Farkas Balázs: Rejtett polc – Új rovat indul a TBA-n

Amikor csak alkalmunk adódik rá, minden lehetőséget megragadunk, hogy elmondjuk, a The Black Aether nyílt projekt, bárki csatlakozhat hozzánk új cikksorozattal, rovattal, vagy akár egy nagyobb volumenű projekttel is, amennyiben kapcsolódik a weird irodalomhoz. A fejlődés alapja a nyílt gondolkodásmód, csak úgy tudunk haladni a kijelölt úton, ha teret engedünk új projekteknek.

Június 11-én útjára indul Farkas Balázs Rejtett polc című új rovata a The Black Aetheren.

Balázs a hazai weird színtér egyik – ha mondhatjuk így – legrégebbi tagja, nagyszerű író, több novelláját is olvashattátok kiadványainkban, többek közt az SFmag.hu cikkírója, és a Fantasztikus Kéziratok Éjszakája zsűritagja.

Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai színtér egy újabb, bizton állíthatom, hogy hiánypótló cikksorozattal gazdagodik, melynek a TBA adhat otthont. Felesleges lenne tovább fecsérelnem a szót, az alábbiakban Balázs előszavát olvashatjátok.

 

Üdvözlet a peremvidékről!

Beszéljünk azokról a könyvekről, amelyeket nálunk csak elvétve emlegetnek. A kívülállók, a rejtőzködők, a különösek, a más utakat járók irodalmáról.

Ezzel a céllal elindítom a Rejtett polc nevű, heti rendszerességgel frissülő rovatot: ebben a cikksorozatban szeretném bemutatni azokat a remekműveket, amelyek sötét és furcsa helyekre hívják olvasóikat, kiemelt figyelmet fordítva a hazánkban kevésbé ismert, vagy magyarra eleve le sem fordított kötetekre.

A könyvek, amelyekről szó lesz, nyugtalanítóak, hátborzongatóak, néha a valóság kietlenségének pontos bemutatásával kavarják fel az olvasót, vagy csak annyira idegennek hatnak a mindenfajta (akár spekulatív) irodalmi konvenciókhoz szokott befogadó számára, hogy kiemelt figyelmet érdemelnek itt.

Gótikus regény, abszurdizmus, sci-fi, kozmikus horror, slipstream, weird fiction, okkult, elfeledett ponyva – lesz itt minden, amit a fősodorbeli szépirodalmi kánonok és a könnyen eladható könyvekre specializálódott horrorkiadók sem tudtak igazán hova tenni, illetve a befutott klasszikusokat, modern sikereket is talán sikerül friss szemmel láttatni.

A rovat célja, hogy a hazai horror-, weird-, illetve bármilyen ezekkel határos underground irodalmi közösségek számára inspirációt és informatív szemlét biztosítson teljesen új vagy a múlt ködéből elősejlő klasszikus szerzőkről, a nemzetközi horrorpiacot éppen (újra) izgalomban tartó művekről, és talán a hazai kiadókat is ösztönözze ezek itthoni megjelenésére.

Kövessétek a rovatot minden csütörtökön a The Black Aether oldalán!

Farkas Balázs

 

 

mm
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top