Budapesti H. P. Lovecraft konferencia jöhet?

Tavaly november 18-án került sor az első The Black Aether Író-olvasó Találkozóra, ami egy nagyon jó hangulatú, érdekes és mindenképpen értékes találkozó volt, hiszen végre személyesen is megismerhettük egymást, találkozhattak a szerzők és az olvasók. A szombati nap két beszélgetés is lezajlott – amiről készült két felvétel is, és amiket ígérem, most már tényleg hamarosan meg fogok osztani -, illetve a beszélgetések után bőven az éjszakába nyúlóan folytattuk a kötetlen diskurzust és poharazgatást; bár erről inkább már nem készítettünk felvételt. Talán jobb is ez így.

Végtelen elégedettséggel töltött el a tény, hogy közel 40-en jöttünk össze, mondhatni meg is töltöttük a Kultúrpincét, és számomra már akkor sem volt kérdés, hogy ezt folytatni kell, minden évben össze kell jönnünk egy délutánra. Az azonban még kérdéses volt egy darabig, hogy ezt milyen formában folytassuk.

Sokáig gondolkoztam a megvalósítás mikéntjén, körbejártam és átgondoltam a dolgot, aminek a végeredménye az lett, hogy úgy döntöttem belevágunk abba, amiről már mindenki olyan régóta beszél, amiről nagyon sok helyről azt hallottam, hogy kell, és végre itt lenne már az ideje;

elkezdünk szervezni egy H. P. Lovecraft konferenciát Budapesten.

Egyelőre még túlságosan erősen hangzik, vagy akár azt is lehet mondani, hogy túlzó egyből konferenciának hívni a rendezvényt, de egy darabig maradjunk ennél a megnevezésnél. A konferenciával mindenképpen arra szeretnék utalni, hogy egy olyan szakmai nap szervezésébe fogunk bele, ami keretén belül előadásokat, szakmai vitafórumokat szervezünk H. P. Lovecraft munkássága, élete és a vele kapcsolatos további témák köré.

A konferencia alapkoncepciója még kidolgozás alatt van, szeretnénk mindenképpen értékes és hasznos információkat átadni azoknak is, akik még csak ismerkednek Lovecraft művészetével, de természetesen első sorban a friss, új, eddig akár tévesen kezelt ismeretanyag feltárása, átadása a cél. Semmiképpen nem szeretnénk olyan, már régről ismert – bár helytálló – frázisokat ismételgetni, amik jó ideje mindenki számára elérhetőek.

Figyelembe véve a The Black Aether által kialakított kapcsolati rendszert és arra alapozva, elviekben olyan rendezvényt tudnánk elindítani már most, amire nem is lenne elég egy nap, hiszen nagyon sokan kérdezték, kérdeztétek már eddig is, mikor lesz végre ilyenre lehetőség. Azonban az, hogy mi meghívunk valakit, akivel kapcsolatban állunk, akinek bízunk szakmai hozzáértésében még koránt sem jelent garanciát semmire sem, hiszen amíg visszajelzéseket és válaszokat nem kapunk, addig csupán tervezési fázisban lebeg ez a rendezvény.

Az is teljesen egyértelmű, hogy mindenki számára biztosítunk lehetőséget – ahogy eddig is -, és számítunk arra, hogy a közösség tagjai közt lesz olyan, aki egy önálló előadással, vagy előre megszervezett beszélgetés résztvevőjeként hozzájárul a rendezvényhez.

Már most is várjuk azok jelentkezését, akik éreznek magukban annyi kedvet, erőt, energiát és felkészültséget a témában, hogy egy önálló előadást megtartsanak.

Nem célunk totálisan lekorlátozni előre a témaköröket, de első sorban érthető okok miatt, H. P. Lovecraft munkásságára, életére, művészetére koncentrálunk; nyilvánvalóan ezeket egyéb témakörökkel kombinálva akár végtelenszámú kombinációt is létre lehet hozni. Természetesen minden segítséget megadunk, amire lehetőségünk van. Ha csupán egy nagyon érdekes előadás ötlete merült fel benned, de nem tudod hogyan és merre indulj el, segítünk a megvalósításban, segítünk összeállítani az anyagot. Ha szükséged lenne egy Lovecraft szempontjából releváns kortárs szerzővel, vagy akár kutatóval felvenni a kapcsolatot, küldünk hivatalos megkeresést. Ha olyan projekten dolgozol, ami kapcsolódik HPL-hez és ezt szeretnéd bemutatni, biztosítunk lehetőséget. Szeretnénk támogatókat is bevonni a rendezvény megvalósításába, és természetesen, ha lehetőségünk adódik rá, akkor nem zárkózunk el a külföldi vendég(ek), előadó(k) meghívásától sem.

Remélhetőleg időben kapcsoltunk, és ha már most elkezdjük az aktív szervezést és előkészítést, akkor lesz bőven időnk és nem kell kapkodnunk ősszel, ugyan is a konferencia időpontját szeptember – november környékére szeretnénk belőni. Addig bőségesen lesz idő felkészülni és főleg lesz időnk felmérni azt valóban jól gondoljuk-e, hogy van igény egy olyan szakmai alapokra épülő H. P. Lovecraft munkássága köré épülő rendezvényre itthon, ami érdekes információkkal tud szolgálni az új és a már régi motoros Lovecraft rajongók számára is.

Igazából nem érdemes ezen tovább rágódni, jelentkezni kell és bele kell vágni.

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére