HPLovecraft.TV

Sokszor felmerült már a téma a The Black Aetheren, hogy H. P. Lovecraft mennyire fog a popkultúra része lenni, mennyire tudja, akarja a mainstream befogadni. Ami még fontosabb kérdés, hogy ez a folyamat jó-e, használ-e munkásságának. Ezek a kérdések mindig egy szinte végtelenbe tűnő vitasorozatot indítanak el, mert a vélemények különbözőek, van aki szerint jó, van aki szerint rossz ez a folyamat. Személy szerint az a véleményem, hogy ez a kérdés hamarosan (1-2 év) el fog dőlni.

Az Innovativ Media Group 2016 június 21-én bejelentette, hogy a Mike Davis féle Lovecraft eZine oldallal közösen, online prémium TV csatornát fog indítani, aminek a neve: HPLovecraft.TV

A csatorna első műsora a 30(!) részből álló Mountains of Madness animációs sorozat lesz, amiről sok mindent nem lehet kideríteni. A csatorna kifejezetten online felületeken lesz csak elérhető, a Lovecarft eZine-re és a közösségi médiára építik az alapokat. A közeljövőben hamarosan több információt is kell, hogy kapjunk, mert eddig a tömör sajtóközleményen kívül – mikor ezt a bejegyzést írom – semmi más forrást nem találni.

Mindenki eldönti magának, hogy ennek a fejlemények örülni kell-e vagy sem. Én első olvasatra megdöbbentem, na nem azon, hogy ez megtörténik, hanem hogy ilyen gyorsan. Azt gondoltam, hogy kell még idő ahhoz, hogy olyan online „prémium” csatorna induljon, aminek nevében szerepel a Lovecarft és a TV szó is. Aztán végül is némileg örültem a dolognak, hisz azt én sem tagadtam sose, hogy egy kis népszerűség kell Lovecarft munkásságának, mert ha nincs folyamatosan fenntartva az érdeklődés, akkor örökségére ismét az a sors vár, hogy feledésbe merül. Az, hogy az animációs sorozat formájában valósul meg, ez egy elfogadható dolog, elvégre a XXI. században élünk és ne legyünk állszentek, egyre kevesebbet olvasnak az emberek. Ha a kellő tisztelettel közelítik meg az irodalmi örökséget, nagyon jó dolog jöhet létre.

Aztán mikor kitisztult a kép, akkor kezdtem aggódni igazán. Mikor megnéztem az INNMG munkáit, már kezdett elmenni a kedvem az egésztől. Nem ítélkezhetnék elsőre, de megteszem, nem igazán voltam elragadtatva, mikor ismét Jeffrey Combs neve tűnt fel az egyik sorozat szereplői közt. Az, hogy szinte sehol nem találni hírt a fúzióról, de még csak említést se, ismét nem egy nagyon jó jel. Ne felejtsd el, hogy ebben az esetben nem arról van szó, hogy egy csoport a nulláról építkezve indít el egy folyamatot, átrágva azt a részt is, hogy minden egyes legkisebb ismeretségért is meg kell küzdeniük. A Lovecraft eZine már többszázezres látogatottsággal rendelkezik és ez egy olyan biztos alap, amit más csapatok évek alatt sem tudnak elérni.

Az eZine pedig nem arról híres, hogy Lovecrafthez hűen kezelné örökségét, hisz Mike Davis egy vele készült interjúban el is mondta, hogy nem Lovecarft rajongó. Egy olyan oldal, ami a reklámokból, hirdetésekből befolyó pénzösszegből él – ami persze abszolút érthető! – és ezért olyan kompromisszumokra is képes, olyan anyagokat is leközöl, amik létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető az oldalon.

Én attól félek, hogy nem lesz olyan „kontrol” a csatorna elindításakor és utána sem, ami/aki felemelné a hangját és azt mondaná: Állj!

Tomasics József

u.i.: egyelőre abban reménykedem, hogy az egész csak egy mediahack

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top