Skip to main content

Micro Aether FAQ

Az antológia tematikája!

Természetesen kötött a tartalom, hisz a cél ismét Lovecraft és a weird irodalom népszerűsítése. Ezért meg vannak szabva a határok, de ezek sokkal lazábban, mint a Black Aether magazin esetében. Teret fognak kapni a humoros írások, szatírák, erősebb horror elemek is helyet kapnak, sok olyan beérkezett írás fog szerepelni, ami nem kerülhetett bele a Black Aether magazinba. Minden hónapban témát fogunk választani – erről később szavazás is lesz -, amihez az írásoknak kapcsolódniuk kell. Ez szeptembertől kötelező! Ez mindig egy témakör lesz, például: Álomföld, Azathoth, Az idő, Univerzum. Ezek mind olyan témakörök, amikből végtelen számú érdekes történetet lehet írni, azonban még is kapcsolódnak Lovecrafthez. Mivel a The Black Aether mindig is nonprofit volt és lesz is, sajnos nincs lehetőség arra, hogy történetedet bármivel is honoráljuk. Meg kell értened és el kell fogadnod, hogy semmilyen ellenszolgáltatást nem tudunk adni, csupán azt tudjuk megigérni, hogy a lehető legtöbb helyre eljutatjuk az antológiát, hogy minél többen olvashassák a történetedet.

Kiemelten fontos információ, hogy egy személy több történetet is beküldhet és akár mindegyik meg is jelenhet a kiadványban!

Alapfeltétel, hogy csak olyan anyagot fogadunk el, ami eddig sehol máshol, sem online, sem nyomtatásban nem jelent meg. Pont az a cél, hogy ösztönözzünk az alkotásra!

 

Milyen tartalom fog bekerülni?

A tartalmat illetően, azt hiszem egyértelmű mi az "elvárás". Szeretjük a rémtörténeteket, az izgalmas, idegőrlő fikciókat, és a sok kérdést maguk után hagyó műveket, akármennyire is kétkedsz benne, 1000 szavas történet is tud ilyen lenni. A Micro Aether nyitottabb koncepcióval működik, mint a Black Aether magazin.

 • Nem lesz probléma abból, ha a történeted humoros hangvételű, de természetesen nem vicclap lesz, ezért ne paródiát vagy viccet küldj, „Móricka és Józsika” történetei nem ebbe az anyagba valók. Egy visszafogott szatíra mindenképpen felfrissíti az antológiát.
 • Önkényes káromkodást, csúnya beszédet illetve bármilyen vallást, nemzetiséget, etnikai csoportot sértő írás automatikusan törlésre kerül. Egy jól irányzott és pont odapasszoló indulatszó, vagy magyaros kötőszó, biztos, hogy bennmarad, de a felesleges csúnya beszéd kizáró ok.
 • Véres jelenetekkel ugyan csak módjával. Tartózkodj attól, hogy erős és gusztustalannak tűnő szavakkal írod le a látnivalókat, az olvasó borzongani akar, nem rosszul lenni.
 • A szex természetesen megengedett, de ugyan csak akkor, ha nem öncélúan, feleslegesen van a történetben.
 • A fanfiction abszolút elfogadott és megengedett!
 • Sorozatra csak abban az esetben van lehetőség, ha egy komplex és lezárt történetet tudsz úgy eldarabolni, hogy az nem zavaróan zárul le.
 • Nyugodtan küldhetsz korhatáros anyagokat!

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod a történeteddel kapcsolatban, hogy a Micro Aether is egyfajta tiszteletadás Lovecraft munkássága előtt. Szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az antológia.

 

Beküldhető anyag terjedelmi korlát!

Az ebook nevéből is adódik – legalább is erre céloztam vele -, hogy kifejezetten rövid történetek fognak bekerülni a válogatásba.  Az 500 szó, körülbelül egy gépelt oldalnak felel meg, ami már elég tud lenni egy kerek történethez, viszont az is igaz, hogy az ilyen rövid történeteket nem olyan könnyű megírni, mint ahogy azt elsőre gondolnád, ezért választottuk az 1000 szavas korlátot.

Néhány példa Lovecraft műveinek magyar nyelvű verzióiból:

Azathoth  – 417 szó
Ulthar macskái – 966 szó
Nyarlathotep  – 949 szó
A dolog a holdfényben – 597 szó
A szörnyű öregember – 1048 szó

A maximum 1.000 szó használta már tökéletesen megfelel egy kerek történethez, amiben marad hely még akár pár fontosabb gondolat kifejtésére is, viszont kellőképpen rövid marad ahhoz, hogy pár perc alatt el lehessen olvasni, akár sorban állás közben is. Minden hónapban egy adott téma köré épülő írásokat fogunk várni, ez lehet egy adott hónapban megjelent Lovecraft novella, aktualitás, évforduló.

 

Megjelenési formátum, időpont!

A lehetőségekhez képest a legtöbb online formátumban és ebook oldalon jelenik meg az antológia. Csak és kizárólag a technikai feltételeink vagy esetleges korlátaink szabnak határt, Mobi, ePub, PDF, HTML, DjVu, Kindle, stb. Továbbá az az antológia felkerül olyan honlapokra, amik ingyenes ebook-okkal foglalkoznak.

A gyűjtemény ingyenes és szabadon terjeszthető, de bizonyos Creative Commons licenceket használunk, mert az ingyenességtől függetlenül, nem biztos, hogy bárki is szeretné viszontlátni a történetét egy nagyobb műbe beépítve. A CC-BY-NC-ND-4.0 (Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd!) licenc lett bevezetve.

A Micro Aether egy hónapos forgáson alapszik. Minden hónap első szombatján érkezik az új kiírás a témáról, és ugyan abban a hónapban az utolsó szombatig van határidő leadni az anyagokat. Egy hetes feldolgozás következik, majd a következő hónap első szombatján jelenik meg a kész antológia. Ugyan ezen a napon, jelenik meg az kiírás az adott hónapról. Ez a körforgás tervezhetővé teszi a megjelenést és az idődet is optimálisan fogod tudni beosztani.

 

Technikai elvárások, elfogadott formátum!

Mivel a történetek rövidsége miatt sok anyagra számítunk, ezért kérlek fokozottan tartsd be az alábbi minimális elvárásokat. Egyszerűbb neked egy anyagnál odafigyelni, mint nekünk 20-30 dokumentumnál. Amennyiben nagyon eltér a beküldött anyag az alábbiaktól, automatikusan nem kerül be az antológiába.

 • Minden esetben emailban kell beküldened az aktuális havi anyagot, részleteket mindig megtalálod a havi témakiírásnál.
 • A dokumentum első három sorában – nem a levélben – fel kell tüntetned a nevedet vagy írói álnevedet, születési évedet, és egy olyan elérhetőséget, ahol az érdeklődők fel tudják venni veled a kapcsolatot. Honlap, twitter, facebook, blog stb. Természetesen, ha nincs ilyen, akkor ez kimarad. Email címet ne is írj ide, mert semmilyen esetben nem fog megjelenni email cím az antológiában.
 • Az elfogadott formátumok: .doc .txt. rtf .odt Minden esetben Times New Roman betűtípust használj, 11-es betűmérettel, természetesen ez alól a .txt kivétel. Ne használj egyedi betűtípust, ne illesz be képet, ne rakj bele linket. Csak és kizárólag szűz tartalmat fogadunk el.
 • Ne másold be a levél szövegtörzsébe a története, mert akkor sajnos kezelhetetlen a levél.
 • NINCS lehetőségünk korrektúrázni minden anyagot, ezért kiemelten figyelj a helyesírásra, természetesen a szembetűnő hibákat és amit észreveszünk javítjuk.
 • A „szia ezt írtam” levelekkel nem tudunk mit kezdeni. Kérlek leveledben mutatkozz be, csak annyit, hogy hány éves vagy, kezdő író vagy-e, esetleg van már tapasztalatod.
 • Minden egyes anyagnál ellenőrizni fogjuk, hogy megjelent-e már valahol, kérlek kíméljük meg egymást a felesleges köröktől.