Stephen E. Fabian

Stephen Emil Fabian 1930-ban született és először elektromérnökként dolgozott, de az 1960-as években elkezdett különböző fanzine illusztrációkat készíteni, és végül 1973-tól professzionális grafikusként tartják számon. A legszebb az egészben, hogy ez a folyamat önképzés része volt, autodidakta módon tanult. Legtöbb munkáját az Amazing Stories, Fantastic és a Galaxy Science Fiction részére készítette, jellegzetes stílusát magyar kiadásokból is ismerheted.

Természetesen számos Lovecrafti kiadványban is közreműködött, legismertebb talán a The Occult Lovecraft, az 1975-ben kiadott 40 oldalas magazin, amiből összesen 999 darab készült, még ma is beszerezhető nem is olyan drágán, bár egy dedikált példánynak azért már elkérik az árát. A másik fontos fanzine a Crypt of Cthulhu, ami az Esoteric Order of Dagon amatőr kiadói egyesület alatt jelent meg, majd később Robert M. Price adta ki hivatalosan 1981-től, Fabian honlapján számos borító, illusztráció elérhető.

Külön kiemelném a hivatalos honlapot – ami annak ellenére, hogy az iszonyat mennyiségű tartalmat ömlesztve közli, és a legkisebb mértékben sincs kategorizálva -, mert hihetetlen részletes, szinte minden galériában szereplő alkotás mellé van egy leírása, a gondolatokról, technikáról, keletkezésről.

Stephen Fabiant kétszer jelölték a Hugo Award for Best Fan Artist, és hétszer a Hugo Award for Best Professional Artist díjra, 2006-ban World Fantasy Award for Life Achievement életműdíjat kapott, persze ez koránt sem a teljes lista jelöléseiről, az 44 tételből áll.  A 86 éves művész még ma is él, és honlapjáról töménytelen mennyiségű alkotást rendelhetsz tőle – most fogsz röhögni –, potom 10(!) dolláros áron!

 

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére