He (1925)

Howard Phillips Lovecraft 1925 augusztus 11-én írta meg a New Yorkban játszódó, 4.310 szóból álló „He” című rövid fikcióját. Nyomtatásban először az 1926-ban a szeptemberi Weird Tales magazinban jelent meg, a 148 oldalas és 25 centbe kerülő magazin főszerkesztője akkor, Farnsworth Wright volt. A borító grafikát E. M. Stevenson, Lovecraft történetéhez a belső illusztrációt pedig G. O. Olinick készítette.  A kiadvány ma igazi ritkaságnak számít, replikákat be lehet szerezni belőle, de egy eredeti példány ára, eléri a 200.000 forintot is.

A történet főszereplője egy névtelen költő, aki New England-ből költözik New York-ba, ahol is az ihletet keresi a városban, azonban hamar kiábrándul a nagyvárosi forgatagból és a hazug költői társadalomból. Csak az éjszakai sétái tartják benne a lelket, mert a nappal csak a szürke betonfalakat, óriás épületeket és a bevándorlók sokaságát látja. Egy éjszaka, hajnali 2 órakor egy idegen szólítja meg az utcán, aki elkalauzolja a városban és rég elfeledett utcákat, házakat mutat meg neki. Végül az idegen elviszi a saját házába is, ahol az ablakon kitekintve, egy fura kézmozdulat és a villámok felvillanó fénye segítségével, a főszereplő betekintést nyer a város, az utca múltjába. Végül egy furcsa „véletlen” által kitudódik az idegenvezető titka, miszerint annak idején ő lakott abban a házban és ő volt az, aki rumot adott az őslakós indiánoknak, akik belehaltak az ivászatba. Végül a történet lezárásában a titokzatos idegen és vele együtt a ház is megsemmisül, a főszereplőre pedig hajnalban talál rá egy járókelő.

Lovecraft augusztus 11-én reggeli 7 órakor kompra szállt, New Jersey-ben vett egy 10 centes jegyzetfüzetet, és a Scott Park-ban megírta a He-t. A történet tényleges helyszíne Greenwich Village, pontosabban egy udvar, ahonnét a főszereplő a Perry Street-re jut. Ezt a helyet már ismerte Lovecraft előző évről, hisz írt is egy cikekt amiben megemlíti, ami megjelent a New York Evening Post hasábjain 1924 augusztus 29-én, „Little Sketches about Town” címmel. Az is valószínűsíthető, hogy Lovecraft tudta, azon a területen valóban őshonos indiánok laktak, akik a területet Sapokanikan (dohányföld) néven említették. Az eredeti kúriát, pedig ami a történetben is szerepel, a Perry, Charles, Bleecker, és West Fourth utcák fogták közre, 1726 és 1744 közt épült, majd lerombolták 1865-ben.

Feltételezhető az is, hogy az ötletet, miszerint New York utcáinak múltját az ablakon kitekintve láthatja meg a főszereplő, Lord Dunsany „The Chronicles of Rodriguez” regényéből kölcsönözte, amiben Rodriguez és társa egy hegyre kapaszkodnak fel, ahol egy varázsló lakik, és házának ablakai a múlt és a jövő háborúiba engednek betekintést.

Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy Lovecraft ismét önmagát írta bele történetébe, a New England-ből elszakadt írót, aki nem találja a helyét a nagyvárosban.  A kezdeti lelkesedés elmúlt, és miután egyedül maradt a „Red Hook szélén” egy első emeleti, egy szobás apartmanban, egyre erősebb lett hazavágyódása. Nem telt el egy év sem a Horror at Red Hook és a He megírása után, 1926 április 17-én visszaköltözött Providence-be.

A He (Ő) magyar nyelven először Galaktika magazin 40. számában jelent meg, 1980-ban Gálvölgyi Judit fordításában, ezt követte a Cthulhu hívása 1992-ben, a Rakéta Regényújság májusi száma 1992-ben, az Eryx falai közt 1995-ben, majd a Howard Phillips Lovecraft összes művei 2. kötete 2003-ban. Mindegyik kiadvány Gálvölgyi Judit fordítását használta.

Tomasics József

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére