gigagyűjteményt ad most neked mindössze 1,99 dollárét, amiben több mint 230 darab Lovecrafti történet szerepel. Az írók közt ott van W.H. Pugmire, Joe Pulver, Ann K. Schwader, William Meikle, Jeffrey Thomas, e természetesen a lista sokkal hosszabb. Ha még nincs meg, akkor nagyon gyorsan csapj le rá.

 

01.10.

– Azért, hogy jól induljon a napod. Graham Plowman elkészült a The Dream-Quest of Unknown Kadath zenekari feldolgozásának második részével, ami a The Treachery of Nyarlathotep alcímet kapta. Ezzel a második résszel le is zárult Randolph Carter kalandja. De Plowman nem pihen, már a következő alkotására készül, ami a The Music of Erich Zann lesz. Remélem nem kell sokat várni rá.

– Akkor most eldobod a gépszíjat. Guillem H. Pongiluppi gulliemhp H. P. Lovecraft artbook-on dolgozik. Én még most is keresem az államat, nem térek magamhoz. Sajnos egyelőre nincs információm arról, hogy a projekt meg is fog valósulni és megjelenik könyv formájában, vagy „csupán” hobbi projekt. Megkerestem a művészt, amint válaszol a kérdésre, frissítem a bejegyzést. Döbbenet.

– Tudom jól, hogy a reklámért senki nem szeret fizetni. Feleslegesnek tartják az alkotók az érvényesüléshez, nem hisznek benne, és/vagy, mert csalódtak benne. Azonban ahhoz, hogy a neved „ne csupán ismerős legyen valahonnan” szükséges az ön reklám is. Na meg persze jót, s jól kell csinálni.

– A  People's Guide to the Cthulhu Mythos elég régóta működik már, annak ellenére, hogy a Facebook oldalának nincs 400 követője, magát a podcast adást sokkal többen hallgatják. Most az az ötlete támadt Daniel B. Spitzer-nek, hogy 30 dollárért promózza a podcast adásában a könyvedet, novelládat. Egyértelműen csak angol nyelvű anyagokról van szó. Soknak tűnik a 30 dollár elsőre, nem is a mi pénztárcánkhoz van mérve, de igazából nem olyan nagy befektetés. Egyelőre nincs pontos információm a részletekről, ha válasz érkezik frissítek. Viszont adódik a kérdés, hogy a hamarosan visszatérő Aether Podcasten belül lenne-e igény ilyen jellegű, könyv/novella bemutatóra, elemzésre. Teljesen egyértelmű, hogy ingyen!

– Tartalmas gyűjtemény, Lovecrafti szobrokból, makettekből. Nincs sok kép, konkrétan 8 darab, de azok mind kivételes alkotások. Ráadásul egy részüket meg is tudod rendelni.

 

01.11.

– Richard Bishop könyvkereskedő boltjában szívesen eltöltenék pár napot és ha lenne, ott is hagynám a lakás meg a kocsi árát. Karácsonykor még volt egy akciós leárazás, de ennek már vége, igaz az sem sokat változtatott az árakon. A kollekcióban ritka, limitált példányszámú vagy már csak alig elérhető könyveket találsz, van köztük jó pár darab az Arkham House könyvei közül is. Okkultizmus, misztikum alkímia… van miből válogatni. Az „about” menü alatt találsz egy nyúlfarknyi videót is a boltról.

– Ismét Arkham Horror LCG verseny lesz a Metagame Metagame Kártya-, és Társasjáték Boltban január 21-én (jövő hét szombat). A szabályok nem változnak, marad minden az előző alkalomról, viszont ezúttal csak 2 fős csapatok nevezhetnek a versenyre, amire a nevezési díj 1.000.- Ft/fő.

– El fog ez még tartani egy jó darabig, a Writers of Color tovább küzd Lovecraft örökségével. (Csak kulturáltan a véleményekkel)

 

01.13.

– 124 évvel ezelőtt, 1893 január 13-án született Clark Ashton Smith költő, író, szobrász, festő, H. P. Lovecraft és Robert E. Howard barátja, alkotótársa. Lovecraft több alkotásában visszaköszön Smith inspiráló hatása, de magára Smithre és teremtményeire is utal. A mai nap Clark Ashton Smithre emlékezünk a The Black Aetheren.

– H. P. Lovecraft csodálta Clark Asthon Smith művészetét, kölcsönösen barátként tekintetteke egymásra. Lovecraft 1936 december 11-én írta meg versét, amit Smithnek címzett. A „To Clark Ashton Smith, Esq., upon His Phantastick Tales, Verses, Pictures, and Sculptures” című vers a Weird Tales magazin 1938-as áprilisi számában jelent meg nyomtatásban, a Lovecraft halálát követő évben.

– Clark Ashton Smith enyhén szólva is „termékeny” művész volt, prózáinak és költeményeinek listája iszonyat hosszú. 1997-ben indult el a The Eldritch Dark honlap, ami CAS művészetének állít emléket, és az oldal rendszerezve gyűjti alkotásait. Ha meg szeretnél ismerkedni CAS angol nyelvű műveivel, akkor a The Eldritch Dark oldalon kell kezdened. Előre szólok, el fog tartani egy darabig.

– Molnár András a weird irodalom hazai szekértője. Kevés olyan dolgot tudtam eddig kérdezni Andrástól a témában, amire ne tudott volna választ adni, ne tudott volna tanácsot adni egy-egy alkotóval kapcsolatban. Bár sokan nem ismerik őt, több Delta Vision kiadványban is publikált, évek óta írja a Zothique blogot. Hamarosan eljön az idő, mikor Andrással is interjú fog készülni.

Addig is, egy nagyszerű írás a Zothique blogból, Clark Ashton Smithről, aminek egy részletét most a The Black Aetheren olvashatod, ebből a bejegyzésből született a Gonosz Mesék kötet utószava.  A teljes írást pedig megtalálod András blogján.

– Clark Ashton Smith műveiből magyar nyelven sajnos eddig még nem olyan sok jelent meg, van még bőven le nem fordított alkotás, bár az köztudott, hogy már jó ideje tervbe vannak véve újabb megjelenések, és remélhetőleg az Azilumban is fog még megjelenni fordítás. Az alábbi listában megtalálod CAS hazai megjelenéseit, időrendi sorrendben.

 

01.14.

– A The Black Aether nyereményjáték-sorozatának első fordulójában a versenyzők megmutahtatták kreatív látásmódjukat. H. P. Lovecraft történeteit számos alkalommal a környezetéből, saját életének egy-egy szeletéből formálta. Szinte mindig megjelentek barátai, alkalmi ismerősei, utazásainak helyszínei, közvetlen élettere. Feladat: Mutasd meg mit látott H. P. Lovecraft! Készíts egy fényképet, ami visszaadja, megjeleníti Lovecraft egyik szabadon választott művének, szabadon választott jelenetét.

A nyereményjátékban az ötlet, a kreativitás emeli egy-egy fotó értékét. Nem a technikai kivitelezés a fontos, hanem az egyedi látásmód. Gondolkozz egyszerűen, hagyatkozz az érzéseidre. Szavazz az általad leginkább kifejezőnek ítélt fényképre, nyomj like-ot. 1 like = 1 szavazat. A szavazatokhoz még hozzáadódik a TBA szerkesztőinek szavazata, ami plusz 1 szavazatot jelent. Szavazni január 22-ig lehet. Eredményhirdetés: Január 22.

 –Szujó Norbert, a Black Aether alkotói csoport tagjai közül ezúttal Veres Attilat faggatta ki. A filmek világából érkező forgatókönyv író történetei, soha nem maradtak visszhang nélkül. A Présházban és a Visszatérés az éjféli iskolába még csak a kezdet volt, 2017-ben sokkal többet fogsz Veres Attilát olvasni. Többet, mint, gondolnád.

– Reber Clark a nemzetközi Lovecrafti scene ismert tagja, zeneszerzője. Több olyan projektben vett részt, amit biztos, hogy ismersz, de nem tudod, hogy a zenét ő szerezte hozzá. Filmek, színdarabok, rádiójátékok, podcastek, és Egri Bikavér. A The Black Aether 2017-es, a nemzetközi Lovecrafti közösség alkotóit – írók, zeneszerzők, filmrendezők, kiadók – bemutató interjúsorozatának első darabját olvashatod Vidra Gyulatól.

 

01.15.

– NYEREMÉNYJÁTÉK – KVÍZ – JANUÁR #2 – FIGYELEM! EXTRA PONT SZEREZHETŐ! A januári kvízjáték-sorozat második heti kérdései elérhetőek a honlapon. A szabályok, részletek és feltételek változatlanok. Figyelj a kiemelésekre, gondolkodj egyszerűen!

A kvízjáték-sorozatban mindig hirdetünk havi nyertest, de a legvégén februárban lesz egy valaki, aki mindent visz. A Black Aether magazin teljes első évfolyamát, első és második kiadásokat is. Ilyen gyűjteménye csak egyetlen embernek van. Nekem. Az három kérdés megválaszolása sokkal könnyebb, mint azt elsőre gondolnád. Nem kell hozzá több, csupán visszaemlékezni az olvasott novellákra, vagy jól megfogalmazni egy Google keresést, de talán a legnagyobb segítség, ha olvasod a The Black Aether cikkeit.

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...