Micro Aether 2019. január – A Necronomicon és más grimoárok

Feltöltve: 2019/01/06
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

A Micro Aether rendelkezik azzal az önálló tulajdonságával, hogy időnként fellángol, majd eltűnik, hogy mindig felfrissülve térjen vissza. Az új évvel ismét elérkezett a felfrissülés időszaka. Ismétlem önmagam, ám úgy gondolom elégszer nem lehet, a Micro Aether továbbra is egyfajta tiszteletadás lesz H. P. Lovecraft munkássága előtt, ezért ismét egy olyan téma lesz a januári első feladat, ami kötődik HPL egyes műveihez. Továbbra is a rémirodalom, a weird fikció a TBA éltető eszenciája, ezért nem sci-fit, nem fantasyt, nem krimit, nem YA-t, nem romantikus lányregényt várunk tőled; legalább érződnie kell a novellán, hogy kötődni próbál a rémtörténetekhez, a weird irodalomhoz. Mivel a Micro Aether egy alkotói játék, ez nem egy olyan szabály, amit véresen komolyan veszünk, de soha nem szabad elfelejtened, hogy a szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az e-book is.

Ahogy az év végi összefoglalóban is említettem, idén lesz egy olyan pályázatunk, amiben olyan műveket fogunk várni, amik erőteljesen a Cthulhu-mítoszra, annak elemeire, szereplőire, kozmikus entitásaira koncentrálnak, tehát nagyobb lesz a mozgástér, kicsit lazítunk a szabályokon, el fog férni a novellákban pár darab már nagyon jól ismert, azonban mégis annyira szeretett mítoszos klisé is. Ehhez a pályázathoz kapcsoljuk most hozzá a Micro Aethert és egyfajta előkészítő gyakorlás lesz, minden MA feladat a Cthulhu-mítoszt, annak elemeit fogja érinteni, elősegítve a ráhangolódást a pályázatra.

A Necronomicon és más grimoárok

Kezdjük is a mítosz egyik leginkább kedvelt – bizonyos helyeken, leginkább vitatott – elemével a Necronomiconnal, amihez hozzácsatoljuk azokat a grimoárokat, amik még megjelentek Lovecraft és barátai műveiben. A TBA-n elérhető A Necronomicon és más grimoárok című anyag, amit a The H. P. Lovecraft Archive cikke alapján, amit Pánczél Titanilla fordított magyar nyelvre. Mindenek előtt ezt az anyagot olvasd el, ha esetleg eddig nem ismerted volna, ugyanis a januári Micro Aetherhez szükséged lesz rá.

Írj egy olyan, maximum 1000 szavas novellát, amiben a Cthluhu-mítosz általad választott grimoárja szerepel, azonban ez a grimoár nem lehet a Necronomicon. Továbbá a novelládban aktívan szerepelnie a kell az említett cikk végén szereplő művek listájáról legalább egynek.

Ez a feladat most nagyobb mozgásteret nyújt, hiszen a történetre nincs megkötés, a célja egyértelműen az, hogy elszakadjunk a Necronomicontól – na persze nem örökre. Javaslom, hogy a cikken kívül böngészd át az internet legsötétebb bugyrait is, keress és találj, inspirálódj egyéb olyan forrásokból is, amik esetleg már foglalkoztak az adott könyvvel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy komplett ötletet vegyél kölcsön, de mindenképpen érdemes inspirálódni más forrásokból is.

A leadási határidő: 2019. február 3. éjfél.

A megszokottól eltérően, hamarosan érkezni fog egy újabb Micro Aether is, mindenképpen szeretnénk a mítoszt előtérbe hozni és több olyan feladatot kitalálni, ami elősegíti azt, hogy elszakadj a megszokott elemektől és jobbam megismerd a Cthulhu-mítoszt. A kivitelezésre egy hónapod van, tehát nem kell kapkodnod, van időd olvasni még az írás előtt.

Tomasics József


Figyelmesen olvasd el az alábbi pályázati feltételeket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amik betartása nélkül, nem tudjuk elfogadni a pályaművet.

  • A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod a történeteddel kapcsolatban, hogy a Micro Aether is egyfajta tiszteletadás Lovecraft munkássága előtt. Szokatlan és hátborzongató írásokra koncentrál az ebook.
  • Nem lesz probléma abból, ha a történeted humoros hangvételű, de a Micro Aether természetesen nem vicclap lesz, ezért ne paródiát vagy viccet küldj, „Móricka és Józsika” történetei nem ebbe az anyagba valók, de egy visszafogott szatíra mindenképpen felfrissíti az ebookot.
  • Csak olyan történet kerülhet a kiadványba, ami előtte még nem volt publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában.
  • Beérkező anyagok hossza maximum 1000 szó lehet; ezt a határt szigorúan betartjuk. Természetesen rövidebb lehet a novella. Ha túlságosan is feltűnő, hogy a szövegből kimaradtak szavak, névelők stb. a spórolás miatt, nem fogadjuk el az anyagot.
  • Olyan történetet küldj, ami teljes egész, lezárt, sorozatra nincs lehetőség, mivel minden alkalommal változni fog az adott hónap témája. Ha visszatérő karaktert akarsz használni az megoldható, de azt soha ne felejtsd, hogy a szereplők személyisége, jellemfejlődése szinte minden esetben másodlagos.
  • A „szia ezt írtam” levelekkel nem tudunk mit kezdeni, elvárható módon kommunikálj. Egy kérésünk van: tegeződjünk!
  • Az anyagot Word vagy Open Office formátumban küldjed, mindenféle formázás, csilli-villi betűtípusok és színek nélkül. Kizárólag Times New Roman betűtípust használhatsz, 11 vagy 12 méretben. Ne legyen aláhúzott, vagy bold szövegrész, mert törlésre kerül a kiemelés, kizárólag dőltbetűt használhatsz. Azok az anyagok, amik nem felelnek meg ezeknek a minimális feltételeknek, automatikusan töröljük.
  • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat, nem fogadjuk el.
  • Jelentős szerkesztésre nincs lehetőségünk, ezért mielőtt elküldöd az anyagot, minimum háromszor olvasd el.
  • Egy szerző maximum három írást küldhet be az adott hónap pályázatára, és akár mind a három bekerülhet az ebookba.
  • Azonnali kizárásra kerül a rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal bíró alkotás.
  • Véres jelenetekkel csak módjával. Tartózkodj attól, hogy erős és gusztustalannak tűnő szavakkal írod le a látnivalókat, az olvasó első sorban borzongani akar, nem rosszul lenni. A szex természetesen megengedett, de csak akkor, ha nem öncélúan, feleslegesen van a történetben. Ezt figyelembe véve nyugodtan küldhetsz korhatáros anyagokat!
  • A fanfiction abszolút elfogadott és megengedett!
  • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan meg fog jelenni bármelyik kiadványunkban is.
  • A sorozat nyertes novellái, megjelennek a Micro Aether e-bookban.
  • A Micro Aether megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
  • A The Black Aether fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenik meg az ebook, vagy összevonja több pályázat anyagait.
  • A gyűjtemény ingyenes és szabadon terjeszthető, de bizonyos Creative Commons licenceket használunk, mert az ingyenességtől függetlenül, nem biztos, hogy bárki is szeretné viszontlátni a történetét egy nagyobb műbe beépítve. A CC-BY-NC-ND-4.0 (Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd!) licenc lett bevezetve.
  • Ne küldj részünkre semmilyen személyes adatot; se telefonszámot, se címet, csak a szerző nevére lesz szükségünk.
  • Az alkotásokat kizárólag emailben fogadjuk el, küldj üzenetet az info@theblackaether.com címre. A tárgymezőben szerepelni kell a Micro Aether-nek, az adott hónapnak és a szerző nevének. Pl.: Micro Aether 2019/01 Minta Márton.
  • A leadási határidő: 2019. február 3. éjfél.

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Patonai Anikó Ágnes: Én, Keziah

Wilhelm   Én azt mondom, a bíró urak végezzék csak a dolgukat, derítsék ki, valóban elkövette-e az asszonyom azokat a szörnyűséges rémtetteket, amelyekkel vádolják! Alávetem magam a vizsgálatnak egész házam népével, hisz ismernek mind, jól tudják, hogy tisztességes ember vagyok. Esküszöm az Úr szent nevére, hogy az igazat mondom.  Az erdőben. Úgy négy évvel ezelőtt. Vadászni voltam. A suta,...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Bojtor Iván: A fennsík

Már késő délután van, de még mindig forrón tűz a nap. A traktorok vájta poros földúton tartok a dombok irányába, fel arra az ezerszer is elátkozott Geleméri-fennsíkra. A kutyát ma nem hoztam magammal. A jó öreg Abdult bezártam a pince egyik sötét, ablaktalan zugába, hogy a szomszédok ne hallják a szerencsétlen jószág kétségbeesett nyüszítését – mert ma éjszaka nyüszíteni fog, az biztos. Ha...

Pólya Zoltán: A rézálarcos hölgy meséje

Velence utcáit azon az estén ellepték az arcukat maszkok mögé rejtő férfiak és nők, akik táncolni, énekelni és szórakozni, az életet ünnepelni vágytak az ősi város kulisszái között. Mégis dermedt csend lett úrrá az utcákon, amikor a rézálarcot viselő, vörös hajú nő megjelent közöttük. Csupán egyetlen pillanatra érintette meg a karneválozókat a szenvedély és a halál dohos, fullasztó illata, majd...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...