H. P. Lovecraft Film Festival Portland – második rész

Feltöltve: 2016/11/19
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Első rész erre!

Vasárnap

Vasárnap az úr napja, így a reggeli nem maradhatott el mise nélkül, bár ebben az esetben ezt Cody Goodfellow, az Esoteric order of Dagon püspöke celebrálta egy billiárd szalonban. 13:00-kor mutatták be a Lovecraft Under The Gun versenyre benevezett filmeket, amiket 72 óra alatt készítettek el a vállalkozó kedvű csapatok, a kiszabott eszközökkel, és dialógussal, a nézők pedig dönthettek, melyiket találták a legjobbnak. Három kategóriában lehetett nyerni: technikai, művészi, és hogy mennyire kötődik szorosan a megszabott feltételeknek. Az utolsó napon a látogatók továbbra sem csak a kockákat koptathatták, illetve az előző nap filmjeinek ismétléseit nézhették meg, hanem a Stuart Gordon által rendezett The Hound audiodrámát is meghallgathatta, ami a Tales Beyond the Pale sorozaton belül jelent meg. A felvétel lejátszása után a rendezőtől kérdezhetett a publikum. Három órakor egy igen informatív beszélgetés kezdődött, ahol a húszas-harmincas évek átlag amerikai emberek életéről beszélgettek a résztvevők: Kenneth Hite, aki több mint 80 szerepjátéknak volt társírója és dizájnere, Scott Connors irodalmár, kritikus. Továbbá: Adam Scott Glancy, Andrew Leman, Heather Hudson és S. T. Joshi.

Ha valakit nem érdekelt a múlt, és inkább a jelenkor szerzőire koncentrált, az egész nap egy másik teremben felolvasásokat hallhatott, a szerzőktől. A következő kerekasztal beszélgetésben fekete-fehér filmekről beszélgettek, amikben lovecraftiánus elemek fedezhetőek fel. A program résztvevői: Derek M. Koch, régi horror filmek rajongója, a Monster Kid Radio készítője, és Chris McMillan, horror, sci-fi és fantasy fesztiválokról ír beszámolót a blogjában. Továbbá: Sean Branney, Kenneth Hite és Peter Hawlik író.

Egy kosztümös film egyik legfontosabb része, a hiteles ruházat. Hat órától ezzel kapcsolatban volt beszélgetés, ami nem csak a filmeseket, hanem cosplay és a jelmez fanatikusok számára is tanulságos lehetett, milyen öltözék honnan szerezhető be, vagy milyen technikával lehet előállítani. Adam Bolivar és Heather Hudson mellett Michelle “Cthulhu Girl” LaRock vett részt a programban, aki évek óta a saját Cthulhu jelmezével riogatja Portland lakosságát. Utóbbi hölgy részt vett a reggeli mise celebrálásában is.

Hét órakor volt a díjátadó ceremónia, ahol az alábbiak szerint osztották ki Cthulhu szobrokat:

Legjobb film: Dead Tongues

Legjobb rövidfilm: When Sussurus Stirs

Legjobb adaptáció: Hypnos

Legjobb forgatókönyv: Among Us

Közönség kedvenc: The Call of Charlie

Pickman’s Apprentice: Nick Gucker (Nightgaunts over Antartica)

Lovecraft Under The Gun: The Bone Garden – Amemus Team

A ceremónia után egy igazán bizarr előadás vette kezdetét, ahol a Black Sun Occult Engineering and Design vezető techno-mágusa, az ördögi külsejű Diabolus Rex beszélt Tesláról, az okkult technológiákról, és természetesen Lovecraftról. Este nyolc után sem értek még véget a beszélgetések, Andrew Leman és további négy résztvevő arról beszélgettek, hogyan lehet tanítani szerepjátékokkal, társasjátékokkal történelmet, és erre mely játékok a legmegfelelőbbek. Akik ebben részt vettek: Andrew Leman, Cody Goodfellow, Adam Scott Glancy, Wendy N. Wagner és Rhiannon Louve

Fél óra múlva kezdődött az utolsó, és talán az egyik legizgalmasabb kerekasztal beszélgetése ami a “kultista pszichológia” címet viselte. Mi az a kultusz? Miért van rá szükség? Mi a kapcsolat az igazi, és a lovecrafti kultuszok között? A hívők vajon tényleg hisznek a világevő entitásokban? A beszélgetés résztvevői: Cody Goodfellow, Diabolus Rex, Scott Connors, Rhiannon Louve és  a kultíró Jeff Burk, aki több kiadónál is főszerkesztő. A rendezvény záróakkordjaként volt még egy meglepetés vetítés, egy előre nem közölt filmmel, amit csak ezen a fesztiválon vetítettek, ezen kívül vasárnap több premier nem volt.

Standok és kiállítók

Egy ilyen rendezvény legnagyobb áldozata az embernek a pénztárcája, az alábbi standok, és üzletek várták a látogatókat a rendezvény három napján: Az Arkham Bazaar (http://arkhambazaar.com/) továbbra is a biztos pont ha az ember pólót, kulcstartót, bögrét vagy más szuvenírt keres Cthulhu vagy a többi entitás nevében, de ékszerben és mini Nekronomikonokban a Belladonna Beads és a Pamela Offret Designs volt a nyerő. A Catalyst Studios pazar díszkoponyákat és festményeket árult, míg Dave Correia grafikákat és apró szobrocskákat. A Discoveries Books, Movies & Music-nál mint egy jó bolhapiacon, mindent meglehetett találni, régi és új könyveket, képregényeket, zenei CD-ket, sőt, VHS kazettákat is! A H.P. Lovecraft Historical Society-nél idén is megvásárolhatóak voltak saját maguk által gyártott filmjeik, és hangjátékaik. Utóbbiakkal az Ollin Productions is kereskedett, az InsideOutsiderArt-nál pedig bizarr régiségeket lehetett megtalálni. Különleges szobrokat, és furcsa alkotásokkal, maszkokkal  várta az érdeklődőket Jason Soles standja, A Tin Plate Studios steam punk kellékekkel, és horrorisztikus lakásdíszekkel, ruhakiegészítőkkel borzolta a kedélyeket. A szomjas kultisták továbbra sem maradtak bor nélkül, a Lovecraft Winesnak hála.

A csekélyke könyves vonalat a független Dark Regions Press erősítette, akik horrorban, sötét fikcióban és fantasyban nyomják 1985 óta, és több díjat is kaptak már azóta. A Darkside Media LLC is képviseltette magát, ők adják ki a Lovecraft P.I. Című képregény sorozatot, ami Lovecraft sötét világát fűzi össze a Dashiell Hammett krimik stílusával. A Hippocampus Press is árulta Lovecratal kapcsolatos kiadványaikat, a Strange Aeons pedig a magazinjaikat.

Ha valaki a rendezvényre meghívott vendégművészektől szeretett volna személyesen vásárolni, arra is volt lehetőség: Frank Walls, John Donald Carlucci, Mike Dubisch, Nick Gucker, Heather Hudson és Liv Rainey-Smith állt rendelkezésére a vásárlóknak

A bemutatásra került egész estés filmek

The Asphyx

Rendezte: Peter Newbrook, UK, 83 perc, 1972.
Szereplők: Robert Stephens, Robert Powell, Jane Lapotaire

Miközben Sir Hugo Cunningham különleges, új módszereken dolgozik fotográfiák készítéséhez, alkot egy gépezetet amivel felfedez egy láthatatlan lényt, aminek szokatlan kapcsolata van a halállal, és talán kulcs lehet a halhatatlanság eléréséhez. A The Asphyx a From Beyond, és a Thing on the Doorstep című történetek keveréke, ami a gótikus, viktoriánus kórban játszódik.

The Creature Below /The Dark Below/

Rendezte: Stewart Sparke, UK, 83 perc, 2016.
Szereplők: Anna Dawson, Micaela Longden, Daniel S. Thrace.

Olive fiatal tengerbiológus felfedez egy mélytengeri baleset közben egy földöntúli lényt. A kreatúrát titokban hazaviszi, hogy tanulmányozhassa. Rémálmok, és a balesettel kapcsolatos eddig elfelejtett emlékképek kísértik a nőt, hogy egy ősi horror kerüljön felszínre, az óceán mélyéről, ami túlmutat minden képzeletén.

Downhill

Rendezte: Patricio Valladeres, Chile, 82 perc, 2016.
Szereplők: Natalie Burn, Bryce Draper, Ariel Levy, Luke Massy, Ignacia Allamand, Matias Lopez

Okkult thriller, amiben Joe a motoros versenyző és barátnője Stephanie célpontja lesz egy kegyetlen gyilkosnak a hegyekben, aki egy rejtélyes vírus titkát próbálja megőrizni, és erre mindenre képes.

Badass Monster Killer

Rendezte: Darin Wood, US, 96 perc, 2015
Szereplők: Jawara Duncan, Amelia Belle, Stephanie Hyden, Ryan Cicak

Jimmy Chevell, a természetfeletti biztonsági hivatal ügynöke fekete mágiát alkalmazó bandaháborúba csöppen. Az új gang ami színre lép, megakar idézni egy démont, hogy az rabszolga igába taszajthassa az emberiséget.

The Unkindness of Ravens

Rendezte: Lawrie Brewster, UK, 88 perc, 2016
Szereplők: Jamie Scott Gordon, Dougie Clarke, Amanda Gilliland.

Andrew Alburn hajléktalan veterán, poszttraumás stresszben szenved, és fél a hollóktól. A Skót felföldekre megy, hogy legyőzze a félelmét a madaraktól, amik ellepik vízióit, azonban a vadonban, egy sokkal rémálomszerűbb ellenséggel találja magát szemben, és most már nem csak a félelmét kell legyőznie, hogy ép elméjénél megmaradjon.

Dead Tongues

Rendezte: Roberto Drilea, Brianna Dorn, US, 84 perc, 2016
Szereplők: Justin Dresner, Phoebe Fox

Az Arthur Jermyn c. Lovecraft történet feldolgozásában egy nő, miután annak a szerelme titokzatos módon öngyilkos lesz, elkezd nyomozni annak furcsa ikertestvérével, hogy kinyomozzák mi történhetett. A film kickstarter támogatásokból készült.

Howard Lovecraft and The Frozen Kingdom

Rendezte: Sean Patrick O’Reilly, CA, 84 perc, 2016
Szinkronhangok: Ron Perlman, Christopher Plummer, Jane Curti, Doug Bradley

A kis Lovecraft miután meglátogatja az apját az Arkham Elmegyógyintézetben, véletlenül megnyit egy portált a legendás Nekronomikon segítségével, és elutazik egy különös fagyott világba.

From Beyond (Directors Cut)

Rendezte: Stuart Gordon, US, 86 perc, 1986
Szereplők: Jeffrey Combs, barbara Crampton, Ted Sorel

Crawford Tillinghast és Edward Praetorius alkotnak egy gépezetet, ami a tobozmirigyet ingerelve, láthatatlan lényeket tesz láthatóvá. Tillinghast elpusztítja a gépet, miután kiderül a lények is látják az embereket, de egy nyomozóval, és egy orvosnővel újraépítik a gépet, hogy megismételjék az elsőre balul sikerült kísérletet.

Vidra Gyula

Ne hagyd ki ezeket se!

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...