Tervek és célok a közösségért

A tavaszi szünet előtt, azzal köszöntem el, hogy minimálisan meg fognak változni a dolgok a The Black Aether körül és most eljött az idő, hogy ezt megosszam veled. Eddig is a központi szerepet próbálta betölteni az oldal, a magyar Lovecrafti közösség életében, de ezek után nagyobb feladatot fog magára vállalni, ugyan is a The Black Aether a jövőben arra fog koncentrálni, hogy még jobban ösztönözzön, inspiráljon abban, hogy alkoss, hozz létre egyedi értéket, ezzel is hozzájárulva a magyar Lovecrafti közösség fejlődéséhez.

Nélküled azonban ez sem valósulhat meg.

A fő cél mellett, hogy Lovecraft örökségének megítélése, értelmezése és kezelése a megérdemelt helyre kerüljön, mindig is cél volt az alkotói közösség létrehozása. Hiszem és tudom, hogy képesek vagyunk együtt olyan érték teremtésére együtt, ami idővel túllépi a szubkultúránk kereteit és a „nagyközönség” által ismert, elfogadott kulturális élet részévé válik. Tesszük ezt úgy, hogy hűek maradunk Lovecraft szellemiségéhez, kompromisszumok nélkül ismertetjük meg az emberekkel munkásságát és az abból formálódó közösségünket. A cél nem a világ megváltása (vagy megmentése), nem kell mindenkinek a kezébe egy Lovecraft novellát ragasztani, de akiket érdekel a weird irodalom, hallottak róla, vagy csak szeretnék megismerni, azok számára olyan folyamatosan frissülő és bővülő „alapanyagot” tudunk teremteni, ami méltán tükrözi Lovecraft szellemiségét és világát.

A The Black Aether megpróbálja megteremteni azt a kapcsot, ami összeköti az alkotót a fogyasztóval, azt a célt szem előtt tartva, hogy a végeredmény olyan legyen, ami mindenkit elégedettséggel tölt el. Ez természetesen nem egy ember feladata, hisz annak semmi értelme, hogy egy valaki mondjon véleményt bármiről is, ha a cél a közösség építése. Ezért is nagyon fontos, hogy merj szerepet vállalni ebben a folyamatban, legyél akár író, festő, szobrász, zenész, játékfejlesztő, kritikus, szakértő, újságíró, vagy csupán Lovecraft rajongó. Létre fog jönni egy olyan „hálózat”, ami segíteni fog, ha nem vagy biztos önmagadban, ha segítségre szorulsz alkotás közben, elakadsz, kritikát szeretnél kérni, de ha érzel magadban annyi elhivatottságot, hogy a közösség érdekét szem előtt tartva, szakmai tapasztalatoddal, hozzáértéseddel, vagy rajongásoddal támogasd és segítsd az amatőr alkotókat, akkor ugyan úgy kiveheted a részed a folyamatból.

Az elmúlt közel fél év, meggyőzött arról, hogy abban a közösségben, amit létrehoztunk együtt, annyi tehetség, alkotói kedv és erő van, amit nagyon nagy hiba lenne veszni hagyni.

Közös feladatunk, hogy segítsük és inspiráljuk egymást, a Lovecrafti örökség méltó megőrzése érdekében. A The Black Aether és minden innét induló kezdeményezés erre a feladatra fog koncentrálni.

 

The Black Aether

A honlap és a facebook oldal eddig is a központi szerepet töltötte be, és természetesen ez után is ez lesz a feladata. Ha minden újdonságról és főleg a közösséget érintő hírről időben szeretnél értesülni, akkor nagyon fontos, hogy kövesd a facebook oldalt, mert sok információ csak ott jelenik meg, rövid terjedelmük és fontosságuk miatt. Nem tervezem GooglePlus csoport létrehozását, mert nem szeretném megosztani a közösséget, de ha a számodra fontos, hogy ott tud követni az eseményeket, híreket, akkor nem zárkózom el a G+ használatától sem.

A TBA funkciójában és szellemiségében nem fog változni, csupán minimális változtatásokat fogok eszközölni azért, hogy a tartalom rendezettebb legyen. A podcast és a Black Aether magazin külön honlapot fog kapni a jövőben, ezen dolgozom, van feladat bőven.

Természetesen az oldal továbbra is tárt karokkal vár. Ha van egy ötleted, forrásanyagod, komplett cikked, vagy csupán a saját alkotásaidnak szeretnél ismeretséget szerezni az oldal segítségével, üzenj, ahogy ezt tették jópáran az elmúlt időszakban.

 

Black Aether – A szokatlan és hátborzongató történetek magazinja

A magazin megjelenésével és fogadtatásával végképp meggyőződtem róla, hogy van igény az amatőr weird irodalomra mind alkotói, mind fogyasztói részről. Április elején kezdődik a második szám szerkesztése, és büszkén mondhatom, hogy már most 10 darab írás vár tördelésre, igaz ezek terjedelme még nem tölti ki a teljes magazint. Ezért ismételten bíztatlak, ha van otthon egy rég elfelejtett novellád, vagy egy rövid fikciód, akkor ne habozz azt elküldeni a magazin részére, mert van még hely a júniusi magazinban, és ha az esetleg be is telne, akkor megjelenik a szeptemberi magazinban.

Nem titok, hogy akik az első szám munkálataiban részt vettek, történetükkel, illusztrációjukkal hozzájárultak a magazin létrejöttéhez, kiemelt szerepet fognak kapni a közösség életében (bár ezt még talán ők sem tudják), és hamarosan beszámolókat, interjúkat fogsz olvasni arról, hogyan is működik a magazin összeállítása, mi inspirálta az írókat, miért küldték el írásaikat és miért vállalták fel azt a szerepet, hogy minden anyagi indíttatást mellőzve, részt vesznek a magyarországi weird irodalom népszerűsítésében.

 

Podcast

Az első podcast előkészítése már folyamatban van, a tervek szerint április elején már el is fog készülni az első adás. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy akik részt vesznek az első beszélgetésben, hogyan tudnak szabadidőt áldozni a felvételre. Az első adást azok fogják elkészíteni, akik először jelentkeztek, hogy részt vállalnak a folyamatban, valószínűsíthető, hogy az ő személyük a későbbiek folyamán is fix lesz, de ugyan úgy, mint minden project eddig, ez is nyitva áll és bármikor jelentkezhetsz a csapatba, illetve bármikor küldhetsz témaötletet, javaslatot.

A podcast egy lazább beszélgetés lesz, ahol előre megadott témákat fogunk körbejárni. Az alkotói csapaton kívül lesznek vendégek, készülni fog interjú és érinteni fogunk olyan témákat is, amik nem kapcsolódnak szorosan Lovecraft munkásságához. Mindenképen egy könnyedebb hangvételt célzunk meg.

 

Még sok munka vár ránk

Nem egyszer említettem, mennyire hiszek a közösség erejében, és ez a meggyőződésem egyre csak nő. A Black Aether magazin a legjobb példa arra, hogy legyen egy közösség bármilyen kis létszámú is, lelkesedéssel reálisan kezelt célkitűzésekkel, fokozatosan, egyre nagyobb eredményeket tud elérni. Bízom abban, hogy a fenti kezdeményezések megvalósulhatnak a segítségeddel és az előttünk álló hosszú munka végén, méltó emléket tudunk állítani Lovecraft munkásságának és fel tudjuk pezsdíteni a hazai weird irodalom kedvelő közösséget.

 

Tomasics József

 

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére