Múlt és jövő 2018-2019

Az év vége mindig az éves összefoglalók időszaka – a fogadalmakkal még ráérünk -, és miután elkészült a Magyar H. P. Lovecraft Társaság összefoglalója, azt hiszem időszerű lesz, hogy beszámoljak a The Black Aether 2018-as évéről, és felvázoljam a 2019-es terveket. A ’18-as összefoglaló sajnos túlságosan is rövid lesz, hiszen idén a TBA és a lovecrafti rémirodalom némileg háttérbe szorult a stafétabot átadása és a „Borzongásos” novellapályázat miatt. Mind a két projekt sokkal több időt vett el annál, mint amivel én előre kalkuláltam és ebből adódóan a TBA kissé háttérbe szorult idén. Egyetlen olyan projektünk volt még az év elején, amit teljes egészében meg tudtunk úgy valósítani, ahogyan azt terveztük, ez pedig az MHPLT egyesülettel közösen szervezett országos véradás volt. Ezúton szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek, aki részt vett a véradásban, csatlakozott hozzánk és felületet biztosított ahhoz, hogy a felhívás minél több potenciális donorhoz eljusson.

Idén több figyelmet kapott az egyesület, a tavalyi indulás után rendezni kellett sorainkat, menedzselni a projekteket, és úgy gondolom, büszkén mondhatom, hogy teljes sikert értünk el. Jóval több időt és energiát vett igénybe, mint gondoltuk volna, azonban minden egyes perce megérte, cseppet sem bánom, hogy ez a TBA rovásra ment, hiszen az egyesület most már stabil lábakon áll. Ha úgy tetszik, a TBA 2018-a éve az egyesületre lett „áldozva”. Nagyszerű emberekből álló csapat jött létre, alapító és az alapítás után csatlakozó tagokból, mindenki erőn felül teljesített 2018-ban, egyértelművé vált, hogy képesek vagyunk az összefogásra és az egyesületnek van létjogosultsága, szerepe a hazai közösség életében. 2019-ben az Országos H. P. Lovecraft Találkozó megszervezésére és a nemzetközi kapcsolatok megszilárdítására fogunk koncentrálni elsődlegesen.

Csatlakozz te is a Magyar H. P. Lovecraft Társasághoz, amit megtehetsz akár online is. Segítsd az egyesület munkáját, támogasd a hazai közösséget. Még nagyon sok közös munka vár ránk.

Ahogy többször is említettem, mertünk nagyot gondolni és elindítottuk a The Black Aether és a Borzongás Horrormagazin közös novellapályázatát, amihez csatlakozott a CineGore horrorportál is.  A pályázat eredményéről részletesen beszámoltam az összefoglalóban… Itt pedig meg kell állnom egy kis kitérőre. Az összefoglaló megjelenése után némileg felpörögtek az események, és a F.I.O.K. – Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör Facebook csoportban, többen nemtetszésüknek adtak hangot, miszerint az összefoglaló arrogáns hangvétele és általános jellegű tartalma sértő illetve haszontalan, nem a szerzők érdekeit szolgálja. Nos, utólag magamnak is be kellett vallanom, hogy valóban nem volt minden érzelem nélküli az összefoglaló hangvétele, azonban még ha erősre is sikeredett, ma sem változtatnék rajta semmit. Nem is fogok. Sajnos azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki annak ellenére, hogy az összefoglalóban szerepel az „akinek nem inge ne vegye magára” mégis úgy érzi, hogy az összefoglaló az ő novellájáról szólt, és személyét érte támadás, vagy éppen úgy gondolja – mivel a pályázatban nem vett részt -, hogy a TBA-nál csupán egy ilyen összefoglalóból áll egy pályázat értékelése. Hiába is próbálom minden alkalommal, amikor lehetőség adódik rá elmondani, hogy minden egyes pályázatunknál hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szerzők részletes visszajelzést kapjanak, ha igénylik, mégis az az általános vélekedés, hogy a szerzők magukra vannak hagyva, kapnak egy elutasítást és mehetnek, ahová akarnak. Ez nem így van.

„A beérkezett pályaművek nagy száma miatt, jelen pillanatban nem áll módunkban részletes visszajelzést küldeni, erre akkor van lehetőségünk, ha körülbelül egy hónap múlva levélben ezt jelzed felénk.”

A fenti mondat minden válaszlevélben szerepelt, minden pályázó értesült róla, hogy ha szükségét érzi, állok rendelkezésére, és megírom a részletes elemzést. Lehetne egy kis tippelős játék, hogy vajon a 88-ból hány szerzőt érdekelt, vajon miért nem került be a novellája a döntősök közé, mik azok a hibák, hiányosságok, amik miatt elutasítást kapott, mire kellene figyelnie, mit kellene javítania, ha a novelláját másik pályázatra is szeretné benevezni, vagy ami az optimális eset lenne, másikat írna, de igazságtalan lenne ez a játék, mert nem találná el senki.

Közel másfél hónappal azután, hogy a leveleket kiküldtem, összesen 11 szerző jelentkezett és kért részletes véleményt a novellájáról, összesen 11 embert érdekelt, hogy vajon mit ronthatott el, összesen 11 ember gondolta úgy, hogy esetleg tanulni szeretne a saját hibájából.

Ők természetesen részletes választ kaptak, általában 2-3 napon belül, a 11. levél szombat reggelre érkezett meg, ez a válasz még hátra van. Sajnos nem tudom végtelenségig húzni a pályázatot, minden jó szándékom ellenére véges idővel és energiával rendelkezem. Természetesen továbbra is fogok válaszolni a levelekre, de a többi projekttől elcsent idő véges – egészen konkrétan elfogyott -, nem tudok tovább prioritást biztosítani a pályaművek részletes elemzésére. Nem rejthetem véka alá, hogy csalódást okozott ez az érdektelenség, csalódást okozott, hogy többség nem élt a biztosított lehetőséggel, de leginkább az okozott csalódást, hogy engem jobban érdekel(t) a pályaművek sorsa, mint a szerzőket.

2019 – négy darab tervezett kiadvány

A következő évben sok munka vár ránk, hiszen új projekteket, pályázatokat indítunk, illetve a 2018-as elmaradásainkat is pótolnunk kell. Folytatom is a Borzongásos pályázattal, ahogy az összefoglalóban is szerepelt a kiadvány megjelenése jelenleg még nem biztosított, csak abban az esetben tud megvalósulni, ha a 11 szerkesztés alatt lévő, vagy még szerkesztésre váró novella közül legalább 7 szerző képes lesz úgy átdolgozni a novellákat, hogy azok megfeleljenek az elvárásoknak és a nyertes novellákkal együtt biztos alapot képezzenek a megjelenéséhez. A szerkesztési folyamat már elindult, 6 szerző elvileg már neki is állt az átdolgozásnak, a további 5 pedig, január első hetében kapja meg a részletes szerkesztői levelet. Talán feltűnt, hogy az összefoglalóban 5+12 novella szerepel, most azonban csak 5+11-ről beszélek. Nos ennek az oka egészen egyszerű, a 12 kiértesített szerző közül, egyvalaki a mai napig nem reagált arra, hogy a novellája beválogatásra került azon pályaművek közé, amikről úgy gondoltuk szerkesztéssel részét képezhetik a tervezett kiadványnak. Kár.

Ígérem, most már nem hozom szóba többet horror novellapályázatot, visszatérünk a TBA eredeti koncepciójához, a lovecrafti rémirodalomhoz, a kozmikus rettenethez, a weird irodalomhoz. A fentiek miatt sajnos a 2018-ra tervezett, soron következő hetedik Black Aether nem tudott elkészülni, sajnos rosszul menedzseltem a saját időmet, ezért a kiadvány – ami ezúttal már ISBN számmal rendelkező antológia lesz -, 2019 tavaszára csúszik át. Kárpótolandó a szerzőket és az olvasókat, a megjelenést egy TBA író-olvasó találkozóval egybekötött könyvbemutatóval fogjuk összekötni. Az antológia tartalma jelen pillanatban 13 novellából – ebből kettő round-robin – és 2 darab versből áll, de ez előre láthatóan még bővülni fog két olyan szerző önálló novellájával, amire érdemes lesz várni. Januártól egészen a megjelenésig be fogjuk mutatni a szerzőket a TBA-n egy-egy rövid interjúban, illetve minden novellához tartozni fog egy beleolvasó is.

A The Black Aether lovecrafti pályázata folyamatos. Továbbra is várunk olyan alkotásokat, amik illeszkednek H. P. Lovecraft munkásságához, de ahogy eddig is, a kiadványokban helyet kapnak azon a weird alkotások is, amik nem kötődnek szorosan HPL-hez, de ezek külön elbírálás alá esnek.

Az állandó pályázatunkon kívül természetesen újat is indítunk 2019-ben, előre láthatóan január első heteiben ki is kerül a honlapra a felhívás. Ezúttal olyan műveket fogunk várni, amik erőteljesen a Cthulhu-mítoszra, annak elemire, szereplőire, kozmikus entitásaira koncentrálnak, tehát nagyobb lesz a mozgástér, kicsit lazítunk a szabályokon, el fog férni a novellákban pár darab már nagyon jól ismert, azonban mégis annyira szeretett mítoszos klisé is. Ehhez a pályázathoz Szőllősi-Kovács Péter Álmatlanság és Sötét szárnyakon a halál című novellái adták az ötletet. Egyeztetni fogunk még Péterrel – bár ő még ezt nem is tudja – és ha lehetőség lesz rá, akkor az Álmatlanság meg fog jelenni a honlapon, egy amolyan iránymutató novellaként.

A negyedik projektünk egy nagyon izgalmas és a TBA életében új szisztéma szerint összeálló kiadvány lesz, ugyanis a tervezett jövő évi negyedik kiadványunkhoz nem pályázatot írunk ki, hanem szerzőket fogunk felkérni egy-egy novella megírására. Az antológia egy alapötletre fog épülni, a felkért szerzőknek ehhez az alaphoz „kell” majd alkalmazkodniuk, de nyilvánvalóan szabadkezet kapnak a téma feldolgozásához. Őszintén reméljük, hogy érdekes lesz a témakör, és a szerzők nem fogják visszautasítani a felkérést. Minden esetre az már bizakodásra ad okot, hogy Sütő Fanni szerkesztőtársamtól elhangzott egy tőle szokatlan „k*rvára tetszik az ötlet” kirohanás – bocsi Fanni 🙂 -, illetve az is nagyon jó előjel, hogy az általam nagyra becsült szerző, Fekete I. Alfonz is hasonló módon reagált az alapötletre, és válaszlevelében biztosított arról, hogy segíteni fog, részt fog venni az előkészítő folyamatokban. Ezt a projektet, mi hárman fogjuk előkészíteni. Még egy „kis” felderítő, kutatómunka vár ránk, de jövő év tavaszáig elviekben eldől, hogy megvalósulhat-e a projekt, a szerzők elfogadták-e felkérésünket.

2019-re a fenti négy darab antológia megjelenését tervezzük, természetesen ahogy olvasható volt, vannak olyan elemei a projekteknek, amik rajtunk kívül állnak, bár minden esetben megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy biztosítsuk a megjelenéseket. Végül pedig egy kis önvallomással tartozom, ami a The Black Aether honlap ismét változó külalakját érinti. Sajnos van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy honlapok esetében szinte kivétel nélkül minden alkalommal, amikor elkészül és elindul a honlap, már az első nap után az egészet újraformáznám és más külalakot rendelnék hozzá, még akkor is, ha a visszajelzések egyértelműen pozitívak. Ennek a TBA rendszeresen áldozatául esik. Ezúttal egy letisztult, minimalista design lesz a befutó, ami a jobb olvashatóságot és a telefonon, illetve tableten való használatot fogja előnyben részesíteni. Több olyan rovat is indult, amiknek bejegyzései relatív hosszabbak a megszokottnál, szeretnénk arra koncentrálni, hogy hosszabb, olvasmányosabb bejegyzések jelenjenek meg a honlapon, ezt pedig nagyban segíteni fogja az új design. Közel sincs kész, legszívesebben el is rejteném, azonban ennek az összefoglalónak meg kellett jelennie.

A The Black Aether továbbra is megőrzi azokat az elvi célkitűzéseket, amik mentén elindult. Ezekből nem engedünk, elsődleges célunk továbbra is H. P. Lovecraft művészetének megőrzése, megismertetése a közösséggel, illetve a közösség inspirálása, alkotásra ösztönzése. Nonprofitként indultunk, jelenleg is azok vagyunk, és továbbra is azok fogunk maradni, ezt mindenkinek el kell fogadnia. A The Black Aether és kiadványai nem csupán személytelen ugródeszkák, melyek letudásával újabb egyéni érdekeket lehet kiszolgálni. Mi a közösségért dolgozunk.

Kitérőket tettünk idén, rögös útra tévedtünk, de azt megígérhetjük, hogy a 2019-es év a kozmikus rettenet eszenciájáról, H. P. Lovecraft művészetéről fog szólni.

Tomasics József

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére