TBA 2016/08/15-08/21

Feltöltve: 2016/08/22
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

08.15.

– Elindult a The Lovecraft Providence Statue Project crowdfunding kampánya. Egy életnagyságú szobor felállítására gyűjt pénzt a Lovecraft Arts & Sciences Council, amihez 140.000 dollár a kitűzött cél. Ez sok pénz, ahogy a szervezők is elismerek, de nem olcsó a bronz. Sok pénz, és ha szerintem nem száll be valaki egy nagyobb összeggel, akkor sajnos erős a gyanúm, hogy nem jön össze. És akkor még nem is beszéltünk arról, mit fognak szólni az „aktivisták” mikor kiderül, hogy a mai szemmel erősen rasszista Lovecraft részére készül a talapzat a parkban.

– Ma este 21:00-kor indul a Lovecraft Tales új Crowdfunding kampánya, amiben 17.000 dollár a kitűzött cél, hogy a játék első részét befejezhessék. A 17K nem kevés, de nem is olyan nagy összeg, hogy ne jöhessen össze, főleg így, hogy láthatóan odafigyelnek a marketingre és a kampányra, ugyan is pár évvel ezelőtt már volt egy Kickstarter kampány. Na az csúfos bukás volt.

– Nagyszerű cikket közölt le a New York Times múlt hét szerdán, ami egy komplex összefoglaló anyag, és akár kiindulási pont is lehet annak, aki ellátogat Providence-be. Noel Rubinton, a cikk írója részletesen beszámol a látnivalókról és megemlíti a hétvégi H. P. Lovecraft Filmfestival-t is, aminek fontos magyar vonatkozása van, a fesztiválon fog debütálni a hazai Ixtlan Artwork – From Beyond film. Tervben van a cikk komplett lefordítása, de egyelőre ez még sajnos várat magára, de szerintem bármikor is leszünk kész vele, érdekes anyag lesz.

– Hoppá, egészes friss és három részes – és így összesen 1 órás -, videó bemutató Rahdo Runs Through-tól, Matt Leacock és Chuck D. Yager legújabb társasjátékáról, a Pandemic: Reign of Cthulhu-ról. Linkek a YouTube videó alatt.

 

08.16.

– A Curse of Yig Lovecraft egyik bérmunkája, amit Zealia Brown-Reed Bishop részére készített jegyzetekből és egyik, Clark Ashton Smithnek írt levelében, teljesen magáénak vallja a történetet. A Curse of Yig-ből készített rövidfilmet a Killing Joke Films, ami egy darabig még ingyen elérhető.

– Virgil Finlay, Lovecraft kedvenc illusztrátora volta, szerette minden alkotását, azt vallotta róla, hogy a Weird Tales minden idők legjobb grafikusa volt Finlay. A Monster Brain blog egy egészen elképesztő méretű galériát állított össze Finlay alkotásaiból, amik közt megtalálhatók a Lovecraft novelláihoz készült grafikák is. Korszak és stílusteremtő illusztrációk, jó csemegézést.

– A szingapúri Darren Tan aka Wraithdt elismert művész, alkotásai számtalan könyvből, kártyajátékból, társasjátékból és szerepjátékból is visszaköszönnek. Legtöbben a Star Wars univerzumról és TCG-ről készült festményeivel azonosítják, pedig számos más területen is alkotott kiemelkedőt. Az Osprey Publishing Cthulhu Wars és The Nazi Occult könyveit is ő illusztrálta. – keddi galéria.

 

08.17.

– A Cryo Chamber keretein belül jelent meg a Metatron Omega második albuma a Sanctum. Nagyon erős, dark ambient album, kórussal, rituális elemekkel. Egy igazi kultista album, ami remélem hangulatba hoz téged is ezen a borongós napon, és megihlet, hogy nekiállj egy novelládnak a Black Aether vagy a Micro Aether magazinba. Fhtagn!

– Ismét Guillermo del Toro és az At the Mountains of Madness került szóba a JoBlo cikkében. Az írás nagy része del Toro kiállításáról szól és még pár jövőbeni tervéről, de a közepe felé szóba kerül az ATMOM film is. Paul Koudounaris a Blake House túra vezetője elmondása szerint, Cameron még mindig a project mellet áll, de Tom Cruise-ról nem tud semmit (szerencsére), del Toro pedig a jelenlegi állás szerint meg tudná csinálni a filmet kisebb költségvetésből és úgy, hogy beleférjen a PG-13 kategóriába. Addig húzzák, vonják, tolják, nyújtják ezt a rétest, amíg a katyvaszból még nagyobb katyvasz lesz, vagy egy határozottabb rendező fogj magát és megcsinálja a filmet.

– Végtelen hosszú és részletes cikk jelent meg a Hooded Utilitarian oldalon még 2012-ben, ami bemutatja a H. P. Lovecraft novelláinak képregény adaptációit. Azóta eltelt 4 év és ezért a lista természetesen nem lehet teljes – főleg azért, mert szinte havonta jön ki egy újabb Lovecraft képregény -, de kiindulási alapnak tökéletes, már csak azért is, mert kiemelkedő alkotásokat mutat be a szerző.

A Pete Von Sholly galéria kapcsán, már szóba került a PSPublishing sorozata a Lovecraft Illustrated, aminek három új része érkezik (10,11,12):
– The Mound
– The Haunter of the Dark
– The Case of Charles Dexter Ward
A könyvekben nem csak a Lovecrafti novellák, hanem más írótól származó történetek is vannak (M.R. James, Roberst Bloch), illetve több esszé is, köztük S. T. Joshi írása is.

 

08.18.

Szünnap.

 

08.19.

– A Rise of The Elders játék fejlesztői hónapokig nem adtak hírt magukról, de végül csak megtört a jég és újra jönnek az infók. A legfontosabb, hogy a csapat változtatott a játék perspektíváján, felülnézetes akciófázisra váltottak. Ez jót tett a játék külalakjának is, de ami még fontosabb, így könnyen játszható lesz telefonon és tableten, ami szerintem a fő platformja lesz a játéknak.

– A The Real Ghostbusters rajzfilmsorozat sem hagyta ki a Cthulhu-mítoszt, 1987-ben mutatták be a “The Collect Call of Cathulhu” epizódot. A kanadai Innsmouth Free Press mini-kiadó egy terjedelmes cikkben mutatja be az említett részt, és mond ítéletet is róla. “How hard is it to find a guy as big as Godzilla wearing an octopus hat?”

– Egy újabb „Lovecraft játékok, amikre várunk” lista, ezúttal a Gamepressure.com-tól. Az „alap” játékok természetesen benne, de pár érdekesség is.

– A Stellaris űrstratégiai játék elég jó kritikákat kapott, hamar ki is alakult egy közösség a játék köré. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a játékhoz mod-okat is lehet készíteni, és a nyár közepére el is készült a Star-Spawn of Cthulhu mod. Új fajok, csillagrendszerek, Shoggoth, Necronomicon, Azathoth… és a Color Out of Space, mint fegyver.

– A Call of Cthulhu RPG hetedik kiadása a több éves csúszás ellenére is elsöprő sikerű lett. Eperjesi András aka Epi az elsők közt volt, aki részt megrendelte a csomagot a Kickstarter kampány alatt, és 4 év csúszással meg is kapta a csomagot. Nagyon részletes, gigabemutató Andrástól a játékról, a csomag tartalmáról, fényképekkel és főleg nagyon hasznos tanácsokkal, arról, mit érdemes beszerezni, ha nem akarod a komplett csomagot megrendelni.

 

08.20.

– 1890 ausztus 20-án, Providence-ben az Angell St. 454-ben megszületett Howard Phillips Lovecraft. Alkotói tevékenységének jelentősége felbecsülhetetlen, a kozmicizmus filozófiájának megteremtésével új értékrendet teremtett a weird irodalomban. Rövid életéből ránk maradt írói örökségét, kellő tisztelettel és megbecsüléssel kötelességünk kezelni.Tegyük ezt a mai napon is, emlékezzünk kedvenc írónkra, állítsunk méltó emléket munkásságának. Ennek talán egyetlen helyes módja van,szakítsunk időt arra a mai napon, hogy elolvassuk egyik novelláját. Nem kell a kedvencednek lennie és nem is kell a leghosszabbnak lennie. Fogd a kezedbe az első novellát, amit meglátsz a polcodon, vagy egy gyűjteményedben, és olvasás közben gondolj a történet írójára, aki zsenialitásával örök értéket hagyott ránk.Az én választásom a mai napra, a The Whisperer in Darkness.

– Utolsó nap a Szukits Internetes Áruháznál, ma véget ér a nyári Raktársöprés akciójuk. H. P. Lovecraft és Edgar Allan Poe köteteket 50% kedvezménnyel szerezheted be. Ezek az árak, lenyomják a használt könyvek árait is.
Howard Phillips Lovecraft legjobb művei: 1.495.-
Howard Phillips Lovecraft összes művei 1.: 2.250.-
Howard Phillips Lovecraft összes művei 2.: 2.250.-
Howard Phillips Lovecraft összes művei 3.: 2.250.-
Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései: 1.650.-
Edgar Allan Poe összes elbeszélései 1.: 2.495.-
Edgar Allan Poe összes elbeszélései 2.: 2.495.-

Ma este, helyi idő szerint 21:45-kor fogják bemutatni a H.P. Lovecraft Film Festival and CthulhuConon Providence-ben, a magyar Ixtlan Artworks- From Beyond filmjét, ami a film világpremierje is egyben. A TBA azonban lehetőséget kapott, hogy vetítés előtt megnézze a teljes filmet, és erről Vidra Gyula egy nagyon részletes és hosszú elemző cikket is írt. Világpremier előtti premier a The Black Aetheren.

– Ahogy láthatod The Black Aether nem irt külön megemlékezést H. P. Lovecraft születésnapjáról, nem irtunk összefoglalót munkásságáról, nem irtunk egy újabb életrajzot. Ehelyett inkább elindítjuk következő közösségi projectünket, ami méltó Lovecraft születésnapjához. Készítsük el együtt a Magyar H. P. Lovecraft Enciklopédiát, szerkesszük együtt az adatbázist, írjuk együtt a szócikkeket. Legyen egy olyan, magyar nyelvű, részletes, mindenre kiterjedő, folyamatosan frissitett enciklopédia, ami mindenki számára elérhető, és mindenkinek hiteles forrást tud biztosítani. Munkához, tanuláshoz, szórakozáshoz egyaránt.
Mindenki részvételére számítunk.

 

08.21.

– H. P. Lovecraft 1933. augusztus 21-24 közt írta meg a The Thing on the Doorstep, 10.830 szóból álló kisregényét. Nyomtatásban először Lovecraft halálának évében, 1937-ben jelent meg a Weird Tales magazin januári számában. Ez volt az utolsó olyan Weird Tales, amit Lovecraft kezébe foghatott új írása jelent meg benne. – ajánló

Lovecraft kritikusai, és az irodalomtörténészek szerint a „Dolog a küszöbön” a gyengébb, középszerűbb írásaiból való, szerintük túl egyértelmű, melodramatikus és hiányzik belőle a kozmikus borzalom, annak ellenére, hogy fürdik a Cthulhu mítosz elemeiben. Tény, önmagához képest nem túl eredeti. – Vidra Gyula véleménye

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...