Tartozunk-e felelősséggel egymást iránt, az amatőr írói közösség tagjai

Nem vagyok gyakorlott elmélkedő, a saját gondolataim közt is csapongok, ezért talán nem is helyén való a felelősség szót használnom a címben, mert ha felelősségről, felelősségvállalásról beszélünk, akkor véleményem szerint elvárható, hogy a szó mellé egy olyan jellegű elvi elkötelezettség társuljon, ami nem csupán a külsőségekben nyilvánul meg. És talán azért sem helyénvaló a felelősség szó használata, mert az én gondolataim és elvi hozzáállásom a hazai amatőr írói közösséghez – kiváltképp H. P. Lovecraft követőihez -, talán túl szentimentálisnak és naivnak tűnhet, és az általam nem egyszer említett „hiszek a közösség erejében” kijelentés nem csenghet másként, mint elcsépelt frázis.

Azonban sajnos a történés, amit hamarosan fel is vázolok nagyvonalakban, elgondolkodtatott azon, hogy ez a felelősségvállalás, kiállás, elkötelezettség, kitartás, nevezzük bárminek is, olyan fogalom-e, ami csak az én – néhol saját magam számára is meglepő módón működű – fejemben szerepel-e fontos helyen. Köztudott, hogy a Black Aether novelláinak jogaival a szerzők rendelkeznek, még is, mikor megjelenik egy-egy novella másik portálon vagy online magazinban, rendszerint kikérik a véleményemet, ahogy ezt például Farkas Balázs is tette, mikor a zseniális Galóca majd az Embertest című ugyan csak zseniális, valódi kozmikus rettenetet rejtő novellája megjelent az SFmag-on. Balázs nem is rejtette véka alá, hogy novellája, hol és mikor jelent meg, és nem feledkezett meg a novellákhoz készült illusztrációk alkotóiról, Papp Virágról és Juhász Ernőről sem. Vagy említhetném Cotter Blackstonet is, aki soha nem feledkezik meg arról, hogy honlapján és Facebook oldalán ha lehetősége van rám hírt adjon a Black Aetherről. Vagy éppen Veres Attila, aki Odakint sötétebb című regénye megjelenése okán készült interjúi során, minden alkalommal megemlítette a Black Aethert. Ezek olyan etikus megnyilvánulások, amik véleményem szerint akár el is várhatók a hazai amatőr írói közösség tagjaitól is, de legfőképp azoktól a médiumoktól, amik az olvasóközönséghez eljuttatják a hazai amatőr írók alkotásait.

A napokban érkezett a Black Aetherből ismert szerzőtől a kérdés, miszerint az egyik online irodalmi folyóirat honlapján meg fog jelenni a nagyszerű novellája, ami a BA-ban jelent meg; mi a teendő ilyenkor? Mint mindenki mástól annyit kértem, hogy jelenjen meg az információ, miszerint a novella hol jelent meg először, és lehetőség szerint mutasson egy link a magazin oldalára, ahonnét az egész le is tölthető PDF formátumban. Ezt a kérést ő továbbította a szerkesztők felé. Meg is jelent a novella, azonban legnagyobb megdöbbenésemre és felháborodásomra, se a Facebook oldalon, se a bejegyzésben linkelt oldalon nem jelent meg a Black Aether neve. Csupán egy aloldalon, olyan kis betűkkel kiírva, hogy azt ember nem veszi észre.

Ezen a ponton kanyarodnék vissza eszmefuttatásom elejéhez, mikor is a felelősséget említettem meg.

Vajon nem lenne-e feladata és ebből kiindulva felelőssége egy online irodalmi folyóiratnak, tudomására hozni az olvasóknak, hogy hol jelent meg eredetileg az általuk közölt novella, ezáltal is teret és lehetőséget biztosítva, hogy az olvasók eljussanak az eredeti magazinhoz – vagy éppen más esetben másikhoz -, ami sorozatban egyébként a szerző további novellája is megjelent már. Létezik-e ez a fajta felelősségvállalás, hogy ha lehetőség van rá, megjelöljük a forrást, kiváltképp, ha ezt a szerző kifejezetten kéri, segítve a közösség szereplőit. Hiszen ezáltal nem csak a mű szerzője és a magazin kap segítséget a plusz figyelem által, hanem az írói közösség tagjai is, akik újabb információhoz jutnak, egy újabb megjelenési felülethez, egy újabb lehetőséghez, hogy megmutassák tehetségüket. Vagy akár az olvasók, akik újabb hazai írókkal ismerkedhetnek meg, de mondhatnám a kiadókat is, akikről bármennyire is gondol mást az emberek többsége, szondázzák az amatőr kiadványokat. Csak én gondolom úgy, hogy ez nem csupán etikusság, hanem felelősség kérdése is? Nekünk szerkesztőknek, üzemeltetőknek, fenntartóknak, hírmondóknak feladatunk, felellősségünk azzal foglalkozni, hogy a feltörekvő tehetségek minél több lehetőséghez jussanak, és minél több kapu megnyíljon előttük? Felelősségünk különösebb kérés vagy kérdés nélkül egymást, a hazai közösség tagjait támogatnunk?

Azt hiszem, nem kell mondanom, de a fenti kérdésekre a The Black Aether – és ebbe természetesen beleértem szerkesztőtársaimat is – válasza: igen. Szükség van ilyen jellegű felelősségvállalásra, azért, hogy ne csupán újabb olyan platformok legyenek az amatőrök által, amatőröknek készített online magazinok, ahol az író nem több mint egy szám az oldalelérések közt, ahol az amatőr író úgy érezheti magát, mintha a sokszor kritizált kiadókkal állna tehetetlenűl szemben.

Vajon rosszul gondoljuk mindezt?

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy a The Black Aether megosztja-e, megosztotta-e a folyóirat alkotásait, amire a válasz – egyelőre – a nem, hisz köztudottan a TBA specifikusan H. P. Lovecraft követőire, a rémtörténetekre, a weird novellákra összpontosít. Nem merítünk az irodalmi zsánerek tengeréből, hanem a célra, HPL-re koncentrálunk. Azt mondanom sem kell, hogy bárhol is jelenne meg hazai amatőr író novellája, vagy bármi jellegű alkotása a zsánerben, és ha erről információt a leközléshez pedig lehetőséget kapnánk, nem haboznánk.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ha valaha is nem mellékeltünk megfelelően bármilyen információt hasonló esetben a The Black Aetheren, akkor elnézést kérjek érte, ugyan is ez részünkről csupán tévedés, eseti figyelmetlenség volt, ami természetesen orvosolható. Nem pedig szokás.

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére