Micro Aether 2018. június – Utazás

Feltöltve: 2018/06/10
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

Az inspirációt és az alkotásra való ösztönzést, a The Black Aether az egyik elsődleges feladatának tekinti. Természetesen ez mindig is egyedi ízlés kérdése volt és mindig is az fog maradni, azonban abban biztos vagyok, hogy az inspirációból és ösztönzésből sosem elég. A legnagyszerűbb, hogy elég a legkisebb lökés is, hogy ismét, vagy akár először érezd azt, ki kell írnod magadból, amit már régóta meg szerettél volna tenni, csak nem volt kedved vagy esetleg elég bátorságod hozzá. A The Black Aether most újra megadja ezt a kis lökést.

Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni.

Miért van szükség egy havi rendszerességgel induló mikro-pályázatra, amiben kifejezetten rövid, maximum 1000 szó terjedelmű alkotásokat várunk? Azért, mert van jó pár olyan írás, ami nem jelenhet meg a nyomtatott magazinban, mert túl rövid volt, vagy pedig tartalmilag nem felel meg az elvárásoknak. Azért mert teret kell biztosítani a szárnyukat még éppen csak próbálgató amatőr íróknak. Azért, mert nagyon sok író van, aki kifejezetten ilyen rövid történeteket ír, amik technikai okokból ritkán jelennek meg magazinokban.

Azért, mert H. P. Lovecraftból és weird történetekből sosem elég! Azért, mert kell az inspiráció, kellenek a friss gondolatok.

Őszintén remélem, de talán kijelenthetem, biztos vagyok benne, hogy a Micro Aether újraindításával felpezsdül a hazai H. P. Lovecraft közösség, és lesznek olyan szárnyaikat bontogató új, vagy akár az alkotói válság bíborvörös karmaiból kitörő szerzők, akik megmérettetik magukat sorozatunkban.

Micro Aether 2018. június – Utazás

Talán kissé hosszúra nyúlt a bevezető, azonban szükségesnek éreztem bemutatni, hogy miért is indult el 2016-ban a Micro Aether és miért indul újra 2018-ban. Természetesen a Micro Aether tartalma kötött, hiszen a cél ismét H. P. Lovecraft és a weird irodalom népszerűsítése. Ezért léteznek korlátok, de ezek sokkal lazábbak, mint a Black Aether esetében. Minden hónapban témát fogunk választani, amihez az írásoknak kapcsolódniuk kell. Ha van ötleted, küld el nekünk.

Mivel éppen Lovecraft első New York-i látogatásáról írt beszámolóját olvasgatom, a júniusi téma az utazás lesz. A feladat a következő:

Írj egy olyan maximum 1000 szavas novellát, ami egy utazásról szól, a kiindulási pont és a végcél szabadon választható. Elindulhatsz egy kisvároblól a nagyvárosba és vica versa, vagy a börtönből a vesztőhelyre, a termőföldekről a tanyára, de akár lehet ez egy álomutazás az univerzum határait keresve a mélyűr sötétjébe hatolva. A megkötés annyi, hogy a történetet a XVII. századba kell helyezned és a történet végére be kell építened egy érdekes fordulatot, csattanót, de nem használhatod azt, hogy a főszereplő hirtelen felébredt. Utalhatsz rá, kiderülhet a novellából, de külön nem térhetsz ki rá.

A témából adódóan kifejezetten fontos a hangulatépítés, a megfelelő atmoszféra megteremtése, H. P. Lovecraft tájleírása, a környezet bemutatása minden esetben fontos szerepet játszott műveiben. Elég csak a Picture in the House (A kép a házban) című novellájára gondolni, aminek első négy bekezdése megalapozza a hangulatot; mire a főszereplő a házhoz ér, menthetetlenül borzongással tölti el az olvasót környék. Ez a négy bekezdés, összesen 561 szóból áll, Kornya Zsolt nagyszerű fordításában. Neked az utazás mellett be kell mutatnod a környezetet, és egy olyan hangulatot kell teremtened, ami képes bekúszni az olvasó gondolatai közé, hogy elhintse a félelem magvait.

A feladat csak elsőre tűnik nagyon egyszerűnek; javaslom, hogy merülj el (újra) Lovecraft művészetében és onnét meríts ihletet. A kivitelezésre egy hónapod van, tehát nem kell kapkodnod, van időd olvasni még az írás előtt.

A leadási határidő: 2018. július 8. éjfél.

Mindenkinek jó munkát és különösen jó szórakozást kívánok.

Tomasics József


Figyelmesen olvasd el az alábbi pályázati feltételeket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amik betartása nélkül, nem tudjuk elfogadni a pályaművet.

  • A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod a történeteddel kapcsolatban, hogy a Micro Aether is egyfajta tiszteletadás Lovecraft munkássága előtt. Szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az ebook.
  • Nem lesz probléma abból, ha a történeted humoros hangvételű, de a Micro Aether természetesen nem vicclap lesz, ezért ne paródiát vagy viccet küldj, „Móricka és Józsika” történetei nem ebbe az anyagba valók, de egy visszafogott szatíra mindenképpen felfrissíti az ebookot.
  • Csak olyan történet kerülhet a kiadványba, ami előtte még nem volt publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában.
  • Beérkező anyagok hossza maximum 1000 szó lehet; ezt a határt szigorúan betartjuk. Természetesen rövidebb lehet a novella. Ha túlságosan is feltűnő, hogy a szövegből kimaradtak szavak, névelők stb. a spórolás miatt, nem fogadjuk el az anyagot.
  • Olyan történetet küldj, ami teljes egész, lezárt, sorozatra nincs lehetőség, mivel minden alkalommal változni fog az adott hónap témája. Ha visszatérő karaktert akarsz használni az megoldható, de azt soha ne felejtsd, hogy a szereplők személyisége, jellemfejlődése szinte minden esetben másodlagos.
  • A „szia ezt írtam” levelekkel nem tudunk mit kezdeni, elvárható módon kommunikálj. Egy kérésünk van: tegeződjünk!
  • Az anyagot Word vagy Open Office formátumban küldjed, mindenféle formázás, csilli-villi betűtípusok és színek nélkül. Kizárólag Times New Roman betűtípust használhatsz, 11 vagy 12 méretben. Ne legyen aláhúzott, vagy bold szövegrész, mert törlésre kerül a kiemelés, kizárólag dőltbetűt használhatsz. Azok az anyagok, amik nem felelnek meg ezeknek a minimális feltételeknek, automatikusan töröljük.
  • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat, nem fogadjuk el.
  • Jelentős szerkesztésre nincs lehetőségünk, ezért mielőtt elküldöd az anyagot, minimum háromszor olvasd el.
  • Egy szerző maximum három írást küldhet be az adott hónap pályázatára, és akár mind a három bekerülhet az ebookba.
  • Azonnali kizárásra kerül a rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal bíró alkotás.
  • Véres jelenetekkel csak módjával. Tartózkodj attól, hogy erős és gusztustalannak tűnő szavakkal írod le a látnivalókat, az olvasó első sorban borzongani akar, nem rosszul lenni. A szex természetesen megengedett, de csak akkor, ha nem öncélúan, feleslegesen van a történetben. Ezt figyelembe véve nyugodtan küldhetsz korhatáros anyagokat!
  • A fanfiction abszolút elfogadott és megengedett!
  • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan meg fog jelenni bármelyik kiadványunkban is.
  • A sorozat nyertes novellái, megjelennek a Micro Aether ebookban.
  • A Micro Aether megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
  • A The Black Aether fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenik meg az ebook, vagy összevonja több pályázat anyagait.
  • A gyűjtemény ingyenes és szabadon terjeszthető, de bizonyos Creative Commons licenceket használunk, mert az ingyenességtől függetlenül, nem biztos, hogy bárki is szeretné viszontlátni a történetét egy nagyobb műbe beépítve. A CC-BY-NC-ND-4.0 (Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd!) licenc lett bevezetve.
  • Ne küldj részünkre semmilyen személyes adatot; se telefonszámot, se címet, csak a szerző nevére lesz szükségünk.
  • Az alkotásokat kizárólag emailben fogadjuk el, küldj üzenetet az info@theblackaether.com címre. A tárgymezőben szerepelni kell a Micro Aether-nek, az adott hónapnak és a szerző nevének. Pl.: Micro Aether 2018/06 Minta Márton.
  • A leadási határidő: 2018. július 8. éjfél.

Ne hagyd ki ezeket se!

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...