TBA 2016/07/11-07/18

07.11

– A 2016-os World Fantasy Awards díjakat október 27-30 közt fogják átadni a World Fantasy Convention-ön. S.T. Joshi Black Wings antológia sorozatának a negyedik kötete is ott van a jelöltek közt, ami egy nagyon szuper dolog, csak ugye ne felejtsük el, Joshi mit is írt tavaly David G. Hartwellnek a díjról: „Please make sure that I am not nominated for any future World Fantasy Award. I will not accept the award if it is bestowed upon me.” Vajmi kevés esély van rá, hogy átvegye a díjat

– H.P. Lovecraft egyik levelében (Selected Letters of H. P. Lovecraft IV (1932–1934), Arkham House) vázolta fel, hogy a démonszultán kiket is „szabadított” rá az univerzumra. A könyv és a források szerint ezt a családfát (az eredetit) valóban Lovecraft készítette.

– Az előző bejegyzésben említett „családfa” Clark Ashton Smith verziójában, amit R. H. Barlownak írt levelében rajzolt le 1934-ben. Érdekes összehasonlítani a két verziót.

– Számos csodálatos művészi alkotás és a NASA űrteleszkópjainak köszönhetően, talán már el tudod képzelni, milyen lehet az univerzum. Most viszont a NASA”s Eyes alkalmazás segítségével, te is bejárhatod a naprendszerünket. Töménytelen mennyiségű adat a naprendszerről, űrszondákról, bolygókról. Jó kérdés, hogy Lovecraftet vajon milyen irányba vitte volna el, a csillagászat jelenlegi állása.

 

07.12.

– Csak egy egyszerű példa, miért is éri meg a H.P. Lovecraft – Kerekasztal Facebook csoport tagja lenni. Krisztián Hartmann tegnapi bejegyzése: "Betévedtem a Rákóczi úton egy könyvesboltba és találtam egy gyöngyszemet: a Düledék palota c. klasszikus rémtörténetekkel teli novelláskötetet. Csak néhány név akiktől van benne egy-egy novella: Stevenson, Kipling, Conan Doyle, Bram Stoker, Ambrose Bierce, Algernon Blackwood, Dunsany, Saki, Arthur Machen, Lovecraft, Robert Howard… Na és a legjobb most jön: 4490 forintról van leértékelve kemény 800 forintra!!! Itt online is meg lehet rendelni."

– A The Black Aether honlapon már 39 albumot tartalmaz a galéria. Ha eddig elkerülte volna a figyelmedet, akkor javaslom, hogy böngészd át, mert igazi kincseket lehet találni. Ma délután érkezik a 40., Scutt Purdy album.

– Huan Vu jelenleg a The Dreamlands mozin dolgozik (már egy ideje), de van neki egy The Color Out of Space monochrome filmje is, amit még 201-ben készített. Ez a film most mindössze 1,49 Euro a Steam online storeban. A film 86(!) perc hosszú és jelenleg 6.6-on áll az IMDB-n. Hidd el megéri.

– Scott Purdy, 2000 óta dolgozik professzionális grafikusként, jelenleg a Cubicle7-nél dolgozik főállásban, de előtte dolgozott a cégnek, mint szabadúszó grafikus. Purdy dolgozott velük a The Doctor Who kártyajátékon és még számos más szerepjátékon, portfoliójában ott szerepel a Paizo, Fantasy Flight Games, Monte Cook Games és a Chaosium is. – keddi galéria

 

07.13.

– Guillermo del Toro ezt tweetelte: „Just in case I wasn't clear: Spring is one of the best horror films of this decade. And the only Lovecraftian film that has blown me away.” – Teszünk egy próbát a filmmel, talán kiderül, mit is ért del Toro Lovecrafti filmen (még mielőtt megkérdezzük róla).

– „Ajánlom böngészésre az artokat kultista társaimnak, a soron következő Magic the Gathering kiadásban a Mester hátasa keményen érződik. Vannak köztük gyöngyszemek.” – írta Andras Mayer a Call of Cthulhu LCG Magyarország csoportban A  Shadows over Innistrad(!) blokk új darabja az Eldritch Moon, a napokban fog érkezni.

– Akármelyik Lovecrafti oldalt vagy csoportot böngészed, mindenhol a PSpublishing új könyve a „The Starry Wisdom Library: The Catalogue of the Greatest Occult Book Auction of All Time” jön veled szembe. Természetesen már arról beszélgetnek az emberek, hogy akkor ez most eredeti dokumentum, avagy fikció. Fikció. Egy erős fikció, ami – ahogy Will Hart mondta – erősen kapcsolódik a Lovecraft The Haunter of the Dark novellájához, amit már csak ezért is érdemes újra elolvasni.

 

07.14.

Szünnap

 

07.15.

– Alone int the Dark 8Bit demake böngészőre. Az egyik legismertebb és egyben legkorábbi Lovecrafti játék volt az AitD. Most egy fanatikus elkészítette a böngészős verziót, igaz csak feslő két szintet tudod bejárni és nincs benne harc. Ezt a 8Bit-es őrületet tényleg csak akkor nézd meg, ha retro fanatikus vagy.

– Az Arkham Bazaar kifejezetten a weird irodalom képviselőivel kapcsolatos ajándékokra specializálódott, H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Clark Ashton-Smith, Robert W. Chambers, és Robert E. Howard ajándékok tömkelege található meg az online shopban. A H.P. Lovecraft Filmfestival Best of 2014 és 2015 DVD-k már elérhetők és még további válogatások érkeznek augusztustól.

– A FreeRPG Day után elérhető a Chaosium Inc. kalandmodulja a „The Derelict” amit Sandy Petersen és Mike Mason írt. A Lulu shopban mindössze 3,16 font, a szállítás további 5 font Magyarországra. A kalandmodul 48 oldal, bár sajnos csak fekete-fehér a nyomtatás, bár egy vadonatúj kaland Petersentől nem egy utolsó szempont.

 

07.16.

Az Aether júniusi adása, amiben a Lovecrafti filmek elszomorító kínálatát jártuk körbe, már elérhető YouTube-on is.

– István Schubert a The Black Aether szerkesztője és az Aether podcast állandó résztvevője, a mai napon feleségül vette élete párját. Ez úton is kívánunk nekik sok boldogságot.Nem is volt kérdés a TBA részéről, hogy a magunk módján szeretnénk hozzájárulni a mai naphoz, ezért az ifjú párnak küldtünk egy apró ajándékot.

– Ramsey Campbell a 1980-as évek elején ajándékba adott kettő darab vázlatfüzetet J. K. Potternek a nagyszerű illusztrátornak, aki nagy becsben tartotta és meg is őrizte őket. Nagy szerencsénkre Potter nem a fiók mélyén őrzi a füzeteket, beszkennelte az oldalakat és közzé tette honlapján a képeket.

 

07.17.

– H.P. Lovecraft a The Picture in the House rövid történetét 1920 december 12-én írta, és először a National Amateur magazin 1919-es júliusi számában jelent meg. – ajánló

– Sokan esnek abban a hibába mikor H.P. Lovecraft műveiről, munkásságáról alkotnak véleményt, hogy szinte kizárólag csak azokat az alkotásokat veszik alapul, amik az elmúlt évtizedek alatt nagyobb ismeretséget szereztek. A The Picture in the House egy egyszerű rémtörténet. Egy zseniális rémtörténet. – szubjektív vélemény

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top