TBA Könyvek… Hogy mi?

Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni. Hiszek a közösség erejében, hiszem, hogy az egyhelyben topogás megöli az elmét, és minden egyes tétlenséggel töltött nappal egy újabb szeget verünk a kreatív gondolkodás koporsójába. Még ha olykor egyedül is vagyok vele, hiszem, hogy közös feladatunk támogatni, ösztönözni a hazai weird közösséget mind olvasói, mind szerzői részről.

Időszerűvé vált, hogy több mint három év után lecseréljem a TBA logóját, azon csodálkozom, hogy ezt ennyi ideig kibírtam. Az eredeti logó puritán egyszerűsége és annak jelentéstartalma talán nem volt értelmezhető, bár megalkotásakor számomra egyértelmű volt a tartalom. A fekete kör jelképezte magát az univerzum végtelen sötétjét, magát a fekete étert, aminek peremén vagyunk mi, akárcsak a Yuggoth. Na persze van itt némi képzavar, a fekete éter peremén van a fekete éter… Ennyi kreatív szabadság talán belefért. Az új logó komplexebb jelentéstartalommal bír, ezt hagyom még egy kicsit érlelődni, nem célom minden egyes elemét megmagyarázni, azonban a TBA Könyvek kiegészítés esetében ez elkerülhetetlen. Természetesen minden projektnél nagyban gondolkozok, és mindig van egy kitűzött cél, azonban a fokozatosság elvét minden alkalommal próbálom betartani, legyen elég idő arra, hogy az ötletek kiforrják magukat.

A TBA Könyvek nem egy új (magánk)kiadó, sokkal inkább kell ezt egy sorozatként értelmezni. Egy olyan sorozatként, ami azon kiadványokat gyűjti össze, amik elsősorban a The Black Aether műhelyében készülnek.

A májusban érkező Black Aether antológia, az őszi Black Aether Cthulhu-mítosz különszám, vagy az év végére tervezett folk-horror különszám. (Hoppá, ez egy spoiler volt.) Születőben vannak további kiadványok is, mint például a májusi kötetben debütáló egyik szerző önálló novelláskötete, vagy éppen a TBA egyik szerkesztőjének novella és versgyűjteménye. Az előbbi nyomtatásban, az utóbbi ebook formájában fog megjelenni. Elképzelhető, sőt szinte bizonyos, hogy idővel egyéb, külsős kiadványok is csatlakoznak majd a TBA Könyvekhez.

Két önálló köteten is dolgozunk, és itt van az a szerencsétlen kutya elásva. Mivel közösségünket tavaly óta a Magyar H. P. Lovecraft Társaság látja el a napi friss hírekkel Facebook oldalán, és az egyesület honlapján találhatók meg a közösséget érintő folyamatban lévő projektek, a TBA-nak van ideje csak a szerzőkkel foglalkozni. Ez pedig azt jelenti, hogy el tudunk indítani olyan projekteket is, amire eddig nem volt lehetőségünk. Több olyan szerző(nk) is van, akinek nem egy vagy esetleg két lovecrafti, weird novellája van, hanem akár egy önálló kiadványt is meg tudna tölteni, vagy éppen jól halad a regényével; számukra fogunk lehetőséget biztosítani az önálló megjelenéshez. Természetesen ez nem csak azok számára lehetőség, akik már megjelentek a BA-ban, ez ismét egy nyílt projekt, tehát bárki jelentkezhet, de ami a legfontosabb, hogy akkor is jelentkezhetsz, ha még csak most tervezel komolyabban foglalkozni a lovecrafti rémirodalommal.

Ez egy belépőszint lesz, egy lehetőség amatőr szerzők számára önálló megjelenéshez.

Tisztában vagyunk a TBA korlátaival, nincs lehetőségünk nagy összegeket befektetni, a tiéddel pedig mi nem játszunk – ez az egész nem is a pénzről szól -, tehát ez nem az a nagykiadós megjelenési lehetőség lesz, ami valahol minden szerző álma. Minden bizonnyal nem a nálunk megjelenő kötetedet fogod jövőre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálni, nem lesz egy hét alatt 5000 követője a Facebook oldaladnak, de segítünk az eligazodásban, az elindulásban. Ugyanakkor, ha kell, mi adjuk az első pofont, de ez a pofon koránt sem fog annyira fájni, mintha mindent egy lapra feltéve, felkészületlenül próbálnád a kocsit, lakást kockára téve önállóan kiadni a könyvedet. Természetesen ha egy olyan anyaggal jelentkezel nálunk, ami túl jó ahhoz, hogy a TBA Könyvek sorozatban jelenjen meg, nem fogjuk lenyelni, bezsebelni a te sikereidet, kérdés nélkül fogunk átirányítani olyan kiadóhoz, ami biztosítani tudja a számodra optimális feltételeket.

Szeretnénk a jövőben még koncentráltabban támogatni a hazai amatőr weird szerzőket, és hiszünk abban, hogy egy ilyen lehetőség még inkább ösztönözni fogja a magyarországi tehetségeket.

Tomasics József

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Az oldal tetejére