Kvízjáték Extra

A kérdések:

1., H. P. Lovecraft egyik neves kortársa, kinek művészetét nagyra tartotta, egyik bevezetőjében megfogalmazta a rémtörténetek három alapszabályát. Az egyik legfontosabb szabály, hogy kerülni kell az okkultizmust és hasonló áltudományokat, mert tönkreteszik a történetek valósághűségét. Szakítani kell a romantikus, jó szándékú „ellenfelekkel”, kísértetekkel, szellemekkel, ugyan is az igazi érzelem, amit a történetnek ki kell váltani az olvasóból az a félelem. Végül pedig a kísértethistóriának napjainkban, megszokott környezetben kell játszódnia.

Ki állította fel ezt a hármas szabályt?

2., Dunwich városa jelentős szerepet tölt be H. P. Lovecraft művészetében. Köztudott, hogy a város nevét nem ő kreálta megszokott módszerével, a forrás az angliai Dunwich, Suffolk megyében. A kutatások és elemzések azt azonban igen csak elfelejtik megemlíteni, hogy HPL nem csak Algernon Charles Swinburne verséből, vagy Arthur Machen novellájából értesült a településről és kölcsönözte a nevet. HPL ugyan is 1924-ben olvasott egy bizonyos könyvet Nyugat-Európáról, amiben felbukkan a suffolki Dunwich.

Kivel találkozott 1665-ben Abre Grinset a Suffolk megyei Dunwich-ben?

3., Mint köztudott H. P. Lovecraft nem dúskált a pénzben, kiadásait meg kell fontolnia, olyan könyvekre, amiket magukat okkultista üzleteknek hívó könyvesboltokban árultak, egyáltalán nem jutott szerény jövedelméből. Kéznél volt azonban a Britannica enciklopédia kilencedik kiadása, aminek „varázslat” címszava sok segítséget adott amikor „(…) ördögimádók és ******- hívők fészkét helyezem, és leírom a csodákat és a szörnyűségeket, melyek azt követően történnek, hogy a rémséges rítusok tudatlan megőrzői tanult és beavatott vezetőre találnak.”

Ki ez a bizonyos tanult vezető?


Igen kedves barátom, jól látod. ezek a kérdések gonoszak, nehezek, sokkal több kutatást igényelnek, mint az eddigiek, amiknek nagy részére választ találtál a Lovecraft enciklopédiában vagy a Wikipédián. Ez most nem fog segíteni. Esszék, levelezések, utazások, sok olvasás és logikus következtetés fog tudni segíteni.

Erre a kérdéssorra két hét megfejtési időt adok, leadási határidő: február 25. – 18.00 óra

Természetesen, ha addig mindenkitől válasz érkezik, akkor előbb zárul le a forduló. Aki jó választ ad mind a három kérdésre, az jut tovább a következő fordulóra. Aki elhibáz akár egy kérdést is, automatikusan ki fog esni. Ha senki nem tud mind a három kérdésre helyes választ adni, akkor egy kis könnyítés, támpont fog érkezni a kérdésekhez.

A játék a Black Aether magazin első évadáért, és további könyvnyereményekért zajlik, de ennyi keresés, kutatás, kitartó játék után mind a négy résztvevő részére próbálok valamilyen ajándékot kitalálni. Igazán megérdemlitek.

Jó játékot.

Tomasics József

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top