Boldog születésnapot S. T. Joshi

Sunand Tryambak Joshi 1958 június 22-én született Indiában, de ma már mindenki S. T. Joshi néven ismeri. Tanulmányait a Brown egyetem falai közt végezte, ahol is BA (Bachelor of Arts) és MA (Master of Arts) fokozatot szerzett, majd a Princeton egyetemen tanult filozófiát ösztöndíjjal. Pályafutását íróként kezdte, első történetét 1972-ben írta, aminek a címe „Murder” volt. A krimi és a természetfeletti ötvözete volt a történet, ami meg is jelent az iskolai kiadványban, bár ezt állítása szerint a mai napig nehezen tudja elhinni.  A következő években több száz rövid történetet írt, de kiemeli, hogy ezek közül csak nagyon kevés készült H. P. Lovecraft hatására. Mire elérte az egyetemet, nagyjából fel is hagyott a fikciók írásával, néhány régebbi történetét dolgozta át, ami megjelent a Brown egyetem kiadványában. 1979 nyarán még egyszer nekiugrott az írásnak, írt is egy körülbelül 30.000 szavas detektív történetet, próbálkozott vele kiadóknál, de nem járt sikerrel. 1990-ben ismét elkapta az ihlet és megírta az 55.000 szavas The Removal Company történetét, ám ez még túl rövid volt ahhoz, hogy egy nevesebb kiadó foglalkozzon vele, a magánkiadókat pedig ismét nem érdekelte. Újabb lehetősége adódott 2009-ben, mikor is megtudta, hogy Robert Reginald a Wildside Press-nél szeretne együtt dolgozni pár megbízható íróval; hamarosan az asztalán landolt a Junk Fiction és a The Removal Company. Joshi nem merte saját nevén publikálni a történetet, hogy az akkor már ismert neve, mint irodalomkritikus maradjon meg a köztudatban, ezért a J. K. Maxwell írói álnevet használta. Nem kellett volna izgulnia, mert 2009 őszén kiadott The Removal Company-t kedvezően fogadták.

Később aztán rájött, hogy a J. K. Maxwell írói álneve már foglalt. Az eredeti tulajdonos már 1980-tól használta és három regényt is kiadott a név alatt.

H.P. Lovecraft

Joshi 13 éves korában találkozott először H.P. Lovecraft nevével és műveivel, azonnal rajongójává vált. Tizenhét éves korában döntötte el, hogy irodalomkritikus lesz és 1975 nyarán meg is fogalmazódott benne a H.P. Lovecraft: Four Decades of Criticism könyv ötlete, ami 1980-ban meg is jelent. 1976-ban egy ajánlatot kapott a Kent State University Press-től, állítson össze egy új Lovecraft bibliográfiát. Ez a felkérés és Lovecraft iránti érdeklődése terelte a Brown egyetem felé, ahol is a legtöbb Lovecraft kéziratot tárolják.

Mondhatni innét fogva kezdődött el S.T. Joshi kutató pályafutása, és miután 1981-ben megjelent a Lovecraft bibliográfia, már egyből kapta is a következő felkérést egy monográfia elkészítésére. Ezt a könyvet eredetileg Dirk W. Mosig írta volna, aki a kor vezető Lovecraft kutatója volt, de ő már éppen kezdte elhagyni a pályát. 1982-ben találkozott James Turnerrel, aki akkor az Arkham House kiadó vezetője volt és szóba került a javított Lovecraft novellák kiadása. Ekkor már Joshi jócskán beleásta magát a munkába, hisz ez a folyamat 1976 óta tartott. Több ezer hiba, a fel nem kutatott kéziratok hiánya, korai műveinek figyelmen kívül hagyása volt a legnagyobb probléma az addig megjelent gyűjteményekben. Hosszas tárgyalások és több év munka után az Arkham House beadta a derekát és megjelent A négy kötet:

The Dunwich Horror and Others (1984)
At the Mountains of Madness and Other Novels (1985)
Dagon and Other Macabre Tales (1986)
The Horror in the Museum and Other Revisions (1989)

Weird

1987-től kezdett el foglalkozni azokkal az írókkal is, akik hatással voltak Lovecraft munkásságára, ezután kezdett el hosszabb cikkeket írni Arthur Machenről, Lord Dunsanyről. Ez a kutató munka vezetett el oda, hogy 1990-ben megjelent a The Weird Tale tanulmánya, amit a mai napig a legjelentősebb írásának tart a Lovecraft életrajz után. Az életrajzi könyvet 1993-tól 1995-ig írta és végül 1996-ban jelent meg a Necronomicon Press kiadásában. A H. P. Lovecraft: A Life könyvet széles körben elismerték, és megkapta a Bram Stoker díjat.

Az utóbbi években figyelmét továbbra is azokra az írókra koncentrálja, akik hatással voltak Lovecraftra, jelenleg a Clark Ashton Smith bibliográfián dolgozik, amit Scott Connors, David E. Schultz segít összeállítani, és valószínűleg az angliai PS Publishingnél fog megjelenni, akik kiadják Joshi Black Wings sorozatát is. Természetesen H. P. Lovecraft mindig is központi alakja lesz munkásságának, hisz még mindig folyamatban van a project, amiben Lovecraft levelezését szerkesztik, és ami el is fog tartani még egy darabig, mert elmondása szerint akár 25 kötetes is lehet majd a végleges gyűjtemény.

S.T. Joshi-val készített magyar nyelvű interjúnkat itt olvashatod!

Wikipedia
stjoshi.org

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top