Berkeley Square – ajánló

A Berkeley Square egy 1933-ban készült amerikai romantikus-fantázia film, amit a skót születésű Frank Lloyd rendezett. Lloyd egyike volt a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia alapítójának, aminek tagjai az Oscar díjat szokták kiosztani. 1930-ban ő volt az első skót, aki Oscar díjat is kapott a The Divine Lady című történelmi filmdrámáért. A Berkeley Square eredetije, az Utolsó Mohikán írójának, John L. Balderstonnak a színdarabából készült, aminek ugyanez volt a címe, ami pedig egy befejezetlen Henry James regény, a The Sense of the Past alapján készült. A film főszereplője, az egyébként magyar származású Leslie Howard, szerepelt az eredeti színdarabban is, és ez indította el a Hollywoodi karrierjét. A bemutató évében az NBR beválogatta a top 10 legjobb film közé is, illetve Howardot jelölték a legjobb főszereplő Oscar díjára is. Később rádiójáték is készült belőle, abban is Leslie Howard szerepelt. A Berkeley Squarenek készült 1951-ben egy feldolgozása, The House in the Square címen, amiben Irene Browne újra eljátszotta Lady Anne Pettigrew szerepét.

A film egy Peter Standish nevű férfiról szól, aki megörököl egy házat, és megszállottja lesz ősének hagyatékának, leveleinek, naplóinak és… festményének, ahol döbbenetesen hasonlít rá, majd misztikus módon testet cserél a 18. században élő rokonával. Csak nekem jut eszembe erről Charles Dexter Ward esete? Lovecraft mindössze hat évvel korábban írta meg ezt az alap szinopszist a fiókjának…

Ezzel el is jutunk oda, miért is foglalkozunk ezzel a filmmel, Ugyanis Lovecraft levelei alapján kiderül, hogy legalább négyszer látta, és inspirációj lehetett az Árnyék az időn túlról című novellához. Nem tartotta tökéletesnek a filmet, az időutazós paradoxonok miatt, de igen nagy hatással volt rá. Bár maga a film alapvetően komikus-romantikus vonalon mozog, érdekes, mondhatni weird módon kezeli az időutazást, és a befejezés is meglepően drámai. További érdekesség, hogy a film eltűnt több mint ötven évre, a hetvenes években fedezték fel újra, és a 2011-es H.P. Lovecraft Film Festival-on újra levetítették. A rendező unokája a film elején nagyapjáról beszélt, hogy ez volt az egyik kedvenc filmje, és felolvasták Lovecraft Berkeley Square-re vonatkozó leveleit. Lovecraft így nyilatkozott a filmről:

“…the most weirdly perfect embodiment of my own moods and pseudo-memories that I have ever seen–for all my life I have felt as if I might wake up out of this dream of an idiotic Victorian age and insane jazz age into the sane reality of 1760 or 1770 or 1780”

Rendezte:
Frank Lloyd

Szereplők:
Leslie Howard: Peter Standish
Heather Angel: Helen Pettigrew
Valerie Taylor: Kate Pettigrew
Irene Browne: Lady Ann Pettigrew
Beryl Mercer: Mrs. Barwick
Colin Keith-Johnston: Tom Pettigrew

Vidra Gyula

Részletes elemzés, ma 17:00 órakor lesz elérhetó a honlapon!

mm
“Lovecraft munkásságának feldolgozása mellett az új rémálmok megteremtése a feladatunk. Azt mondják az esti híradónál nincs sokkolóbb, már nem találunk újat a nap alatt. Változtatunk ezen, bebizonyítjuk: az emberi fantázia még okozhat álmatlan éjszakákat.”
Scroll to top