Stephen E. Fabian

Stephen Emil Fabian 1930-ban született és először elektromérnökként dolgozott, de az 1960-as években elkezdett különböző fanzine illusztrációkat készíteni, és végül 1973-tól professzionális grafikusként tartják számon. A legszebb az egészben, hogy ez a folyamat önképzés része volt, autodidakta módon tanult. Legtöbb munkáját az Amazing Stories, Fantastic és a Galaxy Science Fiction részére készítette, jellegzetes stílusát magyar kiadásokból is ismerheted.

Természetesen számos Lovecrafti kiadványban is közreműködött, legismertebb talán a The Occult Lovecraft, az 1975-ben kiadott 40 oldalas magazin, amiből összesen 999 darab készült, még ma is beszerezhető nem is olyan drágán, bár egy dedikált példánynak azért már elkérik az árát. A másik fontos fanzine a Crypt of Cthulhu, ami az Esoteric Order of Dagon amatőr kiadói egyesület alatt jelent meg, majd később Robert M. Price adta ki hivatalosan 1981-től, Fabian honlapján számos borító, illusztráció elérhető.

Külön kiemelném a hivatalos honlapot – ami annak ellenére, hogy az iszonyat mennyiségű tartalmat ömlesztve közli, és a legkisebb mértékben sincs kategorizálva -, mert hihetetlen részletes, szinte minden galériában szereplő alkotás mellé van egy leírása, a gondolatokról, technikáról, keletkezésről.

Stephen Fabiant kétszer jelölték a Hugo Award for Best Fan Artist, és hétszer a Hugo Award for Best Professional Artist díjra, 2006-ban World Fantasy Award for Life Achievement életműdíjat kapott, persze ez koránt sem a teljes lista jelöléseiről, az 44 tételből áll.  A 86 éves művész még ma is él, és honlapjáról töménytelen mennyiségű alkotást rendelhetsz tőle – most fogsz röhögni –, potom 10(!) dolláros áron!

 

Ez is érdekelni fog!

Autumn Cthulhu Az idő nagy úr, és elég szűkmarkúan ossza kincseit, ezért is számolok be késve Mike Davis Kickstar...
Darren Tan A szingapúri Darren Tan elismert művész, alkotásai számtalan könyvből, kártyajátékból,...
A Cthulhu-mítosz Kétségtelen tény, hogy H. P. Lovecraft neve legtöbbször a Cthulhu-mítosz kapcsán említődik meg, nem egyszer elhanyagolva valódi irodalmi jelentőségét....
mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére