The Dreams in the Witch House

Feltöltve: 2016/02/28
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Február utolsó napja – amikor nincs szökőév -, fontos időpont a Lovecraft rajongók naptárában, hisz február 28.-án végzett Lovecraft a „The Dreams in the Witch House” című történetével.

Bár a novellával már 1932-ben elkészült, nyomtatásban először 1933. júliusában jelent meg, a Weird Tales magazinban, és ebben a kiadványban szerepelt még a „The Horror in the Museum” című írása is. Inspirációként, a matematikus Willem de Sitter „The Size of the Universe” előadását említik, amit Lovecraft végig nézett, és végül 1932 áprilisában Sitter publikálta is. Befolyásoló írásnak még számon tartják, Nathaniel Hawthorne be nem fejezett novelláját a Septimius Felton-t.

A TDITWH főszereplője, a fiatal Walter Gilman, aki nem euklideszi geometriát és a kvantumfizikát tanul a Miskatonic Egyetemen, és egy olyan garzont választ albérletének, ahol Kezaih Mason boszorkány élt a salemi boszorkányperek idején. Gilman tudatosan választja ezt a helyet, mert az általa olvasott beszámolók szerint, Keziah a kínzások alkalmával „vonalakat és görbéket emlegetett Hathorne bírónak, amelyekkel kitűzhető a falakon túli másik dimenzióba vezető út iránya.” Ugye feltűnt a hasonlóság Hawthorne és Hathorne neve közt. Gilman úgy véli, összefüggés van a geometria és a boszorkányság közt. Ehhez hozzájárult a szoba sajátságos geometriája, a falak fura dőlésszöge. Mi másért választhatta ezt a házat lakhelyéül Keziah?

„… mert ugyanez a ház és ugyanez a szoba tartott födelet a vén Keziah Masonnek, aki teljesen érthetetlen módon szökött meg a salemi tömlöcből. 1692-ben esett – a porkoláb megbolondult, apró, szőrös, fehér agyarú valamiről makogott, mely Keziah cellájából nyargalt volna elő; és még maga Cotton Mather se tudta mivel magyarázni a szürke kőfalra néminemű ragadós piros lével odamázolt szögeket és kanyarokat.”

A történet jellegzetes alakja „Brown Jenkin”, a patkánytestű, emberarcú és elkorcsosult emberkezű teremtmény. Biztos, hogy láttad már számtalanszor feldolgozni alakját, nem igazán találsz olyan horror oldalt, ahol ne jelenne meg legalább egy képen.

„Ez a megtermett patkánynál nem nagyobb valami, amelyre a fura “Barna Jenkin” nevet akasztották a városiak, nem mindennapi tömeges hallucináció terméke lehetett, mert 1692-ben nem kevesebb, mint tizenegy személy vélte megpillantani. A későbbi mendemondákban is meghökkentően sok volt a közös elem. A szemtanúk szerint a valami hosszú szőrű és patkányforma; hegyes fogú, szakállas pofája azonban ördögien emberi, mancsai pedig olyanok, mint parányi emberkezek. Ő volt a postás a vén Keziah és a sátán között, a boszorkány vérén élt, akit vámpírként szopott.”

És végül fontos szereplője a történetnek a „Black Man”, aki egyértelműen Nyarlathotep egyik alakja a számos közül, amiket magára szokott ölteni, mikor emberek közé vegyül. 

„régi regék ködösek és kétértelműek, a történelmi időkben minden törekvést, mely a tilalmas hézagok kitöltésére irányult, megnehezítettek az odakinti lényekkel és hírhozókkal kötendő különös és iszonytató szövetségek. Ott van a rejtett és rettentő hatalmak heroldjának vagy követének időtlen alakja – a boszorkánykultusz “Fekete Ember”-e, a Necronomicon “Nyarlathotep”-je.”

Lépten-nyomon azt olvashatod, hogy Lovecraft a horror atyja, az ő munkássága alapozta meg a jelenlegi horror műfajt. Ezzel lehet egyet érteni, de természetesen el is lehet utasítani, azt viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy írók és főleg filmrendezők, milyen sokszor merítenek Lovecraft írásaiból. Gondolj bele, hányszor találkoztál azzal a jelenettel, mikor a sötétből közeledik feléd a gonosz:

„Álmában csikorgást és rágcsálást hallott a válaszfalakból, és úgy rémlett, mintha valaki ügyetlenül matatna a zárral. Aztán meglátta az öregasszonyt és a kis szőrmókot, amint feléje közelednek a szőnyeges padlón. A banya arca nem emberi ujjongástól fénylett, a sárga fogú kis förtelem gúnyosan vihogva mutogatott a mélyen alvó Elwoodra a szoba túloldalán. Gilman nem tudott kiáltani a bénító félelemtől, ismét vállon ragadta az undorító szipirtyó, és kitépte az ágyból, át az üres térbe.”

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...