Skip to main content

Áll a bál, S. T. Joshi nem lesz ott az idei NecronomiCon Providence rendezvényen

Áll a bál az idei NecronomiCon Providence körül. S. T. Joshi – aki amúgy részt vett a rendezvény megtervezésében is –, feleségén keresztül, nyilatkozatában visszamondta részvételét, ugyan is Niels Hobbs előzetes megbeszéléseik ellenére, Joshi és Sam Gafford programigazgató háta mögött olyan programot szervezett, ahol a résztvevők leginkább H. P. Lovecraft ellenes megnyilvánulásaikról ismertek az utóbbi időben. Joshi nem nevezi meg konkrétan mely előadókról van szó, egyedül Scott Nicolay nevét említi, de úgy tűnik az Armitage Symposium előadásai miatt döntött így. Egyelőre még nincs bejegyzés erről blogján, de minden bizonnyal hamarosan érkezni fog.

Joshi úgy jellemezte Hobbs döntését, mintha a Klux Klux Klán egyik Nagy Varázslóját hívta volna meg egy NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) rendezvényre, a „hagyjuk megszólalni mind a két felet” jeligével. Hobbs egyébként a 2015-ös rendezvény előtt Daniel José Oldert is meghívta az eseményre, akinek végül is a HPL-t ábrázoló WFA szobor leváltását is köszönhetjük. Joshi úgy véli, hogy a 2017-es rendezvény kifogásolt előadói, nem tudnának a Lovecraft munkásságát ünneplő rendezvényen olyan előadást tartani, ami intelligens és érdekes megnyilvánulás lenne részükről. Ahogy ezt Olderről is feltételezte, valljuk be jogosan.

Természetesen a NecronomiCon Providence is kiadott egy közleményt, amiben sajnálatosnak és Joshi részéről nyomásgyakorlásnak tartják a szervezési időszakban megkötött kompromisszumokat és Joshi jelenlegi nyilatkozatát. Nem céljuk szükségtelenül negatív felhangú viták gerjesztésére a rendezvényen, de teret adnak a kritikai megnyilvánulásoknak is.

Mindenesetre azon kívül, hogy Joshi szerint ezen előadók HPL-re csupán mint rasszista és valószínűleg szörnyű íróra tekintenek, hátbatámadásnak veszi, hogy az előzetes megbeszélések ellenére, a szervezők utólagosan változtatták meg álláspontjukat.

Nyilván nem feladatunk igazságot tenni, de azért az figyelemre méltó, hogy az indiai bevándorlók gyermeke, aki szinte egész életében H. P. Lovecraft munkásságát tanulmányozta, és már elég korán megismerte HPL nem éppen polkorrekt megnyilvánulásait, a kérdésre, miszerint „Elgondolkoztál már valaha azon, milyen lenne találkozni Lovecraftel? Mi lenne az első, amit mondanál neki?”, így válaszolt:

“Természetesen nagy örömet okozna, ha találkozhatnék vele. Mivel engem is olyan módon bűvölt el a klasszikus antikvitás, építészet, a XVIII. századi irodalom, a macskák és az ateizmus, ahogy őt, nem is kérdés, hogy lenne miről beszélnünk. Merem remélni, hogy Lovecraft “megbocsátotta” volna nekem a tényt, hogy nem vagyok fehér! Ami azt illeti, nem volt problémája más rasszok tagjaival, ha elfogadták a Nyugati civilizáció kulturális normáit, ahogy én is tettem.”

Na meg ki szeretné, ha a szülinapi partiján valaki belesz***a a tortába?

Ez is érdekelni fog!

TBA 2016/10/03 – 10/09 10.03. - Sajátos filmfeldolgozást kap H. P. Lovecraft Hypnos című novellája. Az eredeti novella baráti k...
Boldog születésnapot S. T. Joshi Sunand Tryambak Joshi 1958 június 22-én született Indiában, de ma már mindenki S. T. Joshi néven ismeri. Tanulmányait a Brown egyetem falai közt végez...
TBA 2016/10/17 – 10/23 10.17. - Egy újabb H. P. Lovecraft inspirálta kifestő Kickstarter kampánya indult el a hétvégén a...
mm

Tomasics József

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Close