Skip to main content

Megújult a The Black Aether

Az elmúlt közel másfél hétben, azon dolgoztunk, hogy a The Black Aether Online H. P. Lovecraft Magazin arculata felfrissüljön és egységessé váljon. Modernebb külalakot választottunk, így a dominánssá vált tablet/mobiltelefon alapú böngészés még egyszerűbb és kényelmesebb lett. Némileg sikerült gyorsítani az oldalon, de nem olyan mértékben, ahogy szerettük volna, ami azt vetíti előre – ha nem tudunk ezen a dolgon javítani -, hogy az oldalnak költöznie kell. Ezt mindenképen szeretnénk elkerülni.

A munka még mindig folyik, van még elmaradásunk. Közel 400 darab bejegyzés van az oldalon, ezeken kénytelenek vagyunk egyesével végigmenni és egy bizonyos változtatást végrehajtani. Ettől függetlenül minden eddigi tartalom elérhető az oldalon – egyes kategóriák átmenetileg szünetelnek, vagy máshová kerülnek -, csupán némi kozmetikázásra van szükség.

A szerkesztőség

Már többször említettem, de nem elégszer, nagyon nagy örömmel tölt el, hogy a TBA szerkesztőségéhez Vidra Gyula mellé csatlakozott még Dajka Gábor és Szujó Norbert is.

Vidra Úr már szinte őskövületnek számít az oldalon, hisz az elmúlt évben 40(!) darab bejegyzés, cikk, interjú jelent meg neve alatt az oldalon. Vidra Úr továbbra is a film és zene rovatot viszi tovább, de március második felében indul új, havonta jelentkező „Levelező rovata”, amiben H. P. Lovecraft egyes leveleit fogja boncolgatni, felderíteni az összefüggéseket, kapcsolatokat.

Dajka Gábor a Bizarro fiction sorozatot indította el a TBA-n. Nem titkolt célja a sorozatnak, hogy meghonosítsa Magyarországon is a bizarro horrort, pontosabban bevezesse a köztudatba és alkotásra ösztönözze a hazai közösséget, hisz van nekünk már bizarro írónk Komor Zoltán személyében, akinek Lebbencs Cthulhu novellája a Black Aether #2 magazinban jelent meg, és itt el is olvashatod online. Bízunk benne, hogy sikerül népszerűvé tennünk a zsánert itthon is, hisz nemzetközi szintéren egyre inkább erősödik, és ami nagyon fontos, kötődik HPL-hez is. A hazai bizarro közösséget a TBA-n kezdjük el építeni, de az nem biztos, hogy itt is fog kiteljesedni. 😉 Gábor személyében megújul a Popkult rovat is, új sorozat indul, amiben a Lovecrafti képregényeket veszi sorra és mutatja be őket.

Szujó Norbert tartalmas és részletes recenziókat írt a Black Aether magazinokról, interjúsorozatát az alkotókkal pedig bizonyára már ismered. Norbi furmányos és néha igazán izzasztó kérdéseivel – személyes taőasztalat – továbbra is bombázni fogja a hazai és nemzetközi Lovecrafti scene résztvevőit, az Interjú rovat – amiben a szerkesztőség összes tagja részt vesz -, fontos része a TBA koncepciójának. Ezen kívül, Norbival közösen hamarosan elindítjuk a rémtörténetek írásáról szóló cikksorozatot, amiben gyakorlati tanácsokat is adunk, de készítünk elemzéseket, esszéket is.

Ahogy mindig is mondtam, a The Black Aether nyitva áll mindenki számára, ha úgy érzed, hogy szívesen írnál egy cikket, vagy készítenél interjút valakivel, ne habozz jelentkezni. Lehetőségeinkhez képest segítséget is adunk.

A rémtörténetek írásáról és a kozmikus rettenetről

Evvel a két sorozatcímmel gazdagodott a TBA repertoárja és változott meg némileg a továbbiakban tervezett tartalom. Mindenképen segítséget szeretnénk adni azoknak, akik rémtörténetek írásába szeretnének belefogni, vagy éppen már írtak is. Nagyon fontos leszögezni, hogy ennek a cikksorozatnak a tartalma nem azt fogja képezni, hogy a két szerző saját ízlése, elképzelése szerint próbálja alakítani a hazai zsánert, vagy befolyásolni az írókat. A rovat H. P. Lovecraft esszéire, tanulmányaira épül! Azokat a gondolatokat, elveket, tanácsokat fogjuk átadni – némileg kibontva, közérthetőbbé téve – amiket HPL írt le, csak sajnos nagyon kevesen veszik figyelembe. Ezek az elvi „szabályok” itt vannak előttünk, előtted is, elérhetőek mindenki számára, az új cikksorozattal erre fogjuk felhívni a figyelmedet.

A kozmikus rettenet boncolgatása lesz valószínűleg a leginkább megosztó cikksorozat. Úgy gondolom az utóbbi egy év munkája eredményeként, némileg sikerült eloszlatni azt a káoszt, ami HPL munkásságát és életét körbelengte az utóbbi 80 évben. Tény, hogy ez egy örök feladat lesz, hisz a TBA célja mindig is HPL eszenciájának, alkotói örökségének megőrzése, továbbadása volt. ugyan ez a feladatunk a „kozmikus rettenettel” is, tisztáznunk kell, valójában mit is takar ez a fogalom. Milyen tévhitek léteznek, milyen téves értelmezések terelték néhány alkalommal tévútra a rajongókat. Mi is az a bizonyos, ismeretlentől való félelem.

Micro Aether, Galéria, Podcast

A Micro Ather jelen pillanatban a garázsban pihen, éppen a nagygenerálon esik át. Biztosan mondhatom, hogy a Micro Ather ebook nem szűnik meg! Hamarosan visszatér, de akkor már a Black Aether magazin aloldalán, megújulva, némileg módosított koncepcióval.

A Galéria jelenleg nem elérhető az oldalon, csak kereséssel lehet rábukkanni, ennek oka az, hogy a tervek szerinte egy külön aloldalt kap a galéria, ahol is kiemelt figyelmet fordítunk a művészekre. Egyre több művésszel vesszük fel a kapcsolatot, akik minden alkalommal segítőkészen reagálnak, ezért úgy gondoltuk ez a kategória megér egy külön aloldalt is. Ez a terv. A megvalósítás folyamatban.

Visszatér a Podcast is, de megújult formátummal és tartalommal. Változtatunk az alap koncepción és terveink szerint minden felvételhez külön vendéget fogunk hívni, egy-egy téma kiemelt képviselőjét, akit kifaggatunk a kínpadon. A Podcast 2017 második félévében fog elindulni, és negyedévente fog megjelenni.

Kommentelés

A válaszaitok alapján úgy szűrtük le, hogy a közösség örülne annak, ha lenne kommentelési lehetőség a honlapon a bejegyzések után. Győzött a közösség!

Bevezettük a kommentelési lehetőséget, de ez csak a mai naptól megjelenő cikkekre érvényes, visszamenőleg – egyelőre – nincs lehetőség a kommentelésre.

Ha tagja vagy a H. P. Lovecraft – Kerekasztal facebook csoportnak, akkor onnét már tudhatod, hogy a kommentelésre különösen figyelünk. Alapelvünk a szólásszabadság, de csak abban az esetben, ha ez nem sért másokat. Külön moderálási elvet állítottunk fel, aminek elolvasását különösen ajánlom, mert ahogy a csoportból is ismerős lehet, az ingerküszöb igen csak alacsony. Volt már ebből probléma – szerencsére elenyésző számú -, ami minden egyes alkalommal meddő vitába fordult. Elhiszem én, hogy van olyan aki nem bírja ki, hogy ne az övé legyen az utolsó szó, vagy úgy érzi az interneten önkontrol nélkül gyalázhat mindenkit, vagy esetleg úgy gondolja, hogy az alpári megnyilvánulásaira kíváncsi a közösség, csak mert otthon és környezetében ez a megszokott. Arra felhívnám mindenki figyelmét, hogy a banhammer nyele a mi kezünkben van, és ha úgy ítéljük meg, hogy a hozzászólás szembemegy a magazin elveivel, értékeivel, akkor nem fogunk tétovázni használni a kalapácsot.

Már nincs sok hátra

Nagyon sok munkát fektettünk eddig az oldalba, ahogy fogunk még a jövőben is, közel 400 bejegyzés van az oldalon jelenleg. Ez a munka nem kevés időt von el a családjainktól, a munkánktól, szabadidőnkből. Ezért kérünk – ahogy eddig is tetted – nézd el nekünk, ha tévedünk, vagy éppenséggel helyesírási hibát vétünk, hisz a ledolgozott 8-10 óra, majd nem egy esetben még 2 óra utazás után az éjszaka megírt anyagokba néha becsúszik egy-egy hiba.

A The Black Aether Online H. P. Lovecraft Magazin nonprofit kezdeményezés, és az is marad. Nem a pénzért csináljuk, hanem azért mert elhivatott hívei vagyunk H. P. Lovecraft munkásságának, és feladatként érezzük, hogy szellemi örökségét a megfelelő módon őrizzük meg és adjuk át az utánunk következőknek. A The Black Aether a magyarországi közösségért dolgozik, feladatunk a hazai rajongói és alkotói közösség összefogása, inspirálása.

„Never Explain Anything”- Howard Phillips Lovecraft

Tomasics József
alapító-főszerkesztő

Ez is érdekelni fog!

B.U.É.K. Az év végéhez közeledve, vagy éppen már elérve, rendszerint minden online magazin, közösséget összefogó oldal számadást ad az évről, beszámol a követk...
A következő 1 év Az elmúlt egy év tanulságát levonva biztos vagyok abban, hogy a The Black Aethernek és a hozzá tartoz&oac...
The Black Aether Író-Olvasó Találkozó – Kösz... Kedves Barátaink! Csodás hétvégén vagyunk túl, köszönjük mindenkinek a részvételt és köszönjük az otthon maradtak támogatását. Köszönjük Aliznak a fe...
mm

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close