TBA Hírhét 2017/01/16 – 17/01/22

01.16.

– Pompás ötlet hétfő reggelre, remélem még sok követője lesz. 1500 darabos, 58×85 cm-es puzzle, Richard Loung zseniális festményeiből. Az ár még így akciósan sem a leg kedvezőbb, de ezt már megszokhattuk az egyedi termékeknél.

– Tim Sparvero csodaszép, 21 oldalas The Namless City képregénye a DevianArt oldalán. Ehhez többe nem is kell hozzáfűzni.

– 1968 augusztus 29 és szeptember 2 közt rendezték meg a Baycon-t, a 26. World Science Fiction Convention-t. Ez egy eredeti felvétel a H. P. Lovecraft és Pulp Fiction beszélgetésről, amin Fritz Leiber, Robert Bloch, Edmond Hamilton, Emil Petaja, E. Hoffman Price, és Jack Williamson vett részt. Elég jó a felirat is.

– Szép kis csomagot rakott össze a Dark Region Press, Cthulhu Mythos Ebook címmel. aminek az árát most levitték 15 (!!!) dollárra. Igen, ennyi pénzért itthon egy darab ebook-ot kapsz kb., de kettőt nem az tuti. Ebben a csomagban pedig annyi olvasnivaló van- igaz angolul – amivel elleszel nyár elejéig.

 

01.17.

– 2015-ben indult Brett Miller és Marcelo Orsi Blanco közös Kickstarter kampánya az Oath of Dagon, ami a kitűzött 3.500 dollárt túllépve, 4.911 dollárral valósult meg. A gyönyörű art book és a heavy metal album már elérhető azok számára is, akik nem vettek részt a kampányban. A 10 darab tracket meg is tudod hallgatni Miller honlapján, de természetesen meg is vásárolhatod a teljes albumot 11.99 dollárért, illetve 20 dollárért megveheted az art bookot és a zenei albumot együtt. Minőségi darab.

– Amúgy sincs valami rózsás helyzetben a könyvpiac, főleg ha az árakat és a részesedéseket nézed. Érdemes elgondolkodni azon, mi lenne akkor, ha ez a probléma megoldódna, bár természetes, hogy ez se oldana meg mindent. Szomorú a helyzet, mert a piramis legalján a kvázi „kizsákmányolt” szerzők után, mi olvasók vagyunk.

– Molnár András osztotta meg a H.P. Lovecraft – Kerekasztal csoportban M. Grant Kellermeyer galériáját, aki H. P. Lovecraft elődeinek és kortársainak történeteihez készített töménytelen mennyiségű és rendkívül stílusos illusztrációkat. Ezek az illusztrációk az Oldstyle Tales Press könyveihez készültek, amikben szisztematikusan dolgozzák fel a rémtörténetek legjobbjait, kezdve a kísértethistóriákkal.

 

01.18.

– A Call of Cthulhu videojátékról továbbra sem tudni semmit, de a Checkpoint on JOY 94.9 beválogatta a 2017-es listájába, mert szerintük ez az év a horror játékok éve lesz a videojáték piacon. Érdemes átfutni a listát, mert ott van még rajta a Conarium is, illetve van még pár cím, ami érdekes lehet. Közben pedig csendben reménykedjünk tovább, hogy a Cyanide tartja a szavát.

– A NecronomiCon Providence kiküldte a 2017-es évre tervezett projektjeinek összefoglalóját, amiben részletezik az augusztusi rendezvényt, de ami érdekesebb beszámolnak a Lovecraft Providence Statue Projectről is. Márciusban indítják a Kickstarter kampányt, amihez rendeznek egy gálát is. Remélhetőleg ezt a kampányt megfontoltabban fogják kezelni és kellően odafigyelnek arra, hogy mindenkihez eljusson.

– Hatalmas ötlet a Yog-Sothoth portáltól, amit egyszer már megvalósítottak, de most újra elérhető a shopban. 500 darabos „Lovecrafti szótár”, ami egyben hűtő mágnes is, így kedven idézetteiddel díszítheted a hűtődet. Nagyszerű ötlet, egyszerű megvalósítás.

– Az Udda Ting, a finnországi Henrik Möller podcastje weird irodalomról, sci-firől, horrorról. Möller interjút készített S. T. Joshival, amit a soundcloud oldalon te is meghallgathatsz. Az angol nyelvű interjú 2:00-nál kezdődik.

 

01.19.

– Edgar Allan Poe munkásságának, eszmeiségének természetesen napjainkban is nagyon sok követője van, és szinte az is természetes, hogy minden évben átadják a róla elnevezett díjat. A Mystery Writers of America rendezi minden évben a Poe-ról elnevezett The Edgars gálát és szinpóziumot, ahol nem csak irodalmi alkotásokat díjaznak, hanem tévéműsorokat, filmeket, színházi darabokat is. Ha Poe modernkori követőinek alkotásaiból szeretnél csemegézni, akkor mindenképpen az The Edgars honlapján vagy wikipedia oldalán indulj el. A The Edgras-t idén, április 27-én rendezik meg. (Igen, a szobrocskáról nekem is meg van a véleményem)

– Edgar Allan Poe-t, szülei halála után John és Frances Allan vette gondozásba Richmondban, bár soha nem történt hivatalos örökbefogadás. A richmondi The Poe Museum gazdag örökséggel rendelkezik, kéziratok, Poe önéletrajza, sétapálcája, utazóládája, a mellénye, de még a gyerekkori ágya is megtalálható a múzeumban. Poe szerette a macskákat, Catterina nevű macskája a vállán pihent írás közben. Stílusosan a múzeumnak is van két darab fekete macskája, Edgar és Pluto.

– Edgar Allan Poe sajnos tragikusan rövid ideig alkothatott, 1849. október 7-n hunyt el. A 40 év alatt azonban, mondhatni mozgalmas életet élt, jó párszor utazott és költözött. Richmond, Baltimore, Boston, New York, a lista koránt sem teljes, azonban a Poe Movies rövid animációjában végigkövetheted életét.

– A Szukits Kiadónál akciós áron, 50%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a magyar nyelvű Edgar Allan Poe köteteket, de munkáinak túlnyomó többsége elérhető online verzióban is. Ha eddig kimaradt Poe az életedből, akkor éppen itt az ideje, hogy bepótold, mert Poe művészete alapvető a rémtörténetek megértéséhez.

„Az 1830-as években olyféle irodalmi felvirágzás vette kezdetét, mely nem csupán a rémtörténetre, hanem a novellairodalom egészére is hatással volt; közvetlenül pedig kijelölte egy jelentős európai esztétikai iskola irányvonalait és jövőjét. Nekünk, amerikaiaknak jutott a szerencse, hogy magunk közül valónak vallhassuk e felvirágzás elindítóját, akiben jeles és fölöttébb szerencsétlen honfitársunkat, Edgar Allan Poe-t tisztelhetjük.” – H. P. Lovecraft, Galamb Zoltán fordítása

 

01.20.

– Bár még nincs vége a hétnek, a Cyanide studio elvitte a pálmát a Call of Cthulhu videojáték új trailerével, ahol végre a játékba is betekinthetünk egy kicsit. Minden fanyalgásom ellenére – nagyon kevés eddig az információ, vajmi keveset tudni a játékról -, én nagyon bizakodom, mert a trailer hangulata engem megfogott, igen csak tetszetős. A trailert eddig közel 500.000 megtekintésnél jár. A Call of Cthulhu 2017-ben jelenik meg PS4-r, XBO-ra és PC-re. (Bár az első jumscare jelenetnél érkezik is az uninstall.)

– A Nintendo újraregisztrálta a 2002-ben GameCube-ra készült Eternal Darkness: Sanity's Requiem játék védjegyét. Ez a kérelem „letölthető elektronikus szoftverre” vonatkozik, ami valószínűleg a Switch's Virtual Console-hoz kapcsolódik. A játék alkotója Dennis Dyack azt nyilatkozta 2016-ban, hogy a Eternal Darkness szellemi utódja, a Shadow of the Eternals még mindig nincs a fiók mélyére süllyesztve, annak ellenére, hogy a 2013-a Kickstarter kampány elbukott. Az Eternal Darkness: Sanity's Requiem játékról, TaxOwlbear YouTube csatornáján van egy jó kis bemutató.

– Júliusban érkezik a Seiji Kanai általtervezett Love Letter kártyajáték-sorozat H. P. Lovecraft és a Cthulhu-mítosz verziója, a Lovecraft Letter. J A kártyajáték gyors fordulókra épül, alap verzióban 10 perces játékidőt ígérnek 2-6 játékosnak, és a szerencsének (sajnos) sok szerep jut. A kártyalapok nagyon szépek, de azt hiszem, ezzel ki is merült a kapcsolata a mítosszal és HPL-el. Az oldalról letöltheted a szabálykönyvet is.

– Ne felejtsd el, holnap Arkham Horror LCG verseny a Metagame-ben. Ha nem is indulsz a versenyen, a rendezvény nagyon jó alkalom, hogy megismerd a kártyajátékot.

– Tim Burton látványvilága keveredik H. P. Lovecraft és E. Hoffmann Price, „Through the Gates of the Silver Key” történetével a Square Enix Collective játékában. Randolph Carter és Umr at-Tawil ezúttal egy side-scroll, logikai játékban fog összetalálkozni. Megjelenésről egyelőre nincs információ, csupán annyi, hogy a játék iOS-re készül. „Ő az ‘UMR AT-TAWIL, az Leg-Ősibb az, ki ÉLETEN TÚLNANINAK íratik lenni.”

 

01.21.

– King Diamond életművével kapcsolatban túlzás lenne azt állítani, hogy kiemelkedően sok lenne benne a nyilvánvalóan Lovecrafti elem, és első gondolatra csak 1-2 dalát szerettem volna bemutatni, más zenekaréval egyetemben, akik szintén pár szerzeménynek erejére megemlékeztek Lovecraftról. Hogy ez a cikk végül miért is szól csak róla? Több forrásból olvastam hogy KD nagy rajongója Lovecraftnak, így áttanulmányoztam mennyire is lehet igaz., amíg ő nem vall egyértelmű színt. 

– Gondolkodtál már valaha azon, milyen is lenne, ha Howard Phillips Lovecraft a nélkülözés éveiben kozmikus pornóregény írására adta volna a fejét? Na persze nem ám csak úgy passzióból, hanem egy jól fizető underground magazin megkeresésére, szigorúan írói álnév alatt. Nos, ha valami érthetetlen okból kifolyólag igen a válaszod, akkor nem kell tovább törnöd a fejed, ez a te napod!

 

01.22.

– H. P. Lovecraft 95 évvel ezelőtt a mai napon, 1922. január 22-én fejezte be a The Dream-Quest of Unknown Kadath című kisregényét. Csodálatos álomutazás Randolph Carterrel, ami az Álom-ciklus, és HPL munkásságának is kiemelkedő darabja. Ebben a csontrepesztő hidegben, igazán jó elszakadni a valóságtól és együtt utazni Carterrel, javaslom, ma te is tedd ugyan ezt.

– Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy maximálisan elégedett vagyok az első fotópályázattal. A benevezett fotógráfiák mennyisége és minősége is tökéletesen passzolt az elképzelésemhez és bizony te is kedves olvasó, aki szavaztál, te is hozzájárultál a teljes sikerhez. Ez bizony azt jelenti, hogy a jövőben, valószínűleg még idén újabb fotópályázat érkezik. Nem szaporítom tovább feleslegesen a szót, a The Black Aether „Lovecraft szemével” fotópályázatának nyertese az összes szavazatok, szerkesztőségi szavazatok alapján: István Schubert

 

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top