TBA 2016/09/05 – 09/11

Feltöltve: 2016/09/12
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

09.05

– Érdekes anyag került ki az internetre nem is olyan rég, a Rhode Island University könyvtárából került elő Eidola Jean Bourgaize 1956-ban készült disszertációja, aminek a Supernatural Folklore of Rhode Island a címe. Az anyag egészen eddig nem volt elérhető, de a Sentinel Hill Press blog megkérte az egyetemet, valamilyen módon had használják fel, a szerzői jogokat betartva. Az egyetem nem sokat vacillált, beszkennelte az egész dokumentumot és mindenki számára elérhetővé tette. A blog első sorban szerepjátékosoknak, kalandmestereknek szánja a dokumentációt, hasznosítani kalandmodulokhoz, de ez a disszertáció tökéletesen megfelel saját felhasználásra is, ha esetleg novellát írsz. A fejezetek:
– The Three Races
– The Devil in New England
– Witches and Fortune Tellers
– Ghosts and Apparitions
– Sea Tales and Traditions
– The Natural and Supernatural
Tömény angol anyag, az oldalon megtalálod a letöltő linket.

– Néha felmerül az oldalon olyan link is, ami arra kényszerít, hogy pénzt költs, és akár lehet ezt céltalan pénzköltésnek is nevezni. Ezért is nem merek több ilyen linket megosztani, főleg iskolakezdés után. Az Infinity-Engine ráadásul szemtelenül jó miniatűröket készít, amik galád módon csábítanak. Böngészd át az egész oldalt és főleg a Facebook oldalukat, nagyon jó kiegészítőket lehet találni. Én szóltam előre, hogy veszélyes.

– S. T. Joshi mérges. Te is az lennél, ha az engedélyed nélkül lefordítanák az egyik könyvedet – amit ráadásul a legjelentősebb alkotásodnak tartasz -, és azt pénzért árulnák a neten. Így járt Joshi H. P. Lovecraft: A Life (1996) könyve, amit bizonyos M. Fazylova lefordított orosz nyelvre és 30 példányban árul a FantLab oldalon. A sci-fi és fantasy irodalomra specializálódott oldalnak 88.000 felhasználója van. Joshi figyelmét John H. Stanley hívta fel a kalózkiadásra, aki a John Hay Library Lovecraft Gyüjteményének kurátora, és már régóta vadászik külföldi, illegális megjelenésekre. Lesz itt hirrig. A nyilvánvaló pofátlanságon túl, felmerül a kérdés: Ki az a ba***m, aki lefordít egy ilyen terjedelmű könyvet – 1280 oldal, valamivel kisebb, mint A5 -, és összesen 30 darabot akar csupán eladni belőle. Külön felhívnám a figyelmedet a gerincen lévő illusztrációra.

– Újabb eredeti H. P. Lovecraft levél került Ebay-es aukcióra, csekély 5.000 dolláros áron. A levelet Lovecraft írta barátjának Wilfred Blanch Talmannek, aki a Kalem Club tagja is volt. A levélen a dátum 1932. március 3., az aláírás pedig Grandpa.

 

09. 06.

– Valljuk be őszintén, van ebben a comic borító sorozatban nem kevés igazság. A borítókat Murray Groat aka Muzski/Muz készítette, akinek neve akkor lett ismert jobban a Lovecraft rajongók közt, mikor elkészítette a Lovecraft novellák borítóit, Tin-Tin képregények formájára.

– Újabb próbát teszek a toborzással. Fordítókat keresünk a 2008-as Frank H. Woodward által rendezett Lovecraft: Fear of the Unknown filmhez. S. T. Joshi, Campbell, Gaiman, Carpenter is megszólal a filmben sok más résztvevővel együtt. Jancsovics László révén van már egy angol feliratunk, táblázat formájában, ehhez keresünk fordítókat. Akinek van egy kis szabadideje, esetleg már részt vett ilyen munkában az ne szemérmeskedjen, jelentkezzen mailban vagy akár Facebookon.

– Újabb hazai, ezért szívünkhöz közell álló zenei anyagról számolhatunk be, bár némelyeteknek már ismerős lehet az anyag. Bérces Ádám egyik zenei projektje a sok közül a Mørk Skog, amivel egy lemezt/dvd-t Lovecraft munkásságának szentelt. A Dreams of Black Mountains DVD-n fél órás videó anyag található, az mp3 és flack formátumban lévő számokon kívül. Hamarosan interjút is készítünk Ádámmal, aki több információt is el fog majd tudni mondani, arról a bizonyos rendezvényről. – Vidra Gyula ajánlója

– A Black Aether #3 rendelése még javában tart, de nincs megállás, már a következő számra is koncentrálni kell. Különösen azért, mert decemberben karácsony miatt, a határidők lerövidülnek. Black Aether #4 magazin kicsivel rövidebb idő alatt fog elkészülni, kérek mindent érintettet, hogy olvassa el figyelmesen.

 

09.07.

– A Lovecraft Arts & Sciences Council szép számmal kínál Lovecraft ereklyéket megvételre, a legfrisebb szerzeményük egy 1902-ben kiadott Leo de Colange féle „Twentieth Century Encyclopedia: a Summary of Universal Knowledge, With Pronunciation of Every Subject Title, for Teachers, Pupils and Families”. A könyv érdekessége, hogy H. P. Lovecraft hagyatékából került elő, saját aláírásával és címével ellátva, az esetleges becsületes megtalálok tájékoztatására. Maga a könyv – szignó nélkül – 9- 25 dollárért beszerezhető Amazonról vagy antikváriumból, a kérdés az, egy Lovecraft rajongónak vajon mennyit érhet meg ez a könyv.

– Egy kis segítség világuralmi tervvel rendelkezőknek. A Sentinel Hill Press blog elindított egy cikksorozatot, amiben tanácsokat adnak, miként hozz létre egy kultuszt, hogyan toborozz kultistákat. Természetesen a cikksorozat elsősorban szerepjátékosoknak, kalandmestereknek szól, de én ismét azt mondom, hasznos segítség lehet, ha egy történetedhez létre akarsz hozni egy szektát. Ha ezt még kiegészíted a Csigás Gábor által ajánlott random kultusz generátorral, biztos a siker és az út a dicsőség felé.

– A megjelenés előtti utolsó teaser jött ki a titokzatos An Eldritch Place rövidfilmhez, amit Julien Jauniaux rendez. Titokzatos, mert sok mindent nem lehet tudni a filmről egy rövid szinopszison kívül. Abdel éjjeliőr munkát vállal, és hamar megismeri a mélygarázsban rejtőzködő Az Ulule kampány hozott 2.360 eurot, a cél 1.600 volt.

– Érdekes felvetés, miszerint H. P. Lovecraft a „The Dreams in the Witch House” Fekete Emberét a sokszor említett Boszorkánykultusz Nyugat-Európában című könyvből formálta, amit Margaret Murray írt. Murray, Cotton Mather 1693-as „Wonders of the Invisible World” könyvére hivatkozik, amiben ugyan csak szerepel egy fekete bőrű, de nem afrikai megjelenésű „alak”, aki egy nagy könyvet tart a kezében. Ennek a kérdésnek én még nem jártam utána, más forrást nem néztem, de eléggé valószínűsíthető a kapcsolat, hogy Lovecraft novellájában Nyarlathotep az említett boszorkánykultuszokból említett alakról kapta külsejét. Margaret Murray könyvének magyar nyelvű fordítása egy ideje már folyamatban van a Berkano Wicca Tradició honlapon, egy rész el is érhető. A tervek szerint ősszel, meg is valósul végre az interjú a fordítóval, ami eddig – miattam – elmaradt.

 

09.08.

– LETÖLTÉS – A nyár utolsó hónapja sem maradt mini novellák nélkül, hét darab rövid történetet olvashatsz az augusztusi Micro Aether-ben. Ez az utolsó Micro Aether, ami a jelen megkötésekkel és szabályokkal jelenik meg. A szeptemberi ebook már jobban koncentrál H. P. Lovecraft szellemi örökségére, ezért a megjelenő történetek, valamilyen módon kapcsolódni fognak az adott hónap kitűzött novelláihoz. Lehet ez előzmény, folytatás, az egyik szereplője, homage… bármi. Jelen ebook olyan történeteket is tartalmaz, amiket eddig nem jelenhetett meg a Micro Aether-ben, mert távolabb ál a kiadvány alap koncepciójától, mint ami még elfogadott volt, de az augusztusi számba ezek is bele fértek, a fent említett szeptemberi koncepcióváltás miatt.

– A The Black Aether hamarosan 1 éves lesz! Egy igazi nagy kaland a Lovecrafti közösség összefogása, a hazai alkotó közösség inspirálása. Azonban a The Black Aether és járulékos projectjei nem csak élményekkel, de sajnos költséggel is járnak. Jelen anyagi helyzetben a további fejlődés – ami alapja és éltető eleme a The Black Aethernek -, korlátokba ütközik. Bármilyen bagatelnek tűnő összegről is van szó, a te anyagi támogatásodra is szüksége van az oldalnak. Egy megosztással is sokat tudsz segíteni!

 

09.09

– A legfontosabb mindig is a hazai vonatkozású hír, ezért kezdjük is a napot a Maze The Angels Walk Silently bejelentésével, miszerint fel lehet iratkozni a demo verzióra. Limitált példányban fognak csak kiosztani kódokat, amivel elérheted majd a demót, sokat ne vacillálj a feliratkozással.Bár első sorban a sajtó képviselőinek szól ez az akció, Bence megsúgta, hogy aki a hazai Lovecraft közösségből iratkozik fel a listára, az biztos, hogy nem marad ki. 😉

– A Fantasy Flight Games új játékáról az Arkham Horror: The Card Game LCG-ről már kikerült több videó is, főleg amik a Gen Con-on készültek, az FFG pár napja közzé tett egy cikket, amiben részletesen bemutatja a kártyajátékot.

– Magyarországra nem szállítanak, de Ausztriáig elhozzák az „életnagyságú” H. P. Lovecraft táblát 50 dollár + postaköltségért. Egyszer még jól jöhet, esetleg egy fesztivál, konferencia… ki tudja. Bár ha ilyesmire van szükséged, akkor inkább szólj nekem, ennyi pénzért elvileg kettőt csinálok neked.

– Mindig is szerettél volna LEGO-t? Nem. Te, EZT a LEGO-t szeretted volna, csak akkor még nem tudtad.

– Idén is lesz Arkham Nights! Magyarországon tavaly indult az országos „rendezvénysorozat”, aminek lényege, hogy adott napon – idén október 22. -, az ország minél több városában gyűljenek össze baráti társaságok, csoportok és játszanak egy-egy Lovecraft ihlette szerepjátékkal, társassal vagy éppen kártyajátékkal. A hazai és nemzetközi játékos közösség ezzel a nappal állít emléket H. P. Lovecraft munkásságának. Központi esemény és részletek a linken. Ha akár ketten vagytok, akik szoktatok játszani, csatlakozzatok a szervezőkhöz, hisz nem kell hatalmas rendezvényekben gondolkodni. Ennek a közösségi megmozdulásnak pont az a lényege, hogy mindenki részt vehet benne, akár szervezőkét, akár játékosként.

 

09.10.

– A Galaktika recenziója a Black Aether #2-ről, a legjobbkor érkezett. Ha vacillálnál a harmadik szám megrendelésével (ne tedd), akkor ez a beszámoló biztos, hogy meg fog győzni.

 

09.11.

– BA #3 RENDELÉS VÉGE, HÉTFŐ 9:00 ÓRA – A Black Aether #3 rendelése nagyon megugrott, többen rendeltek 3-4 darabot is, így hamarosan kifogyunk a keretből, nagyon kevés van már csak, holnap reggel 9:00 óráig lehet még rendelni, utána már csak az októberi utórendelésnél tudsz előrendelni.

– Howard Phillips Lovecraft a The Unnamable című, 2.970 szóból álló novelláját 1923 szeptemberében írta. Először a Weird Tales magazin 1925 júliusi számában jelent meg, aminek a borítóját Andrew Brosnatch készítette, belső illusztrációt nem kapott a történet. Ezután 1943-ban a Beyond the Wall of Sleep kötetben jelent meg az Arkham House kiadó által, majd a Dagon and Other Macabre Tales kötet 1986-ban újra kiadott verziójában, amiben S. T. Joshi javította és korrigálta a szöveget. – novella ajánló

– Az The Unnamable feltehetőleg egy levelezésből, vagy beszélgetésből alakulhatott ki, hogy léteznek-e vajon leírhatatlan, megnevezhetetlen dolgok, a novella kiindulópontját ez adja, hogy a két szereplő egy elhagyatott temetőben erről vitatkozik, de a rövidke sztori ennél sokkal többet tartogat. – Vidra Gyula véleménye

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...