Maze The Angels Walk Silently

Feltöltve: 2016/01/08
Kategóriák: Friss | Interjú
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

„A történetben ősi titkok és egy sötét szekta borzalmas jóslata kerülnek előtérbe, miközben a klasszikus Lovecrafti mitológia elemei egy teljesen új történettel összefonódva bontakozik ki előttünk.”

 

A MAZE – The Angels Walk Silently egy belső nézetes túlélő horror-kalandjáték amit a két tagú Mysterious Machine hazai csapat kezdett fejleszteni 2014-ben. A fejlesztés Pápai Bence (programozó, író, designer) kezdeményezésével indult, hozzá csatlakozott Varga Bálint Bánk (író, designer, marketinges) majd később Nagy Norbert (koncept művész). A csapat elsődleges célja, hogy minőségi „Lovecraft-i” horror játékot ké­szítsen. Szeretnék kitölteni a borzalom mestere világának videojátékos interpretációin tátongó űrt; egy olyan horrorjátékot készíteni, amiben a pszichológiai horror és az intelligens kalandjátékok elemei keverednek.

 

Kedd éjfélkor jelent meg a Maze The Mysterious Disappearance of Mr.Lovecraft mini kalandjáték, ami akármennyire is „mini”, akkor is hosszú idő óta az egyetlen Lovecrafti játék. Milyen volt a fogadtatás?

Bence: Meglepően jó! A játék erősen marketing célból készült, hogy felhívja a figyelmet a fő projektünkre. Körülbelül három hét alatt készült el, és ez idő alatt megpróbáltuk a legtöbbet belerakni, körülbelül két órás játékmenettel rendelkezik, és a frissítés, elég hard-ra sikerült.
De még el kell telni egy kis időnek ahhoz, hogy kiderüljön menyire szerethető alkotás. Nemsokára steamen is indítjuk, ezzel is felhívva kis csapatunkra a figyelmet, reméljük a legjobbakat.

Bánk: Már egy frissítés is kijött mivel tesztelők híján – valamint mivel ketten alkotjuk az egész csapatot – először afféle nyílt tesztet alkalmaztunk, hogy kiderüljenek dolgok, amikre talán előre nem számítottunk. És igen, volt is ilyen. Szóval az igazi „kampány” csak most indul be, elég sok helyen elérhető lesz a játék, szóval mostantól számítunk igazán feedback áradatra. Bár tény, ami tény, nagyon nagy hangsúlyt, vagy például pénzmagot nem fektetünk a projektre/be mivel, ahogy ezt hangoztattuk is, ez egy afféle „just for fun” projekt, egy mellékvágány, egy apró kis kiegészítés a nagy MAZE cím és annak demójának megjelenése előtt.

Fő projectetek a Maze The Angels Walk Silently (röviden Angels) fejlesztése jóval előbb indult, miért adtátok ki még is a kisebb játékot? A két project összefüggésben van egymással? Előfutára az Angels-nek, vagy talán felbukkan a játékban is?

Bánk: Bár stílusban, kivitelezésben merőben eltérnek egymástól, igen, a két játék kapcsolatban áll egymással, hisz Mr. Lovecraft elméjének kazamatáiban botorkálva a későbbi játék főhősének Aiden H. Ingram-nak a naplóbejegyzéseibe botolhatunk. Így kapunk egy homályos képet az Angels történetéről is.

A játék grafikája egyszerűnek tűnhet, de a zenei aláfestéssel iszonyat jól hozza a hangulatot. Hogyan alakult ki a játék grafikája? Az egyszerűség miatt választottátok a pixelgrafikát?

Bánk: Ősemberek vagyunk. Konzervatívok és a múltbarévedő nosztalgikusok. Magyarán imádjuk a retro játékokat, és ez egy könnyű, közérthet, de mégis rettenetesen hangulatos módja volt ennek a kis történetnek az elmeséléséhez. Talán az Alone In The Dark, vagy hasonló de más Lovecrafti hatásokkal megáldott játékok is jelen voltak, mint ihlet források. Így kicsit annak az érának a hangulatát is hozni kívántuk.

Az Angels zenéjét a zseniális Marcus Levy-Chance készíti, akinek a nevéhez számos sikeres album fűződik. A minijáták credits oldalán nem szerepel Marcus neve, sőt egyáltalán nem szerepel senki, mint zeneszerző. Ki készítette a zenei aláfestést?

Bánk: Alapvetően Bence volt felelős a zenéért, de van szám, amit én szolgáltattam. Nem tartottuk fontosnak megemlíteni ezeket, végtére is ez csak egy minijáték, nem annyira a készítők személye, mint inkább a kellemes játékélmény a lényeg, és ahogy Bence mondta korábban, végül is ez egy afféle reklám játék, annak viszont egy kissé rendhagyó, saját életet élő formája.

 

Nagy Rebeka?
Bánk: Kedves lány. Lovecraft rajongó. Fordított nekünk.

A történetet közösen öntitek végleges formába. Csupán munkakapcsolat a tiétek, vagy régebb óta ismeritek egymást? Hogyan indult a közös munka?

Bence: A történet és a Maze világa még csak a fejemben létezett, és töredékekben, amiket leírtam.
Bánk volt, aki először kíváncsi volt a játékra és annak történetére, neki szedtem össze és gyúrtam egybe a sztorit. Egy novellának nem nevezhető 5 oldalas irománnyá állt össze, ami végül mindkettőnket meggyőzött arról, hogy ez az, amit már régóta várnak a műfaj szerelmesei, és ha közösen, belevágunk, még lehet belőle valami.

Bánk: A történet alapját teljes egészben Bence írta, én kiegészítem itt-ott, valamint játék-forgatókönyv formába öntöm. Szerencsére Bence rettentően tehetséges így más írói projektjeim mellett a MAZE társ-írása nem jelent gondot, sőt konkrétan szinte kikapcsolódásként élem meg, mert egy jó alapra sokkal könnyebben tudok dolgozni. Egyébként annak idején én kerestem meg Bencét, mert láttam, hogy Lovecrafti játékot készít. Megkérdeztem besegíthetek-e? Ugyanis régi vágyam volt egy Lovecrafti játékon dolgozni, de eddig sajnos erre nem volt lehetőségem. És belement. Én meg örültem!

Gördülékenyen tudtok együtt dolgozni?
Bánk: Kaptam egy alapot, de innentől fogva közösen építjük a sztorit. Javasoltam már Bencének elég komoly változtatást is, amit elfogadott, de szerencsére sok ilyenre nincs szükség, viszont Bence nagyon nyitott, így jó vele dolgozni. Még sohasem dolgoztam sem könyvön, sem képregényen, sem pedig videojátékon úgy, hogy más író is lett volna mellettem, így ez egy izgalmas, de nagyon olajozottan működő folyamat. Viszont a kész játékból én vállaltam, hogy regényt írok majd… az egy egészen más történet lesz és egy egészen más jellegű munka. Viszont ehhez is megkapok minden támogatást.

A novella adta az ötletet, hogy játékot készítsetek, eleve történetet kerestetek a tervezett játékhoz, vagy a kettő együtt adta a kihagyhatatlan lehetőséget?

Bence: A kezdetek kezdetén Lovecraft rövid novelláit bújtam, elakartam mélyedni a világában. Filmeket néztem és játékokkal játszottam a témában, miután végeztem az összes általam fellelhető médiummal, ürességet éreztem! Ekkor kezdtem el egy saját világot felépíteni, és még egyedül, nekifogni a fejlesztésnek. Nem állt tőlem soha messze a játékfejlesztés, Vizualizációs szoftverek fejlesztésével foglalkoztam évek óta. És akkor már a Unity-t egy éve napi rendszerességgel használtam.

A történet főhőse, Aiden, felsége szülői házába tér vissza, ahol Eva eltűnése után nyomoz. A rejtélyes családi örökség, a sötét családi titkok Lovecraft műveiben sokszor megjelenik, tudatosan építettétek így a történetet?

Bánk: Igen. Titok, régi család, ősi vérvonal, omladozó kúria, titkos társaságok… ki ne imádná ezeket a gótikus és Lovecrafti elemeket? Persze azért lesz ezeknél komolyabb csavar is a történetben…

Bence: A játék egy fejezete szól erről, Nagyon nem bontakozik ki, bemutatja majd mielőtt megérthetnénk, valamit is, tovább lép a történet,  és később bontakozik ki mindaz amit akkor fellelhettünk. Szerintem ez elég tudatos. 🙂

A történetvezetés a populárisabb vonalat követi, vagy még az August Derleth rendszerező munkája előtti időből merít?

Bánk: Csak és kizárólag Lovecraft munkáiból és korának hangulatvilágából merítünk. A pszichológiai horroron lesz a hangsúly, nem pedig a minden sarkon előugró nyálkás szörnyeken…

Bence: …nem olcsó riogatással kívánjuk becsúsztatni azt a bizonyos sportszeletet azokba a bizonyos nadrágokba.

Az előzetes screenshotokon feltűnik egy Cthulhu szobor. A Cthulhu mítosz a fő vonala a játéknak, vagy „csak” egy része, Lovecraft munkáira utalva?

Bánk: Nagyon szoros mítosz elemek, utalások, áthallások lesznek, de nem győzzük mindenütt hangsúlyozni, hogy a történet mégis egyedi. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, olyan elemek is lesznek benne, sőt egy olyan elem áll a középpontban, ami nem Lovecrafti találmány.

Lovecraft örökségét mostanában egyre inkább félreértelmezik. Tényként kell kezelni, hogy a popkultúrába emelkedett önkéntelenül is. A történet visszavezeti a játékosokat Lovecraft gyökereihez?

Bánk: Szeretnénk ezt hinni. Ahogy mondtam, ez nem akció-horror játék lesz és nem is olcsó jumpscare-ekkel operáló mű. Szeretnénk a zsigeri pszichológiai horror érzetét megragadni, a megfoghatatlant és leírhatatlant ábrázolni, amennyire ez egyáltalán lehetséges.

Bence: Erre nehéz egyértelmű választ adni, egy biztos, hozzá akar adni, de hogy ez menyire kedvelteti meg a laikusokkal Lovecraft örökségét, nem tudom. De szeretném, ha így lenne.

A Steam Greenlight-on mondhatni rekordidő alatt lett sikeres az Angels. Kellet kompromisszumot kötnötök, hogy a „sima” gamer közösség is elfogadja a játékot?

Bánk: Még nem. És nem is tervezzük!

Bence: Nem szerencsére. Bár a Gameplay-t nagyon hiányolták.

Az Angels-en kívül egy publikus fejlesztés van, ami kifejezetten Lovecrafti alapokra épül, és halad is előre. Mikor kijön a fejlesztésetek, akár egyeduralkodó is lehet a piacon jó darabig. Véleményetek szerint, miért ilyen kevés a hasonló megjelenés?

Bánk: Lovecraft világát szinte teljességgel lehetetlen a könyveken kívül más formába önteni. Ahogy a Lovecrafti filmekből is kevés van, sőt a legtöbb még így is borzalmas, úgy a játékvilágban is ez a helyzet. Ingoványos talaj, egy underground közegnek… Csakhogy amióta a játékvilágban indie forradalom van és megjelentek a közösségi finanszírozású projektek, tudjuk, hogy nem is annyira underground az a közeg és főleg nem kisszámú!

Bence: Vannak konkurenseink, és remek kezdeményezések, de sajnos, hamar lemorzsolódnak. Mi megpróbálunk tanulságokat levonni, kudarcaikból és eredményeikből. Nagy szerencsém van Bánkkal és Norberttel, zseniálisak mindketten a maguk területén. És egy jó és kitartó csapat, elengedhetetlen egy ilyen projekt végig vitelében.

Bence és Bánk, részt vett a hazai második PixelCon-on, ahol a Grand Pix indie-játékos verseny zsűri szavazásán első, a közönség szavazásán pedig második helyet érte el. A csapat tervezi, hogy nemsokára Kickstarteren is megméretteti magát, de elsődlegesen nem a közösségi finanszírozásban látja a jövőjét, illetve nem köti hozzá a játék elkészítésének realitását. A következő lépés egy nyilvánosságra hozott demó melyen folyamatosan dolgoznak, majd a játék korai hozzáférésű verziójának elkészítése és elérhetővé tétele.

A The Black Aether folyamatosan követi és fókuszban tartja a fejlesztést, ha bármilyen új, nyilvános információ napvilágot lát, az azonnal közlésre kerül.

Ne hagyd ki ezeket se!

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...