Cthulhu most téged hív! – Országos felhívás véradásra

Kedves barátaink, Lovecraft rajongók!

Bizton állíthatom, hogy a hazai Lovecrafti, a weird és rémirodalmat kedvelő közösség tagjainak száma napról napra nő, egyre többen ismerik meg H. P. Lovecraft művészetét a weird irodalmat, egyre többen merülnek el a rémtörténetek csodásan borzongató világában. Számomra az egyik legfontosabb felismerés, hogy képesek vagyunk egymásnak segíteni, megoldani a felmerülő problémákat, és ha szükséges, kiállni egymásért. Ma már úgy gondolom elértük azt a kritikus tömeget, amikor már nem tehetjük meg azt, hogy ölbe tett kézzel várjuk, történjen valami.

Azzal, hogy közösséget alkotunk, önkéntelenül is bizonyos fokú felelősséget vállalunk egymás iránt, és eljött az ideje, hogy ezt be is bizonyítsuk. A The Black Aether Online Magazin és a Magyar H. P. Lovecraft Társaság szervezésében az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével megtesszük az első lépést.

Országos véradásra hívunk minden H. P. Lovecraft rajongót és Cthulhu-hívőt, a rémirodalom kedvelőit, véradásra hívunk mindenkit, aki a hazai irodalmi élet tagjaként tekint magára – azokat is, akik nem – legyen akár olvasó vagy akár író.

Ez a felhívás mindenkinek szól, aki szereti a rémirodalmat, a fantasztikum összes zsánerét, a sci-fit, a fantasyt, a magas irodalmat, a ponyvát; nem csupán közösségünk tagjainak szól, véradásra hívunk mindenkit, aki és él mozog, aki úgy érzi hajlandó tenni a magyarországi közösségekért, és hajlandó vérét áldozni, hogy felhívja figyelmet a véradás fontosságára. Nem közhely, hogy a vér semmivel nem pótolható. Évente Magyarországon 400 000 vérre, vérkészítményre van szükség, azonban a potenciális 4 000 000 véradóból, csupán 250 000 a rendszeres donor. Soha ne felejtsd el, vérre bármikor, bárkinek szüksége lehet.

Technikailag nem kivitelezhető, hogy egy adott napon szervezzünk véradást az ország minden vérellátó központjában, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével úgy döntöttünk, hogy március 12-től március 30-ig hívunk mindenkit véradásra. Természetesen mondanom sem kell, hogy nem csak ebben az időszakban kell és lehet vért adni! A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).

Nagyon örülök annak, hogy kezdeményezésünkhöz már a kampány elindulása előtt csatlakoztak a hazai fantasztikum szereplői. Gondolkodás nélkül, a felhívás mellett kiállva fogadta el a felkérést az Agave KönyvekArkham Night HungaryAzilum, F.I.O.K.Gabo Kiadó, GalaktikaFumax Kiadó, LudensPróza Nostra, és a Spekulatív Zóna. Természetesen továbbra is várjuk, közösségek, híroldalak, blogok, kiadók, szervezetek csatlakozását.

Kérünk mindenkit, hogy lehetőségeihez képest ossza meg a felhívást és az ahhoz készített plakátokat, ami Ámon Attila keze munkáját dicséri, és amihez Sütő Fanni írta a verset. Önzetlen segítségüket ezúton is köszönöm még egyszer.

Ha felelősségteljesen kezeljük ezt a véradást, és saját lehetőségeinkhez képest megteszünk minden annak érdekében, hogy együtt, egymásra gondolva segítsünk, ha ez a kezdeményezés el tud indítani egy olyan folyamatot, ami összefogást eredményez, ami megmozdítja a közösséget, akkor ez járjon bármilyen csekély eredménnyel is, mindannyiunk számára bebizonyítja, hogy érdemes és kell hinni közösségeink erejében.

Mindenki részvételét és segítségét a kezdeményezés támogatói nevében is előre köszönöm.

Tomasics József
főszerkesztő


“Cthulhu most téged hív” plakát letöltése:

“Az űr csendje “plakát letöltése:


Általános tájékoztató a véradásról az OVSZ ajánlásával

 1. A Vérellátó Központok országos listáját ezen a linken, az éppen aktuális véradási helyszínek listáját pedig ezen a linken lehet elérni (véradások keresése térképen).
 2. A véradás kb. 30-40 percet vesz igénybe (jelentkezéstől – távozásig)
 3. A véradáshoz szükséges iratok:
  – eredeti személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
  – lakcímkártya
  – TAJ-kártya  első véradók esetében mindenképp szükséges, egyébként a TAJ-szám megadása elegendő
 4. A véradás megkezdése előtt ajánlott a bőséges étkezés, illetve szükséges minél több (min. 1 liter ) folyadék (ásványvíz, tea) fogyasztása.
 5. A véradáson mindenkinek biztosítunk 0,5 liter ásványvizet, nápolyit, hogy a szervezet minél hamarabb pótolni tudja az elvesztett energiát. Ezen kívül  500 Ft értékű Étkezési utalványt kap minden véradó .
 6. A véradás után nem ajánlott az adott napon:
  – nehéz fizikai munkát végezni
  – szaunázni
  – meleg fürdőbe menni
  – sportolni
  – nagyon hideg helyen dolgozni (hűtőház, stb.)
 7. Egy véradás során 4,5 dl vért ad a véradó.
 8. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden véradás alkalmával meghatározza a vércsoportot, és elvégezi a kötelező vizsgálatokat: HIV, Hepatitisz C, Hepatitisz B, Szifilisz.
 9. Két véradás között minimum 56 napnak el kell telnie.

Amennyiben közösséged számára helyi véradást szeretnél szervezni kiszállással (munkahely, iskola, sportcsapat stb.), érdeklődj bizalommal az Országos Vérellátó Szolgálatnál, vagy vedd fel a kapcsolatot Móró Gáborné véradásszervezővel

1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Tel/ Fax: (+36) 372 4164
Mobil: ( +36 30)955 5864
E-mail: moro.gaborne@ovsz.hu
Honlap: www.ovsz.hu
Facebook:www.facebook.com/orszagosverellatoszolgalat

Szeretettel várjuk a 18 – 60 év közötti  (rendszeres véradónál 65 év), 50 kg testsúly feletti  véradókat, akik egészségesnek érzik magukat!

Scroll to top
The Black Aether