A The Black Aether jelene és jövője november estéjére készülve

Kedves barátaim!

Az elmúlt időszakban a The Black Aether átmenetileg a háttérbe vonult. Erről már írtam egy rövid bejegyzést, amikor a dolgok kezdtek elszabadulni, azonban az életünk úgy alakult, hogy még legalább egy hónapig nem fogok tudni teljes lendülettel részt venni a TBA munkájában, ez pedig mindenképpen érezteti hatását a működésben.

A családomon belüli kötelék elég szoros, szüleim úgy neveltek, hogy mindig is a család az első, és ha szükségünk van egymásra, akkor nincs más, akire hagyatkozhatnánk, a saját gondjainkat magunknak kell megoldanunk. Szüleim már több éve segítségre szorulnak, ez idős koruk révén egyre több időt és energiát igényelt, de még kontrollálható volt, hogy heti több nap elvégeztem azt, amit ők már nem tudtak. Azonban július óta a dolgok követhetetlen gyorsasággal indultak meg a lejtőn, és csak az utolsó percekben tudtunk megkapaszkodni a szakadék szélén. Egyelőre úgy néz ki, hogy lábra állunk. Ez viszont azt jelenti, hogy a következő időszakban, előre láthatóan október végéig, szinte teljesen a háttérbe kell vonulnom.

Hangsúlyozom, hogy ez csak átmeneti időszak, a The Black Aether nem fog megszűnni. Ahhoz, hogy megszűnjön Cthulhunak tényleg fel kellene ébredni végtelen álmából.

Itt az ideje, egy évközi projekt-összefoglalónak. Számos projektünk csúszni fog a fentiek miatt, ráadásul van pár olyan, ami már eddig is halasztanunk kellett, leginkább a tavaszi koronavírus-járvány okozta közel káosz miatt; ugyancsak szüleimnek volt szüksége rám.

A Mítosz elszabadul! Cthulhu-mítosz Black Aether különszám az első áldozat, hiszen a tavalyi pályázatunkból készülő antológiának a megjelenését tavaszra terveztük. A tervek szerint ez az önálló kiadványunk még meg fog jelenni 2020-ban, de legkorábban decemberre várható. A másik betervezett antológiánk a Folk-horror kötet, ami viszont biztos, hogy idén már nem fog tudni megjelenni, azonban 2021 elején, legkésőbb tavasszal már rendelhető lesz. Mind a két kiadványunk elképesztően erős anyag lesz, a szerzők nagyszerű munkát végeztek, a munka a szerkesztésnél állt meg. Természetesen minden szerzőt értesítettem már a csúszásról, és mindenki biztosított róla, hogy ez a szünet nem fogja befolyásolni semmilyen tekintetben a közös munkát. Ezúton is még egyszer köszönöm a türelmeteket.

Sütő Fanni Csudapest, és Pető Zoltán Rejtett hold című önálló kötetének sikere után, biztos, hogy nem törjük meg a lendületet, ezért mindenki számíthat rá, hogy a jövőben – 2021-től – több olyan kiadványunk is lesz, amely egy szerző novelláit fogja tartalmazni. Több szerzővel is beszélgettünk már erről, a következő novellaválogatás Kovách Kristóf műveit fogja tartalmazni. Kristóf első helyezett lett a Próza Nostra, a csernobili atomkatasztrófa harmincadik évfordulójára meghirdetett novellapályázatán, jelentek meg írásai a Galaktikában, a Gabo Kiadó Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 című kötetében is szerepelt, illetve Apokrif című novellája megjelent az Aether Atroxban. Kristóffal és művészetével hamarosan közelebbről is megismerkedhettek, érkezni fog pár egészen elképesztő hangú novella tőle.

Pető Zoltán Averoigne-i krónikák rovata töretlenül folytatódik a TBA-n, nagyon jó érzéssel választja ki azokat a novellákat a weird irodalom aranykorából, amelyek nem, vagy csak kevésbé ismertek itthon. A Rejtett polc most egy kis pihenőre megy, a 10. rész után Farkas Balázs egy kis szünetet tart, de a terveink szerint a rovat jövőre vissza fog térni. Az Olvasónapló ugyancsak vissza fog térni. A kórházi folyosókon töltött rengeteg idő alatt, volt lehetőségem ismét elővenni a klasszikusokat, novembertől ismét élni fog a rovat.

Sajnos a Shoggoth TV is tartott egy kis kényszerszünetet, azonban már a héten érkezik az interjú Velkei Zoltánnal az Agave kiadóvezetőjével, akivel egy sajnos nagyon időszerű problémáról is beszélgettünk. Az interjút még a nyáron vettük fel… Aztán jött a lejtmenet, de a videó már elő van készítve, a héten élesedik. Sütő Fanni pedig a napokban fog interjút készíteni Kleinheincz Csillával, október közepén láthatjátok majd. Végül pedig még októberben interjút fogunk készíteni Somogyi Gáborral az Árnyak az időn túlról #3 kötet szerkesztőjével (ne felejtsd elő előrendelni a Dunwich market vegyesboltban), illetve két fordítóval, Szabó „zoo_lee” Zoltánnal és Molnár Andrással. Érdekes beszélgetés lesz kulisszatitkokkal megspékelve.

Nem titok, hogy régi tervem egy kozmicista asztali szerepjáték fejlesztése, és ugyancsak a kórházi folyosókon ülve volt időm dolgozni a koncepción. Az elképzeléseimet megmutattam két, általam nagyra becsült, mondhatom nyugodtan, hogy szerepjáték-szakértőnek, akik pozitív visszajelzést adtak. Na meg felhívták a figyelmemet a hibákra is. A projekt elindult, de egyelőre ez minden, amit el tudok róla mondani.

A TBA honlap még idén meg fog újulni. Új külalakot kap, amely sokkal inkább fogja tükrözni a kozmikus rettenet, a rémirodalom hangulatát. Részeiben szakítunk a letisztult formákkal, és rengeteg új grafikai elemet fogunk beépíteni az oldalba; fejben az elképzelés már összeállt, lassan a megvalósítás útjára lépünk. Természetesen szem előtt fogjuk tartani az olvashatóság fontosságát, hiszen az egyik cél, hogy sokkal több novella jelenjen meg az oldalon. Aki szereti az 1800-as évek végének, az 1900-as évek elejének vizuális hangulatát – jelen –, az nem fog csalódni.

A honlaphoz tartozik még, hogy megszüntetjük Patreon oldalunkat, és új támogatói rendszert építünk ki. Félreértés ne essék, Patreon oldalunk felülmúlta elvárásainkat, támogatóink által több technikai feltételt tudtunk biztosítani a TBA működéséhez. Azonban rá kellett eszmélnünk, hogy a Patreon nem nekünk való. Működési jellegéből, a valutaváltásokból, és a magyarországi kizsákmányolási adózási szabályokból adódóan, egészen egyszerűen a támogatások körülbelül 40%-a eltűnt az éterben. Ez pedig így tarthatatlan, hiszen nem jó nekünk sem, és a véleményem szerint egészen egyszerűen kiszúrás a támogatókkal szemben. Ezért egy új – a Patreon működését részben felhasználó –, komplex támogatói rendszert fogunk kiépíteni, amelyben a támogatások célba is fognak érni. Természetesen a támogatásokat viszonozni is fogjuk, például a jövő évi TBA író-olvasó találkozón is. Addig is csatlakozz Discord szerverünkhöz, itt a nap nagy részében megtalálsz minket

Rengeteg projekt szerepel még a grimoáromban, sorban haladunk, és a következő években mindegyiket meg fogjuk valósítani. Azonban addig még le kell küzdenem az előttem álló akadályokat, és ez rengeteg energiát fog felemészteni. Nem tagadom, elfáradtam. Öt év folyamatos működés, öt év közösségi munka után testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt kimerültem, és nem meglepő módon a lehető legrosszabb időszakban érték el családomat az egészségügyi gondok; bár egy amputáció soha nem jöhet jó időszakban, főleg nem a második.

Azonban én biztos, hogy nem adom fel. Csodálatos közösséget építettünk, nagyon sok mindent értünk el közösen, amiből – még ha nem is tudod – te is kivetted a részedet. Éppen ezért te se add fel.

November estélyén, mikor a fátyol meghasad és a kapuk megnyílnak, Masafir al’Athir al’Aswad,​ az éteri utazó visszatér a vöröslő ​​N’aggl’h Khaa’hn I’saa bástyáiról és új korszak indul el közösségünk életében!

Nem adom fel világuralmi terveinket.

Híved,

J.

Tomasics József
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether