Félelmetesen boldog új évet, a TBA 2018-as tervei

Minden évet új tervekkel, új projektekkel indítunk, és bár vannak olyan kezdeményezések, ötletek, amik néha parkolópályára kerülnek, de soha nem adunk fel semmit; a projektek nem szűnnek meg csak éppen téli álmot alszanak. Így van ez a 2018-as évvel is, ismét nem fogjuk hagyni a magyarországi Lovecrafti közösséget pihenni, hiszen folyamatosan kutatjuk, keressük, teszteljük, miként is tudjuk H. P. Lovecraft művészetét továbbvinni, és a hazai szerzők tehetségét megmutatni az olvasóknak. 2018-ban nemzetközi vizekre evezünk.

Világuralom

Az elmúlt több mint két év alatt, amióta a The Black Aether elindult, szerencsém volt több olyan szerzővel, kutatóval, kritikussal felvennem a kapcsolatot és nem egy esetben interjút is készíteni velük a – a TBA tagjai és Molnár András segítségével -, akik aktív szereplői, mondhatni formálói a nemzetközi Lovecrafti színtérnek. Egy dolgot bizton kijelenthetek, bárhová is fordultam, bárkivel is kezdeményeztem beszélgetést, bárki is keresett meg, kivétel nélkül mindenki nagyon lelkes volt, hogy Magyarországon létezik és működik a közösség. Tárt kapukkal vártak mindenhol, biztosítottak arról, hogy segítik munkánkat, és lehetőségeikhez képest közbenjárnak érdekünkben. Még a mai napig nem tudok magamhoz térni abból a döbbenetből, amikor egy egyszerű kérdésre válaszolva S. T. Joshi elküldte két darab könyvét a Magyar H. P. Lovecraft Társaság részére, hogy azt fordítsuk le magyar nyelvre és tegyük elérhetővé mindenki számára. Természetesen voltak olyan interjúk, amik sajnos nem tudtak megvalósulni, pontosabban még mindig várunk a válaszokra, de nyílt elutasítás senki részéről nem érkezett. Ramsey Campbell is csupán annyit kért, hogy egy későbbi időpontban küldjem el kérdéseinket.

Éppen ezért merült fel, ha ennyire szívélyesen fogadnak minket mindenhol, akkor miért is fosztanánk meg a nemzetközi scene tagjait attól, hogy belekóstoljanak a magyarországi szerzők Lovecrafti, weird alkotásaiba.

2018-ban olyan angol nyelvű kiadvány fog megjelenni, első körben ebook formátumban, ami a Black Aether Magazin eddigi hat számából fog tartalmazni novellákat. Ha év közben érkeznek még olyan alkotások, amik arra érdemesek, akkor azok is szerepelni fognak az ebookban.

Nagyot vállalunk? Igen. Volt olyan valaha is, hogy nem nagyban gondolkoztunk, hosszútávra terveztünk? Nem. Nyilvánvalóan ezernyi leküzdendő akadály, megoldandó feladat tornyosul még előttünk, de kérdem én, ha csak kényelmesen bevackoljuk magunkat, nem keresünk újabb kihívásokat, nem használunk ki minden lehetőséget, ami szembejön velünk azért, hogy töretlen lendülettel inspiráljuk és ösztönözzük alkotásra a hazai szerzőket, akkor még is mi értelme van a The Black Aethernek?

Nehéz feladatra vállalkozunk, koránt sem biztos, hogy sikerrel járunk, de ha továbbra is összetartó közösséget alkotunk, továbbra is annyi tömérdek segítséget kapunk, mint eddig is, akkor – még ha el is bukunk – elindítjuk azt a folyamatot, amivel felhívjuk a figyelmet a magyarországi alkotói közösségre, és ha az ajtók nem is nyílnak ki, legalább a csengőt megnyomjuk. És ki is támasztjuk seprűnyéllel.

Horror

Ahogy a TBA író-olvasó találkozón is említettem – amiről készült felvétel és Dajka Gábor nagyon szuperül meg is vágta az anyagot, csupán az én hibámból nem került még fel az oldalra -, jó pár olyan kézirat érkezik hozzánk, amik nem igazán passzolnak a Black Aether koncepciójába, de még is vannak olyan jók, igénylik, hogy megjelenjenek nyomtatásban. Rajtunk ne múljon.

2018-ban olyan Black Aether Horror különszámot tervezünk kiadni, amiben elengedjük a szerzők kezét, nem követi szorosan H. P. Lovecraft és a weird szellemiségét, teret adunk a modern horrornak is.

Hiszem és vallom, hogy a kozmikus rettenet irodalmához nem passzol a mindent beterítő vérfolyam, az indokolatlan erőszak és annak minden járulékos származéka, de ezen a területen is születnek olyan alkotások, amiket vétek lenne a polcon hagyni porosodni. Természetesen a horror nem csupán kiömlő testnedvekből és belsőségekből áll, ugyan csak fontos eleme az alapvető emberi félelem, de annak bemutatása és mechanizmusa eltér a Lovecrafti rémtörténetektől.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok anyagot fogunk kapni, hiszen a horror valóban közkedvelt terület napjainkban, ahogy mondani szokták jól forog a mainstreamben, én őszintén mondom, hogy nem bánnám, ha a novellákban szembejönne velem egy újabb Voorhees, Krueger, Norman Bates, Regan MacNeil vagy ránk kacsintana Pazuzu. Gondolom azt mondanom sem kell, hogy ennek ellenére a legfontosabb a kreativitás, az egyediség, a saját ötlet.

Hamarosan felhívást teszünk közzé, amiben várjuk a további horror novellákat, de azt le kell szögeznem, és ezt senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy a Black Aether Magazin elsődleges célja mindig is H. P. Lovecraft és a weird irodalom lesz, ami alapvetően és megkérdőjelezhetetlenül elsőbbséget élvez. Ezért a Horror különszám csak akkor valósulhat meg, ha a következő Black Aether magazin tartalma már összeállt; addig biztosan nem fog megjelenni különszám.

Közösség

Egyelőre a még szervezés alatt lévő tervek szerint – amiről éppen ezért jelenleg nem tudok többet elárulni -, szó szerint meg fogjuk mozdítani közösségünket, és remélhetőleg egy olyan kezdeményezést indítunk el, ami mindenki számára szimpatikus lesz, sajátjának tudja érezni, kiveszi belőle a részét. Közösségünk több száz főt számlál – nyilvánvalóan pontos adatot nem tudok mondani, hiszen nincs is -, és úgy gondolom elértük azt a kritikus tömeget, amikor már nem tehetjük meg azt, hogy ölbe tett kézzel várjuk, történjen valami.

Azzal, hogy közösséget alkotunk, önkéntelenül is bizonyos fokú felelősséget vállalunk egymás iránt, és éppen itt az ideje, hogy ezt be is bizonyítsuk.

Remélhetőleg hamarosan választ kapok az illetékesektől, és akkor további részletekkel is szolgálhatok, de érthető módon az év végi hajtás, az ünnepek miatt kicsit késik a válasz. Természetesen nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, de ha felelősségteljesen kezeljük a projektet, ha tudunk olyan kezdeményezést indítani, ami megmozdítja a közösséget, akkor az legyen bármilyen kis ötlet is, bebizonyítja, hogy nem tévedtem, amikor azt mondtam, hiszek a közösség erejében.

Minden év végén azt mondom, hogy a következő év még mozgalmasabb lesz, szerencsére ez most is ugyan így van; készüljön mindenki, mert kimozdulunk a komfortzónánkból. Nincs más hátra, mint megköszönjem neked kedves olvasó, hogy a hazai Lovecrafti közösség tagja vagy. Köszönöm, hogy H. P. Lovecraft zseniális alkotásait olvasod rendszeresen, és ezzel tovább viszed szellemiségét. Köszönöm, hogy velünk tartasz jövőre is.

Boldog új évet kívánok.

Tomasics József
főszerkesztő

 

Borítókép: Zackhedelic  – Dark Universe

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top