Farkas Balázs: Rejtett polc – Új rovat indul a TBA-n

Amikor csak alkalmunk adódik rá, minden lehetőséget megragadunk, hogy elmondjuk, a The Black Aether nyílt projekt, bárki csatlakozhat hozzánk új cikksorozattal, rovattal, vagy akár egy nagyobb volumenű projekttel is, amennyiben kapcsolódik a weird irodalomhoz. A fejlődés alapja a nyílt gondolkodásmód, csak úgy tudunk haladni a kijelölt úton, ha teret engedünk új projekteknek.

Június 11-én útjára indul Farkas Balázs Rejtett polc című új rovata a The Black Aetheren.

Balázs a hazai weird színtér egyik – ha mondhatjuk így – legrégebbi tagja, nagyszerű író, több novelláját is olvashattátok kiadványainkban, többek közt az SFmag.hu cikkírója, és a Fantasztikus Kéziratok Éjszakája zsűritagja.

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai színtér egy újabb, bizton állíthatom, hogy hiánypótló cikksorozattal gazdagodik, melynek a TBA adhat otthont. Felesleges lenne tovább fecsérelnem a szót, az alábbiakban Balázs előszavát olvashatjátok.

 

Üdvözlet a peremvidékről!

Beszéljünk azokról a könyvekről, amelyeket nálunk csak elvétve emlegetnek. A kívülállók, a rejtőzködők, a különösek, a más utakat járók irodalmáról.

Ezzel a céllal elindítom a Rejtett polc nevű, heti rendszerességgel frissülő rovatot: ebben a cikksorozatban szeretném bemutatni azokat a remekműveket, amelyek sötét és furcsa helyekre hívják olvasóikat, kiemelt figyelmet fordítva a hazánkban kevésbé ismert, vagy magyarra eleve le sem fordított kötetekre.

A könyvek, amelyekről szó lesz, nyugtalanítóak, hátborzongatóak, néha a valóság kietlenségének pontos bemutatásával kavarják fel az olvasót, vagy csak annyira idegennek hatnak a mindenfajta (akár spekulatív) irodalmi konvenciókhoz szokott befogadó számára, hogy kiemelt figyelmet érdemelnek itt.

Gótikus regény, abszurdizmus, sci-fi, kozmikus horror, slipstream, weird fiction, okkult, elfeledett ponyva – lesz itt minden, amit a fősodorbeli szépirodalmi kánonok és a könnyen eladható könyvekre specializálódott horrorkiadók sem tudtak igazán hova tenni, illetve a befutott klasszikusokat, modern sikereket is talán sikerül friss szemmel láttatni.

A rovat célja, hogy a hazai horror-, weird-, illetve bármilyen ezekkel határos underground irodalmi közösségek számára inspirációt és informatív szemlét biztosítson teljesen új vagy a múlt ködéből elősejlő klasszikus szerzőkről, a nemzetközi horrorpiacot éppen (újra) izgalomban tartó művekről, és talán a hazai kiadókat is ösztönözze ezek itthoni megjelenésére.

Kövessétek a rovatot minden csütörtökön a The Black Aether oldalán!

Farkas Balázs

 

 

Tomasics József
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether