Micro Aether 2018. augusztus – A vég kezdete

Feltöltve: 2018/08/26
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

A kánikula megtizedelte a Micro Aether júliusi felhívására beküldött novellák számát, azonban ma csodás napra ébredtünk, és eljött az idő, hogy lerázzuk magunkról a nyári forróság pokoli béklyóit. A júliusi Micro Aether anyagai az augusztusi felhívásra beérkező anyagokkal együtt fognak megjelenni. Augusztusban kicsit szorosabbra húzzuk a Micro Aether tematikáját és H. P. Lovecraft istenségeire, entitásaira fogunk koncentrálni. Természetesen nincs játék egy kis csavar nélkül, ezért a jól ismert, mondhatni nyakra-főre használt nevek kimaradnak a listából. A sort természetesen Cthulhu-val kezdjük, de ugyancsak nem használható Azathoth, Dagon, Nyarlathotep, Mi-Go, Tsathoggua (annak ellenére, hogy HPL alkotta), Shoggoth, Shub-Niggurath, Yith, Yog-Sothot (pedig a kedvencem) név sem, ahogy a Mélységlakók és az éji huhogányok sem.

Kizárólag arról a „családfáról” lehet választani, amit H. P. Lovecraft barátjának írt levelében, James Ferdinand Mortonnak vázolt fel 1933. április 27-én, de fenti neveket nem használhatod.

A családfa:

A Micro Aether egy játék, egy gyakorlási lehetőség, azonban a kiírásban szereplő kritériumoknak még ebben az esetben is meg kell felelniük a novelláknak. Figyelmesen olvasd és tartsd be a kiírásban szereplő, nem túlságosan bonyolult feltételeket. A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod a történeteddel kapcsolatban, hogy a Micro Aether is egyfajta tiszteletadás Lovecraft munkássága előtt. Szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az ebook. Tehát nem sci-fi, nem fantasy, nem krimi, nem YA, nem romantikus lányregény; legalább érződnie kell a novellán, hogy kötődni próbál a rémtörténetekhez, a weird irodalomhoz. Ez sem egy olyan szabály, amit véresen komolyan veszünk, de mint minden TBA kezdeményezés, a Micro Aether célja is az, hogy népszerűsítse a H. P. Lovecraft munkásságát és a weird irodalmat, ezért ez egy különösen fontos feltétel.

Keresni nem kell, mert találni sem lehetne jobb alkalmat arra, hogy megismerd H. P. Lovecraft művészetét, a kozmikus rettenet irodalmát, ha pedig már ismered, ugyancsak a legjobb alkalom, hogy felfrissítsd ismereteidet. Hiszen a képlet nagyon egyszerű: olvass -> inspirálódj -> alkoss!

Micro Aether 2018. augusztus – A vég kezdete

Természetesen a feladat nem csupán annyiból áll, hogy írj egy novellát, amiben szerepel Nush az örökkévaló, Shaurash-ho vagy éppen Hippolyte a varázsló, aki valójában Clark Ashton Smith egyik őse.

Írj egy olyan maximum 1149 szavas novellát vagy újságcikket, amiben H. P. Lovecraft panteonjának egyik alakja fedi fel éteri valóját; az emberiség szembe néz a kozmikus rettenettel, ami a vég kezdete számunkra. Azonban a név, ne csak egy név legyen, amit akár behelyettesíthetünk bármi mással is, legyen jelentősége, szerepe, akár meg is formálhatod az entitást. Írhatsz (micro) novellát is, de írhatsz egy olyan rövid újságcikket is, ami az eseményről számol be. A pályaműben fel kell használnod legalább egyet, de maximum hármat a következő szavakból:

dekadens káldeus Einstein
mesmer/mesmerizál szakramentum osszárium
metempszichózis reszponzórium fluidium

Szándékosan nem szerepel a feladatban a dimenziókapu, nem kell feltétlenül párhuzamos dimenziókban gondolkodni, hiszen az istenségek és entitások akár köztünk is járhatnak, de ami még valószínűbb, már az emberiség előtt felbukkantak kedvenc sárbolygónkon. Nem is hozhatnék fel példaként mást, mint H. P. Lovecraft Nyarlathotep című prózakölteményét, aminek eredeti angol nyelvű verziója 1149 szóból áll. A Nyarlathotep keletkezése igencsak érdekes történet, hiszen Lovecraft egy álmából merítette hozzá az ihletet, 1920. december 14-én Rheinhart Kleiner részére írt levelében egy különös rémálmáról számol be, melyben egy fura levelet olvas, amit Samuel Lovemantól kapott. A levélben Loveman felhívja a figyelmét, hogy ne mulassza el megtekinteni Nyarlathotepet, ha Providence-be érkezik. Ezt a levelet elolvashatod a Magyar H. P. Lovecraft Társaság honlapján, több másik fordítással együtt HPL levelezéséből. Próbálj meg elszakadni attól, hogy az emberiségen eluralkodó káosz részleteit mutatod be, bár egy jól megkomponált, feláldozott csecsemőket és megbecstelenített szüzeket mellőző rítus, hatásos lehet.

A leadási határidő: 2018. szeptember 23. éjfél.

Nincs más hátra, hogy jó munkát és különösen jó szórakozást kívánjak, illetve ismét megadjam a lehető legjobb tippet, miszerint olvass rémtörténetet és merülj el a weird irodalomban, semmiképpen ne hagyd ki a Nyarlathotep-et. A kivitelezésre egy hónapod van, tehát nem kell kapkodnod, van időd olvasni még az írás előtt.


Figyelmesen olvasd el az alábbi pályázati feltételeket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amik betartása nélkül, nem tudjuk elfogadni a pályaművet.

  • A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod a történeteddel kapcsolatban, hogy a Micro Aether is egyfajta tiszteletadás Lovecraft munkássága előtt. Szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az ebook.
  • Nem lesz probléma abból, ha a történeted humoros hangvételű, de a Micro Aether természetesen nem vicclap lesz, ezért ne paródiát vagy viccet küldj, „Móricka és Józsika” történetei nem ebbe az anyagba valók, de egy visszafogott szatíra mindenképpen felfrissíti az ebookot.
  • Csak olyan történet kerülhet a kiadványba, ami előtte még nem volt publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában.
  • Beérkező anyagok hossza ebben a játékban maximum 1149 szó lehet; ezt a határt szigorúan betartjuk. Természetesen rövidebb lehet a novella. Ha túlságosan is feltűnő, hogy a szövegből kimaradtak szavak, névelők stb. a spórolás miatt, nem fogadjuk el az anyagot.
  • Olyan történetet küldj, ami teljes egész, lezárt, sorozatra nincs lehetőség, mivel minden alkalommal változni fog az adott hónap témája. Ha visszatérő karaktert akarsz használni az megoldható, de azt soha ne felejtsd, hogy a szereplők személyisége, jellemfejlődése szinte minden esetben másodlagos.
  • A „szia ezt írtam” levelekkel nem tudunk mit kezdeni, elvárható módon kommunikálj. Egy kérésünk van: tegeződjünk!
  • Az anyagot Word vagy Open Office formátumban küldjed, mindenféle formázás, csilli-villi betűtípusok és színek nélkül. Kizárólag Times New Roman betűtípust használhatsz, 11 vagy 12 méretben. Ne legyen aláhúzott, vagy bold szövegrész, mert törlésre kerül a kiemelés, kizárólag dőltbetűt használhatsz. Azok az anyagok, amik nem felelnek meg ezeknek a minimális feltételeknek, automatikusan töröljük.
  • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat, nem fogadjuk el.
  • Jelentős szerkesztésre nincs lehetőségünk, ezért mielőtt elküldöd az anyagot, minimum háromszor olvasd el.
  • Egy szerző maximum három írást küldhet be az adott hónap pályázatára, és akár mind a három bekerülhet az ebookba.
  • Azonnali kizárásra kerül a rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal bíró alkotás.
  • Véres jelenetekkel csak módjával. Tartózkodj attól, hogy erős és gusztustalannak tűnő szavakkal írod le a látnivalókat, az olvasó első sorban borzongani akar, nem rosszul lenni. A szex természetesen megengedett, de csak akkor, ha nem öncélúan, feleslegesen van a történetben. Ezt figyelembe véve nyugodtan küldhetsz korhatáros anyagokat!
  • A fanfiction abszolút elfogadott és megengedett!
  • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan meg fog jelenni bármelyik kiadványunkban is.
  • A sorozat nyertes novellái, megjelennek a Micro Aether ebookban.
  • A Micro Aether megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
  • A The Black Aether fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenik meg az ebook, vagy összevonja több pályázat anyagait.
  • A gyűjtemény ingyenes és szabadon terjeszthető, de bizonyos Creative Commons licenceket használunk, mert az ingyenességtől függetlenül, nem biztos, hogy bárki is szeretné viszontlátni a történetét egy nagyobb műbe beépítve. A CC-BY-NC-ND-4.0 (Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd!) licenc lett bevezetve.
  • Ne küldj részünkre semmilyen személyes adatot; se telefonszámot, se címet, csak a szerző nevére lesz szükségünk.
  • Az alkotásokat kizárólag emailben fogadjuk el, küldj üzenetet az info@theblackaether.com címre. A tárgymezőben szerepelni kell a Micro Aether-nek, az adott hónapnak és a szerző nevének. Pl.: Micro Aether 2018/07 Minta Márton.
  • A leadási határidő: 2018. szeptember 23. éjfél.

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...