2021: a Kultisták éve

Sokáig fogunk még emlékezni 2020-ra. Mindannyiunk életében okozott valamiféle törést, ránk zúdította minden haragját, úgy mart belénk, hogy toxikus karmait soha nem fogjuk elfelejteni; erőszakot tett rajtunk, meggyalázta testünket és lelkünket egyaránt. Ráadásul még közel sincs vége, társadalmi, közösségi összefogás nélkül pedig nem is lesz.

Gyakran, túlságosan is gyakran éreztem úgy tavaly, hogy elérkezett az idő, amikor mérlegre kell tennem a The Black Aether jövőjét. A ránknehezedő súly soknak tűnt ahhoz, hogy továbbra is elbírjuk, és átbillenni látszott a mérleg. Hazudnék, ha azt mondanám nem fordult meg a fejemben, hogy fel kell adnom, fel kell adnunk az elmúlt öt évet, vagy legalábbis – akkor túlságosan is hosszúnak tűnő időre – kénytelen leszek felfüggeszteni a TBA teljes működését. Az, hogy ez nem így történt, nem rajtam múlott, hanem rajtad, a közösségünk tagjain. A legnehezebb időben kaptunk segítséget, támogató üzeneteket, bátorító leveleket, és azt hiszem büszkén mondhatom, hogy a hazai színtéren egyedülálló, kimagasló anyagi támogatást, amikor minden elveszni látszott.

Őszintén, sötét szívem legsötétebb bugyrából sajnálom azokat, akik nem támaszkodhattak az elmúlt évben egy olyan közösségre, mint a miénk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy méltó módon viszonozzuk ezt a segítséget.

A Kultisták éve

Nagy reményekkel, rengeteg tervvel indultunk neki 2020-nak, aztán a dolgok egyik napról a másikra félrementek. Két kiadványt – a 2019-es Mítosz elszabadul novellapályázatunkból készülő antológiát, és a folk-horror kötetet – és egy pályázatot terveztünk, ebből sajnos csak a pályázat tudott megvalósulni, azonban tény, hogy a pályázat sikerességével maximálisan meg vagyunk elégedve. Nagyon sok elmaradás halmozódott fel, de az év végén már elkezdtük a tervezést, és úgy döntöttünk, hogy a vízben boldogan táncoló delfinekhez hasonlító Mélységlakókként fogunk idén piruettezni a lovecrafti színtéren (oké, Fanni valójában sellő, én vagyok Mélységlakó).

Utol kell, hogy érjük magunkat, ezt pedig nem húzhatjuk évekig, ezért idén három kiadvány megjelenését tervezzük. Az említett Mítosz elszabadul antológia és a folk-horror kötet, ha törik, ha szakad, ha éji huhogányok köröznek a fejünk felett, akkor is révbe fog érni. A szerzők rengeteg munkát fektettek már ebbe a két projektbe, és ezt biztos, hogy nem hagyjuk elveszni; becsület dolga, hogy ha ők helytálltak, akkor mi is ugyan így tegyünk. Ez a két projekt több mint egy éve késik, gyakorlatilag újra kell indítani, áldozni fogunk annak érdekében, hogy ez zökkenőmentesen, a szerzők részéről minél könnyeben történjen meg. A két kötet mellé pedig csatlakozni fog a Grimmoire pályázatunkból készülő kiadvány, így a tervek szerint négyhavonta lesz megjelenés; pontos dátumot jelenleg még nyilvánvalóan nem tudunk mondani.

Természetesen idén sem marad el a novellapályázat, amelynek témája ezúttal lelkületemhez igencsak közel áll. Kultisták és kultuszok, titkos társaságok és okkult páholyok a Cthulhu-mítosz eszköztárából.

Pályázatainkhoz rendszeresen útmutatót szoktunk mellékelni, amely tartalmazza a lehetőségeket, elvárásokat, szabályokat, illetve ad némi iránymutatást is. Ezúttal sem lesz másként, de már most jelezzük, hogy még a megszokottnál is élesebben fogjuk ezeket elkülöníteni, természetesen ügyelve arra, hogy kellő mértékben biztosítsunk szabad utat a kreatív gondolatoknak. Mint mindennek, ennek is meg van az oka, időben ki fogunk rá térni, és erre nem is kell túlságosan sokat várni.

A The Black Aether 2021-es nyílt novellapályázata még januárban, előre láthatón vasárnap, de legkésőbb 17-én el fog indulni.

Kapkodni idén sem kell, hiszen minden alkalommal több hónapot adunk arra, hogy a novellák elkészüljenek, a szerzőknek legyen idejük felkészülni, kutatni a témakörben – olvasni, olvasni, olvasni –, és idén is rengeteg segédanyaggal fogunk érkezni. Amennyiben a pályázat ezúttal is sikeres lesz, 2022-ben fog érkezni a nyomtatott kiadvány.

Folytatódik az Olvasónapló – amelyben klasszikus rémtörténeteket olvasunk, és mutatunk be, olykor egy kis kitérővel –, Pető Zoltán Averoigne-i krónikák rovata (Zoli egyébként már a következő novelláskötetén dolgozik, az elsőt letöltheted itt), Somodi Zoltán Vallancourt Books-sorozata is lassan különálló rovattá fejlődik (eddigi részek itt és itt), és őszintén reméljük, hogy Farkas Balázs is visszatér, és újabb könyvek kerülnek a Rejtett Polcra. Ezek mellett belekóstolunk a lovecraftiánus szerepjátékok világába, külön figyelmet fordítunk a boszorkánykultuszok jelentőségére H. P. Lovecraft művészetében, és elindult egy Lovecraft „reread” sorozat is; igen, ezt az ötletet a Tor.com-tól loptuk. Végül, de nem utolsó sorban, rengeteg interjút tervezünk készíteni a nemzetközi és a hazai színtér képviselőivel egyaránt.

Azt hitted vicceltünk, hogy a Fekete Ember eljövend?

Mint mindig, most is rengeteg terv és ötlet van még a tarsolyunkban, ezért ez csupán egy tömör, a lényegre koncentráló összefoglaló volt, ugyanis nincs idő tökölődni. 2021 a Kultisták éve lesz.

Tomasics József

 

* * *

 

Tomasics József
"Abban hiszek, hogy bennünk magyarokban, olyan kreatív alkotói potenciál van, amit jóvátehetetlen hiba lenne elpazarolni, nem engedni kibontakozni."
Scroll to top
The Black Aether