Cthulhu most téged hív! – Országos felhívás véradásra

Feltöltve: 2018/02/10
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Kedves barátaink, Lovecraft rajongók!

Bizton állíthatom, hogy a hazai Lovecrafti, a weird és rémirodalmat kedvelő közösség tagjainak száma napról napra nő, egyre többen ismerik meg H. P. Lovecraft művészetét a weird irodalmat, egyre többen merülnek el a rémtörténetek csodásan borzongató világában. Számomra az egyik legfontosabb felismerés, hogy képesek vagyunk egymásnak segíteni, megoldani a felmerülő problémákat, és ha szükséges, kiállni egymásért. Ma már úgy gondolom elértük azt a kritikus tömeget, amikor már nem tehetjük meg azt, hogy ölbe tett kézzel várjuk, történjen valami.

Azzal, hogy közösséget alkotunk, önkéntelenül is bizonyos fokú felelősséget vállalunk egymás iránt, és eljött az ideje, hogy ezt be is bizonyítsuk. A The Black Aether Online Magazin és a Magyar H. P. Lovecraft Társaság szervezésében az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével megtesszük az első lépést.

Országos véradásra hívunk minden H. P. Lovecraft rajongót és Cthulhu-hívőt, a rémirodalom kedvelőit, véradásra hívunk mindenkit, aki a hazai irodalmi élet tagjaként tekint magára – azokat is, akik nem – legyen akár olvasó vagy akár író.

Ez a felhívás mindenkinek szól, aki szereti a rémirodalmat, a fantasztikum összes zsánerét, a sci-fit, a fantasyt, a magas irodalmat, a ponyvát; nem csupán közösségünk tagjainak szól, véradásra hívunk mindenkit, aki és él mozog, aki úgy érzi hajlandó tenni a magyarországi közösségekért, és hajlandó vérét áldozni, hogy felhívja figyelmet a véradás fontosságára. Nem közhely, hogy a vér semmivel nem pótolható. Évente Magyarországon 400 000 vérre, vérkészítményre van szükség, azonban a potenciális 4 000 000 véradóból, csupán 250 000 a rendszeres donor. Soha ne felejtsd el, vérre bármikor, bárkinek szüksége lehet.

Technikailag nem kivitelezhető, hogy egy adott napon szervezzünk véradást az ország minden vérellátó központjában, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével úgy döntöttünk, hogy március 12-től március 30-ig hívunk mindenkit véradásra. Természetesen mondanom sem kell, hogy nem csak ebben az időszakban kell és lehet vért adni! A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).

Nagyon örülök annak, hogy kezdeményezésünkhöz már a kampány elindulása előtt csatlakoztak a hazai fantasztikum szereplői. Gondolkodás nélkül, a felhívás mellett kiállva fogadta el a felkérést az Agave Könyvek, Azilum, F.I.O.K.Gabo Kiadó, GalaktikaFumax KiadóPróza Nostra, és a Spekulatív Zóna. Természetesen továbbra is várjuk, közösségek, híroldalak, blogok, kiadók, szervezetek csatlakozását.

Kérünk mindenkit, hogy lehetőségeihez képest ossza meg a felhívást és az ahhoz készített plakátokat, ami Ámon Attila keze munkáját dicséri, és amihez Sütő Fanni írta a verset. Önzetlen segítségüket ezúton is köszönöm még egyszer.

Ha felelősségteljesen kezeljük ezt a véradást, és saját lehetőségeinkhez képest megteszünk minden annak érdekében, hogy együtt, egymásra gondolva segítsünk, ha ez a kezdeményezés el tud indítani egy olyan folyamatot, ami összefogást eredményez, ami megmozdítja a közösséget, akkor ez járjon bármilyen csekély eredménnyel is, mindannyiunk számára bebizonyítja, hogy érdemes és kell hinni közösségeink erejében.

Mindenki részvételét és segítségét a kezdeményezés támogatói nevében is előre köszönöm.

Tomasics József
főszerkesztő


“Cthulhu most téged hív” plakát letöltése:

“Az űr csendje “plakát letöltése:


Általános tájékoztató a véradásról az OVSZ ajánlásával

  1. A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).
  2. A véradás kb. 30-40 percet vesz igénybe (jelentkezéstől – távozásig)
  3. A véradáshoz szükséges iratok:
    – eredeti személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
    – lakcímkártya
    – TAJ-kártya  első véradók esetében mindenképp szükséges, egyébként a TAJ-szám megadása elegendő
  4. A véradás megkezdése előtt ajánlott a bőséges étkezés, illetve szükséges minél több (min. 1 liter ) folyadék (ásványvíz, tea) fogyasztása.
  5. A véradáson mindenkinek biztosítunk 0,5 liter ásványvizet, nápolyit, hogy a szervezet minél hamarabb pótolni tudja az elvesztett energiát. Ezen kívül  500 Ft értékű Étkezési utalványt kap minden véradó .
  6. A véradás után nem ajánlott az adott napon:
    – nehéz fizikai munkát végezni
    – szaunázni
    – meleg fürdőbe menni
    – sportolni
    – nagyon hideg helyen dolgozni (hűtőház, stb.)
  7. Egy véradás során 4,5 dl vért ad a véradó.
  8. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden véradás alkalmával meghatározza a vércsoportot, és elvégezi a kötelező vizsgálatokat: HIV, Hepatitisz C, Hepatitisz B, Szifilisz.
  9. Két véradás között minimum 56 napnak el kell telnie.

Amennyiben közösséged számára helyi véradást szeretnél szervezni kiszállással (munkahely, iskola, sportcsapat stb.), érdeklődj bizalommal az Országos Vérellátó Szolgálatnál, vagy vedd fel a kapcsolatot Móró Gáborné véradásszervezővel

1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Tel/ Fax: (+36) 372 4164
Mobil: ( +36 30)955 5864
E-mail: moro.gaborne@ovsz.hu
Honlap: www.ovsz.hu
Facebook:www.facebook.com/orszagosverellatoszolgalat

Szeretettel várjuk a 18 – 60 év közötti  (rendszeres véradónál 65 év), 50 kg testsúly feletti  véradókat, akik egészségesnek érzik magukat!

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...