Hypnos – ajánló

H.P. Lovecraft 1922. márciusában készült el Álom-ciklusának újabb rövid történetével, melynek a Hypnos címet adta. Nyomtatásban először a The National Amateur magazinban jelent meg 1923. májusában, amit Harry E. Martin szerkesztett. Érdekesség, hogy a magazin „elvileg” még ma is beszerezhető közel 600 dollárért, ám azonban ennek hitelességét sajnos nem ál módomban ellenőrízni.

A Hypnos az első megjelenést követő évben, az alig egy éves Weird Tales magazin összevont, tavaszi számában (május-június-július) is megjelent, aminek a borítóját R. M. Mally, a belső illusztrációt pedig William F. Heitman készítette. A magazinnak ezt a számát még Edwin Baird szerkesztette. Itt megnézheted az eredeti magazinból készült Hypnos másolatot (PDF), az egész magazinból készült replikát, pedig akár meg is vásárolhatod. (Ahhoz képest, hogy replika, elég borsós ára van.)

Lovecraft a történetet barátjának és levelezőtársának Samuel Loveman-nek ajánlotta, aki nagy hatással volt Lovecraftre és írásaira is egyaránt. Randolph Carter titokzatos okkultista barátját Harley Warren-t, Lovemanről mintázta, ahogy Cartert pedig önmagáról, visszaköszön a baráti kapcsolat. Személyes barátjaként lenyűgözte Loveman hihetetlen könyvgyűjteménye, ami első kiadású ritkaságokat és még ősnyomtatványokat is rejtett; a titokzatos okklutista karakter. Az élet fintora, hogy Loveman élete során kénytelen volt eladni a gyűjteményét, hogy kiegészítse igen csak alacsony anyagi forrásait.

Magyar fordításban először 2002-ben jelent meg az Átjáró magazinban, a fordítást Kabdedó Flórián készítette, később természetesen megjelent a Szukits Kiadó Lovecraft gyűjteményélnek második kötetében, amit Galamb Zoltán fordított.

A Hypnos mintapéldájaként említhető Lovecraft írói szellemiségének, idegen és ellenséges világ az univerzumban, amiről csak töredék információkat tudhatunk meg, de meg nem ismerhetjük és a történet végén ismét nyitva marad a kérdés, melyik világ is a valóság.

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether