Banshee Chapter – ajánló

A Banshee Chapter egy 2013-as független amerikai horror film, Blair Erickson első horror filmes rendezése, aminek az egyik producere nem volt más, mint Zachary Quinto, akit most többek között az újra gondolt Star Trek filmek Mr. Spockjaként is ismerhetünk. Erickson alkotása nem ismeretlen arcok kerültek, a főhősnőt a svéd származású Katie Winter alakítja, aki szerepelt a Dexter és Az Álmosvölgy legendája sorozat változatában is. Mellette szerepel még Ted Lavine, aki egy Hunter S. Thompson karikatúrát, homázst játszik el. Lavine a Bárányok Hallgatnakban is szerepelt, ő játszotta a Buffalo Bill néven elhíresült sorozatgyilkost, ezen kívül még jó pár Hollywoodi filmben volt mellékszereplő, arca ismerős lehet. A forgatókönyvet, a rendező, és a totál ismeretlen Daniel J. Healy jegyzi, az alap történetet pedig Lovecraft, From Beyond című novellája alapján készült, bár hivatkoznak Stuart Gordon, az eredeti novella címét átvevő filmjére is mint ihlet forrást. A film a német Fantasy Filmfesten debütált, majd az angol FrightFesten vetítették a megriadni vágyóknak, végül a kanadai Toronto After Dark Film Festivalon is szerepelt. Az utóbbi fesztiválon a közönség a legijesztőbb film díját adta neki, és még a legjobb film kategóriában is bronz díjasnak ítélték meg.

A film egy fiatal újságírónőről szól, akinek a barátja gyanús körülmények között eltűnik, miután egy titokzatos drogot elfogyaszt, amit az emberek toboz mirigyéből vonnak ki. Az eseményről videófelvétel is készül, amit Anne kiindulási pontnak használ fel, hogy feltárhassa, miféle szer lehet ez, amit a hatvanas években az embereken tesztelgetett a kormány, és a CIA által támogatott MKUltra kereteiben, és megtudja, mi történhetett a barátjával. A film az MKUltra összeesküvést vegyíti lovecrafti weird fikció világával, és a found footage/talált felvétel szubszánerrel. Persze a film nem csak ilyen jelenetekből áll, de a szerves részét alkotják az olyan jelenetek, amik ebből a szemszögből készültek. A kb. 950.000 dollárból készült film, amit mindössze 28 nap alatt vettek fel 3D-ben, sőt, elkészítették a virtuális valóság szemüveges, Oculus Riftel is megtekinthető verzióját is. (Egyébként a legelső film, amit ilyen formában is meglehet nézni). Hamar közönség kedvenc lett, hála az igen félelmetes hangulatnak, és a gátlástalanul sok „jump scare” jelenetnek, aminek úgy néz ki eléggé sok rajongója van. A Rotten Tomatoes-on egészséges 75%-on áll, ami határozottan jó arány egy horror filmnél, és úgy fest, meg is állja a helyét a műfajban, de vajon, mint lovecrafti film, vagy mint From Beyond feldolgozás (még ha csak minimális ihlet szinten) hogyan funkcionál? Erre elemző írásunkban nem sokára fény derül!

Rendezte:
Blair Erickson

Szereplők:
Katia Winter: Anne Roland
Ted Levine: Thomas Blackburn
Michael McMillian: James Hirsch
Jenny Gabrielle: Callie
Vivian Nesbitt: Olivia Kmiec

Vidra Gyula

mm
“Lovecraft munkásságának feldolgozása mellett az új rémálmok megteremtése a feladatunk. Azt mondják az esti híradónál nincs sokkolóbb, már nem találunk újat a nap alatt. Változtatunk ezen, bebizonyítjuk: az emberi fantázia még okozhat álmatlan éjszakákat.”
Scroll to top