Miskatonic Gallery, avagy falra fel

Amikor 2015-ben elindult a The Black Aether, elindult egy galéria is, amelyben a lovecrafti színtér gyakorlatilag végtelen mennyiségű műalkotását próbáltuk összegyűjteni. Az oldal többszöri átalakulásával a galéria a háttérbe szorult, de az utóbbi napokban elkezdtem rendszerezni a rengeteg képet – nem tudnám perpillanat megmondani mennyiről van szó, de ezren felül van bőven –, amikor egy igencsak érdekes levelet kaptunk.

Szépen csendben, bármiféle hírverés nélkül, november 13-án elindult a Miskatonic Gallery webáruház, ahol a lovecrafti színtér legismertebb képzőművészeinek munkáiból rendelhetsz replikát. Az oldalt pedig közösségünk tagja, Hargitai Dávid működteti.

Tehát rakjuk össze egy kicsit. Van egy webáruház, ahol olyan művészek lovecrafti alkotásaiból rendelhetsz kész faliképeket, mint Borja Pindado, Joseph Diaz, vagy Walter Brocca, ezt pedig egy magyar srác indította el. Igen, eddig is voltak olyan alkotói oldalak, ahonnét tudtál úgy képet rendelni, hogy az alkotó is jól járjon vele, azonban kifejezetten a lovecrafti művészeknek dedikált oldal eddig még nem volt. Most már van. Azt azért jobb, ha tudod, hogy az Etsy oldalak nagy része bármiféle engedély, hozzájárulás nélkül kínálja a lopott képeket. Mint például ezt a mindenki által ismert infógrafikát, amelyet valójában két tehetséges magyar művész, Kónya Miklós és Vári Noémi készített.

A Miskatonic Gallery esetében azonban ez nem így van, hiszen Dávid a művészekkel együttműködve, hozzájárulásukkal és részesedésükkel kínálja a képeket, tehát az alkotókat is támogatod, ha vásárolsz egy képet. A projekt ötlete abból indult ki, hogy Dávid is Lovecraft rajongó – bár nem a keményvonalas Kultisták közé tartozik -, és bár különböző közösségi oldalakon özönlöttek a jobbnál jobb alkotások, rendszerint nem volt megjelölve a művész, maximum pár szívecske volt odadobva.  Hiába kezdett el olyan oldalt keresni, ahol kulturált, rendezett keretek közt tudott volna válogatni az alkotások között, nagyon siralmas kínálatot talált. Mindenképpen érdemes követned a galéria Facebook oldalát, hiszen egy napikép-jellegű rovat keretén belül, Dávid gyűjti a lovecrafti alkotásokat, és ezúttal már azt is tudni fogod, hogy ki készítette a képet.

Jelenleg három művész képeit találod meg a boltban (Borja Pindado, Joseph Diaz, Walter Brocca), de kérdésünkre Dávid elmondta, hogy természetesen a kínálat folyamatosan fog bővülni, és újabb művészek csatlakoznak a projekthez. A képek több méretben rendelhetők, 200 x 300 mm-nél kezdődik a kínálat, de egyes daraboknál akár 600 x 800 mm-es méretet is választhatsz. Víztiszta, hőálló 4 mm-es akrilüveg védi a képet, illetve kapsz hozzá csavarokat is a rögzítéshez.

Mennyi az annyi?

Ne is tagadd, benned is egyből felmerült a kérdés, hogy mennyi az annyi? A képek ára átlagosan 55 eurótól indul, ami talán némi okot ad arra, hogy megemeld a szemöldöködet, azonban vedd figyelembe, hogy nem csak egy papírdarabot kapsz, amit neked még be kell keretezned, hanem komplett fali képet víztiszta előlappal és rögzítővel, amit csak a helyére kell illesztened. Ráadásul ez még nem minden.

Dávid, a hazai közösség tagjainak alapból 10% kedvezmény biztosít, ehhez használd a „MAGYAR” kuponkódot vásárlás közben. Továbbá a szállítási díjat is kedvezményesé tette számunkra, így magyarországi cím esetén 4.95 euró a szállítás!

Akárhogy is nézzük, ez azért nem mindegy, dicséretes dolog. A webáruház alig két hete indult, Dávidnak rengeteg terv van még a fiókjában, többek közt idővel rendelhetők lesznek dedikált képek, illetve olyan alkotások, amelyek kizárólag a Miskatonic Gallery webshopjából lesznek elérhetők. Természetesen megkérdeztük azt is, hogy mi a helyzet a hazai művészekkel, és a válasznak örülni fogsz, ha ügyes kezű piktor, éles szemű pixelhuszár vagy.

A Miskatonic Gallery várja a hazai közösség tagjainak alkotásait is, amelyek bekerülhetnek a webáruház kínálatába az eladások utáni részesedés ellenében. Mivel a galéria a nemzetközi lovecraftiánus színtéren is jelen van, a legjobb lehetőség, hogy ott is megismerjék tehetségedet.

Rendkívüli módon örülünk annak, hogy elindult a Miskatonic Gallery, hiszen ez egy újabb mérföldkő a közösségünk életében. Mindig is hangoztattam, hogy hiszek a hazai közösségben, mert tudom, hogy elképesztő mértékű kreatív alkotói potenciállal rendelkezünk, amelyet jóvátehetetlen hiba lenne nem engedni kibontakozni. Itt a lehetőség, használd ki.

  • Borítókép: A kép csak illusztráció, a képkeretben Walter Brocca Nyarlathotep alkotása szerepel
  • Mielőtt eszedbe jutna, nem, ez nem fizetett hirdetés, egyszerűen örülünk annak, hogy ez a projekt elindult
Tomasics József
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether