Paganus, avagy pogány kultuszok, titkos társaságok és páholyok a Cthulhu-mítoszban – novellapályázat

Feltöltve: 2021/01/10
Kategóriák: Friss
Becsült olvasási idő (185 szó/perc): | Szavak száma:

“[…] a bestiális őrjöngés találkozott az emberi kicsapongással, s ez a démoni üvöltözés rikoltó eksztázisában tetőzött, amely úgy szaggatta szét foszlányokra a visszhangos éji erdőt, mintha pestisbűzös szélvihar volna, a pokol bugyraiból. A tébolyult ordítozás időnként alábbhagyott, ilyenkor durva hangok rendezett kórusa kezdte kántálni a borzalmas, szertartásos varázsigét: »PH’NGLUI MGLW’NAFH CTHULHU R’LYEH WGAH’NAGL FHTAGN«.”[1]

A Legrasse felügyelő szeme elé táruló látvány a New Orleans-tól délre eső mocsárban örökre megváltoztatta életét, akárcsak H. P. Lovecraft művészete a horrorirodalmat. Kultikus történetének, az 1926 nyarán írt Cthulhu hívásának szereplői – mocsárvilági kultisták, elszánt nyomozók, tudósok és professzorok – számos történetben felbukkantak az elmúlt évtizedek során; regények, filmek, szerepjátékok, videojátékok, képregények dolgozták fel, használták, gondolták újra karakterüket. Éppen itt az ideje, hogy elmerüljünk mi is a pogány kultuszok, titkos társaságok világában, hiszen ez az év a Kultisták éve lesz a The Black Aether életében. Őszintén reméljük, hogy velünk tartasz te is, és élvezni fogod a sötét titkoktól, mélyen gyökerező iszonyattól, ódon misztériumoktól sem mentes utazást, amelynek első állomása a szokásos, évi nyílt pályázatunk.

A Paganus novellapályázatunkban olyan történeteket várunk, amelyekben fontos szerepet játszik egy szekta, pogány kultusz, titkos társaság vagy páholy létezése és jelenléte, akár alapítása, a háttérben való működése.

A pályázat csak elsőre tűnhet egysíkú feladatnak, mert valójában számos oldalról feldolgozható egy olyan történet, amelynek a központi eleme egy szekta, kultusz, titkos társaság, páholy működése. Mozdulj ki a komfortzónádból, és ne csak egy szempontból vizsgáld a lehetőségeket, ugyanis egy ilyen történetet nem csak Legrasse felügyelő szemszögéből lehet feldolgozni. Főszereplőd, narrátorod lehet a szekta tagja, vagy akár alapítója, a csatlakozásra áhítozó újon, de lehet akár az áldozat is; nagyon érdekes folyamat lehet bemutatni egy titkos társaság alapítását, a folyamatot, az események sorozatát. Természetesen a történetnek kell, hogy legyen cselekménye, és ami legfontosabb –  ezt tényleg nem tudjuk kellőképpen hangsúlyozni – , legyen megfelelő hangulata. Nagyon sok novella azért vérzik el a pályázatainkon mert nincs hangulata; nem megfelelő, hanem semmilyen hangulata nincs, pedig a 40 – 50 000 leütésnyi optimális terjedelem elégséget teret biztosít arra, hogy a szerző figyelmet fordíthasson a hangulatra. Mégis rendszeresek a 25 – 27 000 leütésnyi novellák, amelyek érezhetően hiányosak, aluldolgozottak, nem véletlen, hogy ennyi teret biztosítunk a pályázatainkban. A történetben felbukkanó szektának, kultusznak, magának a történetnek kapcsolódnia kell valamilyen módon a Cthulhu-mítoszhoz.

Ne csupán az alapvető toposzokban gondolkozz – csecsemőket és ártatlan szüzeket feláldozó szekta, amely a világvégét várja –, hiszen a csoportok célja, eszközei, tevékenységük jellege igencsak sokrétű lehet. Az alapító hite sziklaszilárd, vagy éppen hamis próféta, egy unatkozó dzsentri, akinek nincs jobb dolga? A társaság célja a világvége, mert az univerzum selejtje megérett a pusztulásra, vagy az emberiség felemelkedését tűzték ki célul? Kitaszítottakból álló szekta? A boszorkánykultuszok tradícióit, praktikáit őrző és űző koven? A felső tízezer szórakoztatására létrejött okkult páholynak álcázott titkos társaság? Arkham, Dunwich, Innsmouth, Kingsport? Kanadai ősvadon, Appalache-hegység, Lalesh, Baten El-Ghoul, Tanami-sivatag?

Használd ki a mítosz eszköztárát, lépd át a komfortzónád határait!

Ugyanakkor, ebben a pályázatunkban (sem) zárkózunk el a fanfiction írásoktól. Ha te például a Cthulhu hívása kultistáinak előéletét, a szekta működését, vagy Lagresse felügyelő nyomozását szeretnéd részletesebben bemutatni, feldolgozni, örömmel fogadjuk. Azonban azt tudnod kell, hogy ezekkel a novellákkal különösen szőrszálhasogatók leszünk. Nem kell megijedni, kérdezz bátran, akár az ötletelés fázisában, bármiben, amiben tudunk, segítünk. A legfontosabb, amit mindig szem előtt kell tartanod, és ha így teszel, nem lőhetsz mellé:

tiszteld H. P. Lovecraft munkásságát és a weird irodalmat.

Mindenkinek jó munkát és legfőképp jó szórakozást kívánunk.

Tomasics József & Sütő Fanni

 

* * *

 

A pályázat leadási határideje: 2021. június 30. 23:59 óra

Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassátok el az alábbi feltételeket, kéréseket és ötleteket, mert számos olyan megkötés és elvárás van, amelyek betartása nélkül nem tudjuk elfogadni a pályaművet.

Figyelem! A történetben felbukkanó szektának, kultusznak, magának a történetnek kapcsolódnia kell valamilyen módon a Cthulhu-mítoszhoz. Ha félreérthetően fogalmaztunk elsőre, akkor elnézést kérünk.

A pályázatra ezúttal is elegendő idő, közel hat hónap áll rendelkezésre, amely megfelelő időt biztosít nem csak az alkotásra, de a felkészülésre is. Kiemelten javasoljuk, hogy az első időszakot töltsd olvasással, kutatással, frissítsd fel emlékezetedet. A Cthulhu-mítosz kelléktára igencsak sokrétű, és ha ezt kombinálod további forrásokkal, olyan széles palettáról válogathatsz, amely gyakorlatilag kimeríthetetlen ötletforrást biztosít. Nem indul senki hendikeppel, ha Cthulhu, Dagon vagy éppen Nyarlathotep kultuszát mutatja be – ha őket választod, és jó a novella, ott a helye a kiadványban –, azonban nagyon örülnénk olyan műveknek is, amelyek a mítosz mélyére ásnak; Derleth belehúzott a The Lurker at the Threshold című történetében, láthatod, hogy van miből válogatni.

Ne kapkodj, hagyj időt magadnak, hogy a történeted kiforrja magát. Készíts vázlatot, szinopszist, jegyzetelj, ne félj elvenni belőle, vagy hozzáadni. Ha HPL-nek működött az, hogy több lépésben készültek el művei, akkor minden bizonnyal másnál is működhet, olyan nagyot nem tévedhetett.

FIGYELEM! Hangsúlyozottan kérjük, hogy politikai, legfőképp aktuálpolitikai tartalom ne szerepeljen a történetedben. Fényevőkről, szcientológusokról, QAnon és egyéb összeesküvés-elméletben hívőkről, pizzériában vérivó pedofil hálózatot működtetőkről, vagy annak létezésében hívőkről, koronavírus vakcinába mikrochipet rejtő háttérhatalomról szóló történetekre  n e m   v a g y u n k   k í v á n c s i a k !

Csatlakozz Discord szerverünkhöz! Ez nem pályázati feltétel, vagy elvárás, de itt sokkal hamarabb és könnyebben elérsz minket, ha kérdésed van a pályázattal kapcsolatban.

Technikai feltételek

  • A pályázati anyagokat a The Black Aether szerkesztői, Tomasics József és Sütő Fanni fogja elbírálni.
  • Kéziratot kizárólag emailben fogadunk. Használd az info@theblackaether.com email címet. Postai úton érkezett kéziratokat nem fogadunk, és nem is reagálunk ezekre, a kéziratokat nem őrizzük meg, nem küldjük vissza, válaszboríték mellékelése esetén sem!
  • A levél tárgymezőjében ez szerepeljen: Pályázat Paganus – (szerzői neved)
  • A levél mellé csatolj, vagy a levélbe írj bele egy pár mondatos bemutatkozást is. Itt nem a magánéletedre vagyunk kíváncsiak, hanem az esetleges megjelenéseidre, publikációidra, a weird irodalommal való kapcsolatodra. Ha még nincs, a kapcsolat még csak most kezdődött, természetesen nem baj, de ezt jelezd a levélben.
  • Személyes adatokat, telefonszámot, lakcímet ne adj meg!
  • Mindenképpen csatolj a kézirat mellé szinopszist (ez azt jelenti, hogy egy külön file legyen, ne a levélbe bemásolva, borzasztó, hogy ezt le kell írnunk). A szinopszis nélkül beérkező kéziratokat nem fogadjuk el. Nem akarjuk túlbonyolítani, hogy miért, mi így kérjük, ezt fogadd el. Szinopszis írásához itt találsz segítséget.
  • Kéziratot kizárólag Word vagy Open Office formátumban fogadunk. Ne legyen PDF, se bármilyen ebook olvasóhoz optimalizálj fájl, ne linkeld Google Drive-ból; csatold a doksit a levélhez.
  • A fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét, a szinopszisnál a „szinopszis” szóval kiegészítve. (Pl.: Minta Márton_A fekete éter.docx és Minta Márton_A fekete éter_szinopszis.docxv vagy .doc .odt értelemszerűen.)
  • Egy szerző kettő darab novellával nevezhet a pályázatra, azonban, a tervezett kiadványban egy szerzőtől egy novella szerepelhet.
  • Csak olyan műveket fogadunk, melyek előtte még nem voltak publikálva se nyomtatott, se online, digitális formában. Facebook oldal, csoport, blog, Wattpad, Medium… Minden ilyen felület kizárva, még akkor is, ha csak anyu és apu látta. Ezt le fogjuk ellenőrizni, spóroljunk meg a felesleges köröket. A lényeg, hogy alkoss és fejlődj!
  • Nem zárjuk ki a véresebb jeleneteket és szexualitást tartalmazó novellákat, de a túlságosan is extrém alkotásokat felül fogjuk bírálni. Ezeket meglehet oldani elegánsan is.
  • Kíváncsian várjuk a humorral átszőtt történeteket, sőt, a paródiákat is. Azonban ezeknél a műveknél különösen szigorúak vagyunk. Szeretünk nevetni, hangosan röhögni, de az olcsó, Lovefuck és a Nyaralótelep kaliberű „poénoktól” kíméljük meg egymást. Ne felejtsd: Tiszteld a zsánert!
  • Young Adult irodalomba tartozó, sorolható, szerű, szagú, szelű alkotásokat nem fogadunk.
  • Beérkező anyagokat minimum 12.000 leütés terjedelemtől várunk. El tudunk térni ettől a határtól, de ezt csak indokolt esetben tesszük meg. Az ideális pályamű 40 – 50 000 leütés terjedelmű, ennél hosszabb pályamunkák ugyancsak speciális elbírálás alá esnek, de természetesen ez nem kizáró ok.
  • Ügyelj a helyesírásra, a kirívóan rossz anyagokat nem fogadjuk el.
  • Rasszista, szexista, homofób, xenofób, vagy bármilyen módon kirekesztő tartalommal ne raboljuk egymás idejét. Biztos megtalálod azt a felületet, ahol ilyen anyagokat várnak.
  • A pályázat nem arról szól, hogy más vallások, kultuszok, kultúrák szokásait, hagyományait, elveit kifigurázd, kigúnyold, meggyalázd. Az ilyen jellegű tartalom nyomait is gyomláld ki a történetből.
  • Az, hogy az alkotásodat elküldöd a részünkre, nem jelenti azt, hogy automatikusan részt fog venni a pályázatban.
  • A kiadvány megjelenéséhez nem kell anyagilag, vagy egyéb támogatás módján hozzájárulni. Egyedül az online promotálást – facebook, honlap, twitter stb. – várjuk el közreműködésként az alkotóktól.
  • A pályázat nyertes novellái 2021-ben jelennek meg nyomtatott kiadványban a TBA Könyvek gondozásában.
  • Megjelenés után minden közreműködő 1 darab tiszteletpéldányt fog kapni.
  • A The Black Aether Lovecraftiánus Magazin és a TBA könyvek fenntartja a jogot, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú pályamű, akkor nem jelenteti meg a kiadványt.
  • Ha nem reagálunk azonnal, ne küldj emailt minden nap, ne üzenj a Facebook oldalunkon, ilyenkor mindig plusz egy napot hozzáadunk. Rövid időn belül válaszolunk a jelentkezésre (1-2 nap). Ha esetleg egy hétig nem válaszolunk, akkor természetesen üzenj ismét, mivel gyarlók vagyunk mi is és hibázunk.
  • Egyet kérünk: tegeződjünk! Egy “Sziasztok!” bőségesen elég lesz.
  • Ha segítségre, tanácsra van szükséged, keress minket nyugodtan, szeretünk okoskodni, mindenbe beleszólni. Csatlakozz Discord szerverünkhöz!
  • Email címünk: info@theblackaether.com
  • A pályázat leadási határideje: 2021. június 30. 23:59 óra

Ha ilyen kitartó voltál, és mindezt elolvastad, nagyon köszönjük. Azért írunk ilyen részletesen pályázatainkról, azért van ennyi szabály, megkötés, kérés, mert munkánkat nem főállásban végezzük. Próbálunk minden felhívásnál kitérni a részletekre, nem kifelejtve semmit – naná, hogy ez nem mindig sikerül. Ha mi összefoglaljuk, te pedig betartod kéréseinket, a folyamat könnyebb lesz, felgyorsul, nem kell feleslegesen levelezgetnünk. Igen, neked ez egy, vagy maximum két levelet jelentene, azonban nekünk a sokszorosát. Egy levelet megírni nem sok idő, de ha ezt ötvenszer, vagy százszor kell megtenned… Köszönjük, hogy betartod a fentieket.

[1] Kornya Zsolt fordítása

 

 

Ne hagyd ki ezeket se!

Bojtor Iván: A Kapu Pecsétje

Repülőnk hajnalban szállt fel a párizsi Orlyról. A gép kapitánya, Marco Floretti kapitány előre elnézést kért az esetleges légörvények okozta kellemetlenségekért, majd jó utazást kívánt, és a hangszórók hangos kattanással elnémultak az utastérben. Még bámultam néhány percig az alattunk elsuhanó tájat, aztán elővettem a táskámból a reptéren vásárolt szíverősítőt, és miközben megittam, azon...

Mészáros Lajos: Szekta Rt.

„Amidőn elszabadul amaz ocsmány szörny, kit most Istenként imádtok, bálványoztok, és féktelen éhségében a húsotokból fog lakmározni, míg ti borzalmas kínok közt hánykolódtok, akkor felnyílik szemetek, és látni fogjátok, milyen rémséget szabadítottatok e sárgolyóra, és végül őrjöngve átkozzátok majd alantas tetteiteket…”     1897. október 31. Nem sokkal sötétedés után, de még éjfél előtt   –...

Erdei Lilla: Kecsketej

„Egy kavargó káosz az, mely nem nyer alakot; egy nagy éjszaka az, amelynek sötétsége fény.”   Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt   1.   A partról nézve nem tűnt ilyen sebesnek a víz, gondolta Kerner Ármin, igyekezve lecsillapítani kapkodó légzését. Már fertályórája, hogy az áramlat elragadta, a Hármas-Körös partján burjánzó őserdő rég elnyelte az őutána kiáltozó két lányt, de...

Pólya Zoltán: Az élet és a halál anyaga

Azt hiszem, szeretem Mr. Hershey-t. Mr. Hershey-vel mindig napszállta után szoktam találkozni, a D.-i apátság romos falai között. Máig nem lehet tudni, hogy voltaképpen mitől is égett le tíz évvel ezelőtt ez az ősi, szent hely, amelynek az oltárát egyes vélekedések szerint egy, a kereszténységnél sokkal régebbi vallás áldozati kövéből vésték ki az alapítók. Az apátság teteje azonnal beomlott,...

Rádai Márk: Ébredés

Délután egy óra van, háromnegyed nyolckor kezd sötétedni, addig biztosan nem jönnek értem. Akár velük tartok, akár megszököm előlük, alig hét órám maradt arra, hogy mindent elmondjak. A nap most magasan jár, fénye épp a revolvert éri az asztalomon, amelynek közelsége furcsa módon biztonságot jelent. Azelőtt nem sejtettem, hogy a halál gondolata megnyugtató, szinte otthonosan melengető is lehet....

Szőllősi-Kovács Péter: Inis Mona alkonya

1.   A Caernarfon-öböl bejárata felett sirályok rikoltoztak. Fehéren cikázó röptük jól kivehető volt a nyugtalan tenger fölött gyülekező ónszínű fellegek háttere előtt. Nyugat felől, a baljós látóhatár peremén is fehér szárnyak tűntek fel; hajó közeledett a parthoz. Nem az öböl felé navigált, hanem a dél-nyugati irányban húzódó partszakasz egyik kihalt része felé. Szél ellen fordult,...