Változások a Black Aether magazin életében

Feltöltve: 2016/08/28
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Mikor hírt adtam arról, hogy a Black Aether harmadik száma elkészült, nem gondoltam volna, hogy egyetlen mondatom ekkora „érdeklődést” fog okozni.

A Black Aether magazin, a következő számától némileg meg fog változni. Ez azt jelenti, hogy sokkal erőteljesebben fog azokra a rémtörténetekre koncentrálni, amik Lovecrafti ihletésűk, kötődésűek és azokra az elvekre épülnek, amiket Lovecraft vallott a rémtörténetek írásáról.

Erről a változásról a részletes információt, szeptemberben a BA#4 felhívásával együtt szándékoztam részletesen kifejteni. Azóta nem győzök válaszolni a privát üzenetekre, kérdésekre, ezért itt és most megtudhatsz minden részletet.

 

H. P. Lovecraft

Mikor úgy döntöttem, hogy sok évnyi nihil után, elindítom először a Facebook csoportot, majd nem sokkal később a The Black Aethert, az motivált, hogy felkavarjam a sokszor emlegetett állóvizet, és valamilyen módon, a saját amatőr eszközeimmel, lehetőségeimmel próbáljam elérni, hogy H. P. Lovecraft és munkássága a helyére kerüljön itthon is. Ezek a célok a mai napig ugyan úgy a meghatározó elemei az összes TBA kezdeményezésnek, de természetesen némileg átalakultak, hisz felkavaródott a víz, elindultak új projectek, megvalósultak olyanok, amik már évek óta csak a megfelelő alkalmat várták. Elindult a folyamat.

Ennek a folyamatnak volt az egyik legnagyobb lépése és – eddigi – eredménye a Black Aether magazin. A Black Aether rohamtempóban teljesítette a tőle elvártakat és felhívta az alkotók figyelmét, nyugodtan ki merem jelenteni, inspirálta őket, ahogy ezt teszi minden egyes számával.

Éppen ebből az okból kifolyólag kell kiemelt figyelmet fordítani a magazinra és tartalmára, hogy megfeleljen elsődleges céljainak. Tovább vigye a Lovecrafti kozmicizmust, kozmikus horrort és alkotásra ösztönözze a hazai magyar amatőr írói közösséget.

Az ösztönzés és inspirálás, ahogy említettem maradéktalanul megvalósult. Viszont úgy érzem, a tartalom némileg elkanyarodott a kitűzött céltól. Mindenképpen ki kell emelnem, hogy nem az írások minőségére vonatkozik ez a „kanyar”. A magazin – saját érzetem szerint – kezdi elengedni H. P. Lovecraft szellemét, ami ha megtörténik, egyet jelent a tökéletese kudarccal. Hidd el, nem volt könnyű ezt a felismerést elfogadnom és meghoznom a döntést.

A Black Aether magazin, szeptembertől kiemelten koncentrál H. P. Lovecraft szellemi örökségére. Előtérbe helyezi azokat az alkotásokat, amik követik az elveket, amiket Lovecraft vallott a rémtörténetekről, és azok írásáról.

Mit jelent ez valójában? A magazin első sorban olyan történeteket vár, amiken érződik Lovecraft hatása, amik kötődnek „világához”, amiken érződik a materializmus és a realizmus. Ez azt jelenti, hogy jobban meg kell ismerni Lovecraft alkotásait, fel kell ismerni azokat a jegyeket, amik által Lovecraft írásai képesek „sötét gondolatokat létrehozni” az olvasóban. Ha valaki igazán jó történetet szeretne írni, magának akarja tudni az említett elveket, annak bele kell ásnia magát Lovecraft írásaiba, esszéibe. Mint köztudott a Természetfeletti rettenet az irodalomban és az Jegyzetek a rémtörténetek írásáról esszéi elérhetőek magyar nyelven, akár online is. Tökéletesen biztos vagyok abban, ha valaki elolvassa csupán ezt a két írást, már körvonalazódik, mi is az, amit a Black Aether el szeretne érni a jövőben. Közelebb visz Lovecrafthez és művészetéhez, segít némileg megérteni gondolatait és legfőképp számos tanáccsal és ötlettel lát el. Megjegyzem, mindenkinek ajánlom a két esszé elolvasását, még akkor is ha, teljesen biztos vagy abban, soha nem fogsz fikciót írni.

Mit NEM jelent ez valójában? Legfőképp ez a változás nem jelenti azt, hogy a magazinban nem fog megjelenni több olyan weird írás, rémtörténet, ami nem kapcsolódik Lovecraft munkásságához. Természetesen továbbra is szerepelni fognak ilyen írások a magazinban – mert azért hülye nem vagyok, hogy ezt eldobjam magamtól és főleg az olvasóktól -, de azonos megítélés esetén valószínűleg az a történet fog megjelenni, amelyik kötődik Lovecraft kozmikus horrorjához.

A cél, az 50-50% fenntartása. Ez véleményem szerint, jelenleg nincs meg.

Ha úgy gondolod, hogy ezzel szándékosan egy bizonyos irányba szeretném „terelni” az írókat és alkotásaikat, akkor azt kell mondjam, tévedsz. Biztos vagyok abban, hogy ez a változás nem korlátozza le senki gondolatait, képességeit. Lovecraft szellemi öröksége nagyon sokrétű és ennek eddig csak egy icipici szeletébe kóstolt bele a hazai alkotói közösség. Végtelen számú lehetőség, gondolat, hangulat, érzés áll rendelkezésre, neki kell állni kihasználni ezeket a lehetőségeket.

 

A hullámok

Több vélemény, recenzió is megjelent a magazinról, nem egy helyen megemlítették, hogy a magazin tartalma hullámzó. Amíg én szerkesztem a magazint, ez a hullámzás meg is fog maradni. Megtehetném azt, hogy kiválogatom azokat a történeteket, amiket én magam is a legjobbaknak tartok – soha ne kérdezd meg melyek ezek, úgy sem fogom elmondani -, és csak ezeknak engedek szabad utat. Ezzel köpném leginkább szemközt magam, a magazint és legfőképp a közösséget.

Ha a Black Aether magazin nem ad utat, nem biztosít lehetőséget azoknak a feltörekvő, nem egy esetben elsőnovellás íróknak, grafikusoknak, akikkel máshol szóba sem állnak, lehetőségük sincs arra, hogy nyomtatásban megjelenjen az írásuk, eljusson az olvasókhoz az alkotásuk, akkor ki fogja ezt a lehetőséget megadni?

Jelen pillanatban – én legalább is így tudom -, nincs erre más lehetőség az országban. Szívből remélem, hogy hamarosan létre fog jönni egy profi kiadvány, vagy egy már létező felvállalja, hogy szélesebb körben megismerteti az olvasókkal H. P. Lovecraft munkásságának hazai követőit és remek alkotásaikat. Ez azonban nem a Black Aether magazin feladata. Nem fogok elutasítani egy írást vagy illusztrációt sem azért, mert érződnek rajta még a kezdeti hibák, a nem teljesen kiforrott koncepció. Természetesen egy bizonyos szintet el kell érni, és kompromisszumképesnek kell lennie az alkotónak ahhoz, hogy a magazinba kerüljön a produktum.

 

A változás jó

Bízom benne, hogy mindenki megérti a változásban rejlő koncepció szerepét és fontosságát. Bízom abban is, hogy az alkotók nem úgy veszik ezt a változást, hogy a lehetőségeik beszűkültek. Ez a változás, nem azt jelenti, hogy az 1920-as évekhez kell visszanyúlni, nem azt jelenti, hogy minden történetnek Arkham kell legyen a központja, nem azt jelenti, hogy minden írásban Cthulhu kell szerepeljen. Ez a változás azt jelenti, hogy H. P. Lovecraft munkásságának állítunk emléket.

Tomasics József

 

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...