The Other Gods (1921)

Howard Phillips Lovecraft 1921. augusztus 14-én, írta meg, 2020 szóból álló rövid történetét a The Other Gods-t. A fikció nyomtatásban először 1933-ban jelent meg a Fantasy Fan Magazin novemberi számában. Egy eredeti magazinnak az ára most 250 dollár körül mozog. A FFM megjelenést követte a Weird Tales 1938-as októberi száma, amiben sajnos illusztráció nem készült a történethetez, de itt megnézheted a magazin szkennelt oldalait. A WT borítóját Margaret Brundage készítette, a tőle megszokott erotikával fűtött stílusban.

A történet főszereplője, az Ulthar-ból származó és nagyravágyó Barzai a Bölcs, meg akarja nézni a Föld isteneit, akik eltávoztak az ismeretlen Kadath-ba, ám időnként visszatérnek honvágyuk miatt, és ilyenkor meglátogatják a Hatheg-Klát felhőhajóikon. Barzai tanítványával, a fiatal pappal Atallal indul el, hogy megnézze az isteneket, amint örömükben táncolnak. Barzai ás Atal felkapaszkodnak a Hatheg-Kla ormaira, azonban az istenek nem akarják, hogy egy nagyravágyó földi bölcs meglesse vigasságukat.

A The Other Gods fontos része Lovecraft Álom-ciklusának, számos kapcsolódási pont van a történetben az Álom-ciklus további történetével (Ulthar, Atal, Nyarlathotep beszéde Randolph Carterhez, illetve az egész történet megemlítődik a Kadath-i utazásban), ráadásul Lovecraft most említi meg először az ismeretlen Kadath-ot és a „Seven Cryptical Books of Hsan”-t is, ami a magyar fordításban Hszan-ként lett írva. A magyar fordításban a Hszan név önkéntelenül is asszociál a Haszan-ra, amire talán mindenki rá is bólint, hisz hasonlóan Abdul Alhazred-hez, az arab mondavilág jut eszünkbe. Azonban ez félrevezető következtetés (lehet), ugyan is Hsan Hét Rejtett Könyvét valószínűleg egy ősi kínai írás ihlette, az “I Ching” ami időszámítás előtt 1000 és 750 közt íródhatott. Ősi jövendöléseket, asztrológiai és kozmológia elméleteket, és filozófiai útmutatásokat tartalmaz. A legjelentősebb fennmaradt írásos hagyatékként tartották számon a Keleti kultúrák megismerésében.

A novella azonban csupán ennyi. Nem több egy tanmesénél a nagyravágyásról és önhittségről.

Egy olyan tanmese amilyeneket Lord Dunsany írt a The Gods of Pegāna könyvében is, mint például a The Revolt of the Home Gods, és ami minden bizonnyal inspirálta Lovecraftot is. A történet rövidsége, de inkább a nagy jelentőséggel nem bíró tartalma miatt, sok információ nem lelhető fel róla, bár azt hiszem ez érthető is, ha elolvasod az írást. Bármennyire is része az Álom-ciklusnak, véleményem szerint nagyon kilóg Lovecraft írói hagyatékából.

A The Other Gods (Más istenek) először magyar nyelven Az álom fala mögött kötetben jelent meg 2000-ben a Lazi kiadótól, Bihari György fordításában, majd ezt követte a Howard Phillips Lovecraft összes művei első kötete 2001-ben, ismét Bihari György fordítását használva.

Tomasics József

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top