Utószó a pályázathoz

Tegnap éjszaka lezárult a The Black Aether, a Borzongás és a CineGore közös novellapályázata, melyben a jövő tavaszra tervezett Black Aether Magazin horror különszámához kerestünk novellákat. Célunk első sorban az volt a pályázattal, hogy felkavarjuk az állóvizet a hazai horror irodalomban, inspiráljuk, ösztönözzük, lehetőséghez juttassuk az amatőr szerzőket is. A beérkezett pályaművek számát tekintve ez a célkitűzésünk maximálisan teljesült.

Összesen 105 darab szerző jelentkezett a pályázatra.

A pályázók közt vannak első műves szerzők, szárnyaikat próbálgató amatőrök, de érkezett novella olyan szerzőtől is, akinek a neve ismerősen és igencsak jól cseng a hazai irodalmi színtéren. A 105 nevezésből 2 darabot rögtön el kellett utasítanunk, ugyanis továbbra sem áll szándékunkban vitatkozni azon, hogy miért van szükség szinopszisra, vagy mi az elvárható minimális kommunikáció, ha valaki irodalmi pályázatra jelentkezik. Valamit valamiért. Mivel alig pár órája zárult le a pályázat, ráadásul az utolsó 23 e-mail az éjszaka érkezett, és bár mindenkinek jeleztük, hogy levele megérkezett, a tartalmi és formai megkötéseket még nem tudtuk minden esetben ellenőrizni. Éppen ezért előfordulhat, hogy további nevezések is kiesnek, azonban azt kell mondjam, ez mindenképpen kiemelkedően jó arány.

A 103 (eddig) érvényes pályázatból a nemek aránya a férfiak irányába tolódott el, 26 nő és 77 férfi; legalábbis a nevek alapján. Mivel több szerző is küldött kettő vagy három novellát – háromnál többet nem fogadtunk el -, ezért a novellák száma közel 130 darab lett. Nem gondoltuk volna, hogy egy amatőr magazin, amatőr pályázatára ilyen sok anyag fog érkezni – úgy néz ki nem volt foganatja a fikázásnak -, nehéz lenne szavakba foglalni mekkora elégedettséggel tölt el ez a szám.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tavasszal megjelenő kiadvány terjedelmét igazítani tudjuk a tartalomhoz, tehát nincs meghatározva hány darab novella kerülhet a különszámba. Magazin formátummal tervezünk, de ha könyv lesz belőle, azt sem fogjuk bánni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy válogatás nélkül fogjuk megtölteni a kiadványt, ha valami éteri beavatkozás miatt nem lesz elég anyag ahhoz, hogy megtöltsünk egy magazint, akkor nem fog megjelenni a különszám. Első sorban értelemszerűen azokat a novellákat fogjuk beválogatni a kiadványba, amik bármiféle utólagos szerkesztés nélkül megállják a helyüket, de lehetőséget fogunk biztosítani azoknak a szerzőknek is, akiknek a novellája még szerkesztést igényel.

Hosszú munka áll még előttünk, természetesen mindenkit értesíteni fogunk a döntésünkről, megpróbáljuk tartani az októberi határidőt, azonban nagyon könnyen előfordulhat, hogy ez el fog húzódni novemberig is. Előre is elnézést kérünk, ha esetleg ez megtörténne.

Mindenkinek köszönjük, aki jelentkezett pályázatunkra, őszintén reméljük, hogy egy újabb sorozatot indíthattunk el és olyan antológia tud megjelenni jövőre, ami megalapozza egy újabb pályázat elindítását.

Tomasics József

Ez is érdekelni fog!

A novellapályázat eredményének kihirdetése novembe... Nem, ez még nem a TBA & Borzongás & CineGore pályázat eredményének kihirdetése. Azonban már nem kell túl sokat várni és hamarosan mindenki ért...
Lovecraft szemével – Fotópályázat A The Black Aether nyereményjáték-sorozatának első fordulójában megmutathatod kreatív lát&a...
Pickman öröksége – Grafikai pályázat „… egy igazi művész ismeri a borzadály valódi anatómiáját és a félelem fiziológiáját – a pontos vonalakat és arányokat, melyek kapcsolatban állnak a r...
mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére