Azathoth, 1922

H.P. Lovecraft talán legrövidebb műve, amit soha nem fejezett be, az Azathoth, 1922 júniusában készült el, de csak Lovecraft halála után, 1938-ban publikálták először a Leaves magazinban. A mindösszesen két számot megért fanzine (1937 és 1938 nyár) szerkesztője Robert H. Barlow volt, akivel Lovecraft kivételesen jó viszonyt ápolt. Azon kevés emberek közé tartozott, akivel Lovecraft személyesen is tartotta a kapcsolatot, és kedvükért el is hagyta szeretett városát, halála elött pedig irodalmi hagyatékának végrehajtójaként Barlow-t jelölte meg. R. H. Barlow 1943-ban Mexikóba költözött ahol antropológusként tevékenykedett, megjelent több tanulmánya, a Nahuatl nyelv szakértője lett, emlékeit megörökítette barátjáról a „The Wind That Is in the Grass: A Memoir of H. P. Lovecraft in Florida” esszéjében. 1951 január 1-én lett öngyilkos, mielőtt még betöltötte volna a 33. életévét.

H. P. Lovecarft, R.H. Barlow, Bernice Barlow és Wayne Barlow - R.H. Barlow szüleiA Leaves magazin után az Azathoth, 1944-ben jelen meg, az Arkham House által kiadott Marginalia című Lovecraft gyűjteményben, az eredeti szöveget August Derleth „javította”.

Lovecraft történetét úgy jellemezte, mint egy „Furcsa Vathek-szerű novella”, utalva William Beckford 1786-os Vathek című regényére (Vathek kalifa története), amit 1921 júliusában olvasott el, még ugyan ebben az évben, egy októberi levelében, amit Winifred Jacksonnak írt, arról számol be, hogy elgondolkodott ír egy „furcsa keleti jellegű mesét, 18. századi stílusban”. Későbbi, Frank Belknap Longnak írt levelében azt írja, az Azathoth egy Az Ezeregyéjszakai meséire hasonlító alkotás lesz, utal gyermekkori élményeire, szóba kerül Sinbad, Abig, Baba-Abdallah és ismét szóba kerülnek álmai is.

Lovecraft először 1919-ben írta be a külső isten nevét jegyzetei közé, kiegészítve a névhez tartozó találó jelzővel: „AZATHOTH – hideous name”. A névnek a megalkotása, Lovecrafthez méltóan, ismét nem csak egy elkapott pillanat volt, hanem egy tudatos döntés eredménye. Robert M. Price állítása szerint az Anathoth (Jeremiás próféta szülővárosa) és Azazel szavak összevonásából született Azathoth. Ugyan csak Price utal arra, hogy az istenség megalkotását Lord Dunsany könyve a „The Gods of Pegana” és annak Mana-Yood-Sushai – aki az isteneket megalkotta, majd megpihent – alakja inspirálta.

Azathoth mondhatni a legmagasabb fokon áll a Lovecrafti istenségek képzeletbeli létráján, nevével többször is találkozhatsz műveit olvasva, és természetesen követői is felhasználták a nevet, többek közt August Derleth, Ramsey Campbell, Gary Myers, Thomas Ligotti és Nick Mamatas is.

Az Azathoth magyarul, Galamb Zoltán fordításában a Szukits kiadó H.P. Lovecraft sorozatának harmadik kötetében jelent meg, 2005-ben.

"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether