Robert E. Howard – 112 éve született a kard és varázslat mestere

Robert Ervin Howard amerikai író, Conan, a barbár, Solomon Kane, Bran Mak Morn és Kull király megteremtője, H. P. Lovecraft barátja 112 évvel ezelőtt a mai napon, 1906. január 22-én született Texasban. Miután Lovecraft The Rats in ther Walls novellája megjelent a Weird Tales magazinban 1930-ban, Howard akkor írt levelet a főszerkesztő Farnsworth Wrightnak, aki továbbította azt HPL-nek. Levelezésük egészen Howard haláláig tartott, nagyrészt a civilizáció és a barbárság, illetve a szellemi és fizikai aktivitás érdemeiről.

Lovecraft megrendülve fogadta Howard halálát, az 1936. szeptemberi Fantasy Magazine-ban jelent meg In Memoriam: Robert Ervin Howard (Robert Edvin Howard emlékére) című írása, melyben emlékezik meg barátjáról:

„Mindenekfelett egy olyan egyszerűbb, ősi világ szerelmese volt, ahol a barbár és hódító népek bátorsága, testi ereje még fontosabb szerepet töltött be, mint a ravaszság vagy a cselvetés, amelyben kitartó, félelmet nem ismerő harcosok csatáztak, ontották vérüket, és nem kértek kegyelmet az ellenséges Természettől. Minden elbeszélése ezt a filozófiát tükrözi, s ebből olyan életerőt merít, mely megkülönbözteti legtöbb kortársától. Nála meggyőzőbben senki nem tudott erőszakról, véres küzdelemről írni, csatajelenetei pedig látni engednek egy olyan ösztönös érzéket a taktika művészete iránt, amely háborús időkben nagy tettek véghezvitelére alkalmas, becses tulajdonság lett volna. Valódi tehetsége viszont jóval többrétű volt, mint azt olvasói sejthették volna, ez pedig kétségkívül lehetővé tette volna számára, ha élnie adatik, hogy a komoly irodalom terén is maradandót alkosson szeretett délnyugat-vidéke valamely népi eposzával.”

Howard rémtörténeteinek egy részét Lovecraft művei ihlették, mint például a The Black Stone-t (A Fekete Kő), Worms of the Earth-t (A Föld férgei) vagy a The Fire of Asshurbanipal-t (Asshurbanipal tüze), számos történetében szerepelnek a Lovecrafti világ elemei, ahogy Lovecraftnál is feltűnt a kimmériai birodalomból származó Krom-Ja (Crom-Ya). HPL-hez hasonlóan Howard is megalkotta saját grimoárját (Nameless Cults von Juntz), amihez August Derleth társította a német Unaussprechlichen Kulten von Juntz nevet.

„Nehéz pontosan megmutatni, mi is az, amitől Howard elbeszélései olyan magasan kiemelkednek a hasonló művek tömegéből; igazi titka az, hogy ő maga ott van mindegyikben, az állítólag haszonszerzés okán írottakban, meg a többiben is. Nagyobb volt ő maga, mint bármilyen haszonszerzésre irányuló módszer, amelyet magáévá tett, még akkor is, mikor úgy látszott, engedményeket tett a Mammon-vezette szerkesztőknek vagy populáris kritikusoknak. Szellemi ereje és őszintesége áttörte ezt a felszínt, és rányomta a bélyegét mindenre, amit írt.”

Robert E. Howard mániás-depresszióban szenvedett, tragikusan rövid élete során többször is gondolt az öngyilkosságra, halála előtt édesanyjának egészsége megromlott, amit az anyjához erősen kötődő író nem tudott feldolgozni és 1936. június 11-én öngyilkosságot követett el. Anyja egy nap múlva követte fiát.

„Howard közel 180 cm magas volt. a született harcos erős testalkatával. Haja és bőre sötét színű volt, melyből csak kék kelta szemei világítottak ki; élete vége felé súlya általában a 100 kg körül mozgott. Mivel mindig is a kemény, fizikai erőt igénylő életmód híve volt, könnyen saját leghíresebb hőse jutott róla az ember eszébe: a félelmet nem ismerő harcos, kalandor, trónok ledöntője – Conan, a kimmériai. Harmincéves korában bekövetkezett halála valódi tragédia, olyan csapás, amelyet a fantasy-irodalom nem fog egyhamar kiheverni.”

Scroll to top
The Black Aether