Patreon – Támogasd te is munkánkat!

„A kevésbé szerencsés helyzetűek boldogságának növelése bizonyosan helyénvaló; és az az ember, aki kedves, segítőkész és türelmes szenvedő sorstársaival, épp oly igazul tesz hozzá a világ alapvető békéjéhez, mint az, aki szélesebb körű lehetőségeivel birodalmak születéséhez járul hozzá, vagy előmozdítja az emberiség tudását és civilizációját.” – H. P. Lovecraft

Miért Patreon?

A The Black Aether indulását szeretjük 2015. október 31-re, november estéjére datálni, bár valójában az indulás már pár nappal korábban megtörtént. Az évek során sikerült a hazai weird irodalom-rajongó közösséget összekovácsolnunk, megalapozni létjogosultságát. 2019-től kizárólag a magyarországi amatőr szerzők támogatása, a tehetséggondozás számunkra a legfontosabb feladat. Célunk a kozmikus rettenet irodalmának megismertetése és megalapozása Magyarországon, stabil, és aktív alkotói közösség létrehozása.

Az elmúlt évek alapján, úgy gondoljuk, jó úton járunk.

Elkötelezetten rajongunk a rémirodalomért, a weird irodalomért, H. P. Lovecraft munkásságáért, szívügyünk a magyarországi alkotói közösség összetartása és segítése. Minden évben van – legalább – egy nyílt novellapályázatunk, mely(ek)ből nyomtatott kiadvány készül, könyv (pl.: Aether Atrox), vagy magazin (Black Aether ponyvamagazin) formájában. Kutatjuk és feltárjuk a klasszikus rémirodalmat, H. P. Lovecraft munkásságát, elemzéseket, esszéket készítünk és fordítunk, melyeket a szerzők hasznosítani tudnak alkotói munkájuk során. Számos hazai és nemzetközileg elismert szerzővel készítettünk interjút, melyek közül nem egy a nemzetközi színtéren is elismerést vívott ki; van még pár meglepetés készülőben.

Közös regényen dolgozunk, amelyből szerepjáték – kiegészítő, kalandmodul-sorozat – készül idővel, saját asztali szerepjáték rendszeren dolgozunk, mely végletekig hű marad H. P. Lovecraft kozmológiájához, Cthulhu-mítosz ARG (alternate reality game) játékot fejlesztünk… Megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy inspiráljuk, alkotásra ösztönözzük a magyarországi írói közösséget.

A The Black Aether nem a főállásunk. Minden projektünket, minden közösségi munkánkat család és főállás mellet végezzük. Minden forintot és eurót, melyet projektjeinkre, a TBA működésére fordítunk, egyéb forrásokból biztosítunk. Azonban a járulékos költségek kezdenek túlnőni rajtunk, ahhoz, hogy folyamatosan, fennakadás nélkül tudjuk végezni munkánkat a te támogatásodra is szükségünk van. Havi kiadásaink számos tételt tartalmaznak (honlap működtetés és fenntartás, tárhely és domain bérlés, online projektmenedzselő szolgáltatás bérleti díja, felhőalapú tárhelyszolgáltatás bérlése biztonsági mentéshez, fizetős tartalmak elérése… és a lista még nagyon hosszú), arról nem is beszélve, hogy számítógépeink torka már igencsak véres.

Azért kérjük, hogy csatlakozz Patreon-csapatunkhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, továbbra is támogathassuk a közösséget, és még grandiózusabb tervekkel rukkolhassunk elő. Folytatjuk eddigi sorozatainkat, újakat indítunk, új projekteken törjük a fejünket, melyeket mindenképpen szeretnénk megvalósítani. Számos olyan extra és exkluzív tartalom vár támogatóinkra, melyek csak számukra lesz elérhető. Tényleg csak pár példa kiragadva:

  • rengeteg, de tényleg rengeteg fordítás, esszé, tanulmány vár rád
  • elsőként értesülhetsz tervezett projektjeinkről, melyekkel kapcsolatban a véleményedet is ki fogjuk kérni
  • nyomtatott kiadványaink borítóit elsőként láthatod, egészen az első vázlatoktól a kész grafikáig
  • megjelenés előtt olvashatod kiadványainkat
  • neked, csak neked ebook verziót is fogunk készíteni belőle
  • extra tartalom is lesz benne (novella, vers, illusztráció stb.)
  • webcomic-sorozatot indítunk
  • nyomtatott kiadványainkban lesz egy kis meglepetés (alternatív borító betétlap, könyvjelző stb.)
  • rengeteg digitális és fizikai ajándékkal készülünk
  • podcasteket készítünk (interjúk, bemutatók stb.)
  • zártkörű AMA (Ask Me Anything) beszélgetéseket rendezünk
  • amint a járványügyi helyzet engedi, ismét író-olvasó találkozót tartunk
  • mi fizetjük az első kört… vagy nem csak az első kört

A The Black Aether Patreon támogatói tartalma nem csak szerzőknek szól, hiszen számos olyan projektünk van – és lesz folyamatosan -, melyek mind érdekesek és hasznosak a weird irodalom és a rémtörténetek kedvelők számára!

Természetesen a lista koránt sem teljes. 2020-ban két kötettel fogunk jelentkezni, az egyik a Mítosz elszabadul! Cthulhu-mítosz pályázatunk beválogatott novelláiból készülő antológia, illetve egy nagyon izgalmas, egyedülálló folk-horror antológia, melyben a magyar mondavilág ötvöződik a Cthulhu-mítosszal. A félreértések elkerülése érdekében szeretnénk kiemelni, hogy az Azilum magazin és különszámai nem általunk szerkesztett kiadványok, szerkesztői munkánktól független kiadványok. Az Azilumoknál a TBA Könyvek végzi a kiadást és terjesztést, de a The Black Aether nem kapcsolódik hozzá, tehát exkluzív Azilum tartalommal nem fogunk jelentkezni Patreon oldalunkon.

Mi a Patreon?

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a közösségi finanszírozásnak, támogatásnak egy fajtája létezik; azért adsz támogatást, mert a támogatottad előre jelzett, konkrét dolgot fog megvásárolni, vagy megvalósítani a pénzből (pl.: 1000 dollár kitűzött cél egy új laptopra). Azonban a Patreon nem ténylegesen kitűzött célok támogatására jött létre, hanem már működő – vagy frissen induló – projektek, jelen esetben a The Black Aether folyamatos működéséhez, fenntartásához szükséges támogatásokat segít biztosítani. A Patreon nem adománygyűjtő-rendszer, itt támogatásodét cserébe értéket kapsz, mely érték magában a projektben, annak létezésében rejlik. Tehát, a projekt által nyújtott folyamatos tartalomért, annak értékéért adod a támogatásodat, ez az úgynevezett jutalomalapú közösségi finanszírozás. Cserébe a támogatott továbbra is biztosítja az eddigi tartalmat és minőséget, plusz további exkluzív tartalmat ad neked, vagy akár fizikai ajándékokkal is megköszöni támogatásodat.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem az összeg, hanem a támogatás számít. Ha a támogatás kis összegű, például 1-3 dollár, de az rendszeres, akkor az mindenképpen ad egy biztonságot, és az előretervezésnél mi is bátrabbak vagyunk, merünk még nagyobb tervekben gondolkodni. Nem mondjuk, hogy nem reménykedünk egy dollármilliomos rémirodalom-rajongó felbukkanásában, de maximálisan érvényes, hogy a sok kicsi sokra megy. Minden egyes dollár hatalmas segítség!

A Patreon havi rendszerességű támogatásra épül. Tehát a támogatásra szánt összegről feltételezi, hogy te minden hónapban biztosítani fogod a projekt számára, azonban bármikor leiratkozhatsz, vagy felfüggesztheted a támogatást. A rendszer automatikus, bankkártyás fizetésnek minősül, elég egyszer beállítani, de minden hónap elején küld egy levelet, melyben megkérdezi, hogy adott hónapban is levonhatja-e a számládról az összeget, te pedig eldöntheted, hogy igen vagy nem. A következő hónap elején kerülnek levonásra és számunkra jóváírásra a támogatások, tehát az áprilisban támogatsz minket, azt a rendszer májusban vonja le, mi májusban kapjuk meg. Ezért mindenképpen fontos, hogy a következő hónapot várd meg, addig ne refundold a zárolt összeget. A kifizetésig bármikor visszavonhatod a támogatást, refundolhatod az összeget, ha meggondolod magad mégis..

Támogatóvá válni nagyon egyszerű:
1 – Regisztrálj a Patreon rendszerébe.
2 – Regisztráció után navigálj a The Black Aether Patreon oldalára.
3 – Válaszd ki a támogatói szintedet és kattints a Join feliratra.
4 – A következő felület már ismerős lehet ha vásároltál online bankkártyával.

Javasoljuk, hogy ha van, akkor a PayPal tárcádat használd!

Részletes információkat találsz a Patreon működéséről a FAQ oldalukon. Nagyon fontos részlet, hogy fizetéskor az ÁFA-t is ki kell fizetned (VAT), ami Magyarországon 27%. Sajnos ezen nem tudunk változtatni, egyszer talán majd csökkenni fog.

Természetesen a Patreon nem adja ingyen a szolgáltatását. A támogatói összegekből mielőtt elérne hozzánk, leveszi a részét. Ezt többféle módon kalkulálja ki, számít a támogatás összege, a támogatók száma… Óvatos becslés szerint, 15%-ot megtart magának, tehát 100 dollárból, mi csak 85 dollárt kapunk meg. Illetve vannak még további költségek, amit például a PayPal számol fel, illetve ugyebár ott az adó.

Bízunk benne, hogy sikerült olyan támogatói szinteket beállítanunk, melyek közül ki tudod választani a neked megfelelőt.

Szívügyünk a The Black Aether és közösségünk. Szeretnénk tovább fejlődni, szeretnénk még nagyobb projekteket megvalósítani, szeretnénk még többet adni. Ehhez kérjük támogatásodat.

Köszönjük.

Sütő Fanni & Tomasics József

 

 

Scroll to top
The Black Aether